Lactate (ca) acasă
Într-o curte din Belin funcţiona un atelier clandestin de prelucrare a laptelui.
Cu ocazia activităţii de inspecţie efectuată pe raza judeţului Covasna, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au depistat un atelier clandestin de prelucrare a laptelui, în gospodăria lui Păcurar Ioan din comuna Belin.
De fapt, unitatea a funcţionat până la sfârşitul anului 2006 sub denumirea „S.C. Producție Servicii şi Comerț Zugo SRL” din comuna Belin, când i s-a interzis activitatea, retrăgând atât autorizaţia de funcţionare cât şi marca de sănătate.
Controlat din nou, s-a constatat că în unitate exista o cantitate de aproximativ 400 litri de lapte în curs de prelucrare. Proprietarul a recunoscut că o parte din lapte provine de la vacile din proprietate personală (aproximativ 120 l), iar o parte reprezintă lapte de colectură de la alte gospodării.
Amendă de 40.000 de lei
“Cu aceeaşi ocazie, în aceeaşi gospodărie, s-au depistat trei depozite frigorifice cu o cantitate totală de aproximativ 5 tone de caş congelat, brânză burduf, brânză de vacă şi smântână. După afirmaţiile proprietarului, marfa se valorifica în pieţele agro-alimentare din judeţele limitrofe şi în magazine alimentare. Deşi i s-a solicitat o declaraţie privind provenienţa laptelui materie primă şi respectiv destinaţia produselor, Păcurar Ioan nu a dorit să ne ofere aceste detalii” – a declarat directorul DSVSA Covasna, Dr. Siko-Barabasi Sandor.
Proprietarul a primit o amendă contravenţională de 40.000 lei, iar produsele găsite au fost sechestrate aplicând sigiliu pe depozitele frigorifice cu produse.
În cursul zilei de azi inspectorii DSVSA se vor deplasa la Belin pentru a cântări cu exactitate şi pe sortimente cantităţile sechestrate şi pentru prelevare de probe în vederea examenului de laborator.