Județul Covasna – din nou fruntaș la apelurile false prin 112
Nu este o noutate faptul că locuitorii județului Covasna sunt primii în ceea ce privește farsele prin 112. Așa a fost și anul trecut, și din păcate așa reiese și din statistica Serviciului de Telecomunicații Speciale pe primele 9 luni ale anului 2013. Cu toate că autoritățile demarează campanii de informare, covăsnenii se pare că vor neapărat să fie campioni în ceea ce privește apelurile false, și iată că le iese.
Peste 82% din apeluri sunt false
Oamenii par să nu fi înțeles că printr-o farsă pot pune viața cuiva în pericol. Autoritățile accentuează în repetate rânduri că Serviciul Național de Urgență 112 nu este o joacă. Cu toate acestea la nivel național 71,21% din apeluri au fost false. Situația este și mai rea în județul Covasna, unde acest procent este de 82,53%, cifră care situează județul pe primul loc în acest clasament negativ. Procentul este mai mare cu aproape 1% decât cel înregistrat anul trecut, când mai puțin de 82% din apeluri au fost false. În acest top urmează județele Călărași (80,29%) și Mureș (79,90%).
„Statistica pe primele 9 luni ale anului în curs, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 13.208.466 apeluri. Dintre acestea 28,79% au fost reale şi 71,21% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 59,99%, Poliţie – 24,37%, ISU – 12,27%, Jandarmi – 1,64% şi SMURD – 1,62%” – se arată într-un comunicat emis de STS.
Apeluri efectuate de copii
Purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea, spune că majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre-pay. Acesta mai spune că la nivel național 8.116 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. Numărul este considerabil mai mare decât în urmă cu un an, când la nivel național au fost sancționați doar 37 de cetățeni.
„Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale” – ne-a declarat colonelul Fulea.
Farse cu pompierii
Nu doar alarmele false, ci și cele fără intervenție constituie o problemă. Șeful Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Covasna, György Alfons, ne-a declarat că cei care fac alarme false şi cheamă pompierii sau SMURD-ul fără motiv sunt în general teribiliști puși pe glume. În județul Covasna anul acesta ISU a primit peste 10 astfel de alarme (false sau deplasări fără intervenție). „Cei care fac alarme false sunt în general tineri, teribiliști, care păcălesc operatorul de la 112 și uneori ne păcălesc și pe noi. Am avut cazuri în care cineva a vrut să facă o glumă unui consătean, să aibă acela pompierii în fața porții. Cei care fac asemenea lucruri sunt actori destul de buni, și va mai trece multă vreme până când vor înțelege că pompierii sau paramedicii le pot salva viața chiar lor. Doamne ferește să se întâmple ceva și să nu avem echipaj pentru că angajații noștri sunt plecați la o alarmă falsă” – ne-a declarat György Alfons. În opinia acestuia vor mai trece mulți ani până ce aceste persoane vor înțelege că în timp ce cheamă pompierii sau medicii degeaba, cineva poate muri.
Ambulanța e cea mai solicitată
Din totalul de apeluri efectuate, majoritatea se îndreaptă către Ambulanță. În luna octombrie, de exemplu, din totalul de aproape 19.000 de apeluri la 112 în aproape 1.800 cazuri a fost solicitată intervenția ambulanței. Poliția a fost solicitată de 800 de ori, pompierii de 325 de ori, iar jandarmii de nici 50 de ori. Apelurile false nu constituie o problemă la IPJ Covasna – spune inspectorul șef Ion Popa. „Nu prea avem apeluri false, dar e adevărat că unii sună pentru a semnala probleme care nu țin de poliție” – a declarat Popa. De altfel, Poliția întocmește anual o listă cu apelurile bizare prin care oamenii reclamă tot felul de lucruri. Ba că sunt bătuți cu bulgări, ba că au văzut o fantomă.
Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă!