ACTUALITATE 20 octombrie 2011

La Bruxelles s-au mâncat bucate românești

de Székely Emőke | 512 vizualizări

Din delegaţia de bucătari români a făcut parte şi Tordai Carmen de la Gr. Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu-Gheorghe.

O delegație de bucătari de seamă, din care a făcut parte și profesoarea Grupului Școlar Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe, Tordai Carmen, tocmai s-a întors de la Bruxelles, unde a participat la Ziua Porților Deschise. Evenimentul a reunit bucătari din 14 țări, care și-au prezentat bucătăria tradițională în fața a 1.400 de europarlamentari.

Ieri, în cadrul unei mese rotunde, cei întorși de la Bruxelles le-au împărtășit experiența trăită elevilor de la clasa de tehnicieni în gastronomie din cadrul Grupului școlar.

Președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din România și șeful delegației de la Bruxelles, Dumitru Burtea, a declarat că meniul pe care l-au dus la Bruxelles s-a bazat pe bucătăria tradițională românească, din care nu au lipsit Delta Dunării, Carpații și gospodinele de acasă. „Astfel am pregătit duet de șalău și sturion cu sos de raci și trufe din Transilvania, mistreț și căprioară de Carpați cu ciuperci de pădure, papanași cu smântână și dulceață și găluşte cu prune și gem de Topoloveni. Nu a lipsit nici pălinca sau vinul românesc, toate acestea fiind foarte apreciate de către europarlamentari”, a declarat Burtea.

În ceea ce privește meseria de bucătar, precum și viitorul acestei meserii, Dumitru Burtea a spus că nu vom avea niciodată bucătari buni dacă nu îi plătim. „Tehnicienii în gastronomie în formare de la această școală sunt peste bucătari, pentru că timp de patru ani de zile învață teorie, dar și practică. Sunt de părere că ar trebui verificate mai riguros acele cursuri de bucătari și cofetari care au o durată de șase luni. Pentru a te face bucătar, îți trebuie experiență, dar și școală”, a mai spus Burtea.

Directoarea Grupului Școlar Constantin Brâncuși, Rodica Pârvan, a profitat de ocazie și a adresat o invitație bucătarului șef la Zilele Școlii, Dumitru Burtea agreând ideea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.