Judeţele Covasna şi Braşov, unite din nou de Podul peste Olt
Lucrarea care leagă Aita Mare și Apața, în valoare de 600.000 de euro, a fost realizată din fondurile Consiliului Judeţean Covasna
Podul peste râul Olt, care face legătura între localităţile Aita Mare și Apața, a fost inaugurat cu fast joi, 4 august, de consilierii județeni din Covasna, primarii celor două localități și de sute de localnici. Noul pod are o lungime de 110 metri şi este construit din beton. Construcţia care uneşte judeţele Covasna şi Braşov a costat 600.000 de euro, banii fiind investiţi din fondurile Consiliului Judeţean Covasna.
Nici căldura toropitoare și nici asfaltul negru încins nu au stârpit din bucuria pe care o transmiteau sutele de covăsneni şi braşoveni veniţi la inaugurarea podului. Preț de câteva ore, podul care aştepta să fie inaugurat a devenit un fel de loc de pelerinaj. „Este o binecuvântare foarte mare pentru noi”, ne-a spus Iuliana – Maria Boloni, o femeie din Apaţa. „Înseamnă enorm de mult. Avem pământuri care trebuie lucrate dincolo de pod. Plus de asta, fiică-mea stă în Aita Mare. Vă daţi seama că trebuia să parcurgem 18 kilometri dus şi 18 întors ca să ne vedem şi ca să lucrăm pământul? A fost foarte greu. Cine nu îşi dă seama ce a însemnat să nu avem acest pod, înseamnă că nu îşi dă seama de viaţa reală. Lipsa lui ne-a afectat extraordinar de mult”, a mai spus femeia.
Festivitatea inaugurării podului a fost marcată de discursurile celor doi primari, din Aita Mare şi Apaţa, şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, de tăierea unei panglici şi de un spectacol oferit de un grup de tineri dansatori. Ceremonia a fost completată de o fanfară.
„Suntem foarte bucuroşi că am trăit acest moment. Pentru noi, podul acesta înseamnă o legătură cu lumea, nu doar pentru noi cei din Aita Mare şi Apaţa, ci este un pod între două judeţe, respectiv două regiuni foarte importante”, ne-a spus primarul din Aita Mare, Bihari Edömér.
Tamás Sándor a declarat că lucrarea de la podul peste Olt nu este unică în judeţ, dar a fost una de importanţă majoră. „Această lucrare nu este unică în judeţ. După cum puteţi să observaţi, ultimii ani au fost de dezvoltare pentru judeţul nostru. Podul este unul de o importanţă maximă şi este o parte dintr-un tablou mai mare de dezvoltare a judeţului. Are 110 metri lungime şi este făcut din beton. Nu leagă doar două localităţi, ci şi două judeţe”, a spus preşedintele CJ Covasna.
Potrivit calculelor făcute de autorităţi, podul peste Olt era circulat, înainte să fie închis, în februarie 2009, la fiecare minut de câte un autoturism. „Şi acest lucru ne-a făcut să ne dăm seama că este un pod foarte important. Mai mult, oamenii din Apaţa au în proprietate 200 de hectare de teren agricol în Aita Mare. (...) Sper să îl folosim cu încredere şi să avem grijă de acest pod”, a spus primarul covăsnean.
„Foarte mulţi oameni beneficiază de acest pod. Circulaţia majoră spre Baraolt dinspre Braşov, Cluj – Ardeal în general, pe aici se duce. Până la Augustin, pe partea Braşovului, drumul este destul de prost. În plus, copiii de la Apaţa vin la şcoală în Aita Mare”, a spus şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Înainte de deschiderea podului, rutele ocolitoare erau de 36 de kilometri dus–întors. Acum oamenii din cele două localităţi vor avea de parcurs doar doi kilometri pentru a ajunge la aceeaşi destinaţie.
Podul a fost construit prima dată în 1927 din lemn. Cu timpul lemnul a putrezit, podul a început să se degradeze şi să devină un pericol pentru oameni. Astfel, în februarie 2009, autorităţile au luat decizia să închidă podul complet şi să construiască altul în loc. Din cauza birocraţiei, lucrările au început doar în jurul anului 2011.
„Sincer să vă spun, am avut multe încercări. Am depus proiect pentru refacerea acestui pod în perioada doamnei Udrea, l-am câştigat, dar a căzut Guvernul şi în acelaşi timp şi proiectul nostru. După această întâmplare, am refăcut proiectul şi am investit din fondurile Consiliului Judeţean Covasna circa 600.000 de euro. Lucrarea a durat de două ori mai mult decât ar fi trebuit. Procedurile şi birocraţia ne-au mâncat nu numai nervii, ci şi timpul, dar nu doar nouă, ci şi cetăţenilor. Anul trecut, când puneam ultimul pilon, care are 35 de metri lungime şi 50 de tone, dintr-o neatenţie s-a spart. Aceste elemente de pod sunt unicate şi durează cel puţin o lună până se usucă”, a explicat Tamás Sándor, care a mai subliniat faptul că „birocraţia omoară ţara asta”.
Inaugurarea a adus şi motive de fericire, dar şi regrete. „Ne-am fi dorit să fie un pod mai lat, dar asta este. (...) Poate s-ar fi putut termina mai repede. S-a sistat lucrul luni şi luni de zile, iar noi nu am avut nicio explicaţie. Pentru alte nimicuri se pot aloca bani, dar pentru ceva vital, se pare că e mai greu. Vă daţi seama că mai bine de trei ani noi nu am putut să lucrăm pământurile? De la cine să cerem despăgubiri? Nu avem de la cine”, a spus Iuliana – Maria Botond din Apaţa.
Alte 20 de poduri şi peste 200 de podeţe din judeţ vor fi reabilitate
Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că în planurile de viitor se regăseşte şi reabilitatea altor 20 de poduri şi a peste 200 de podeţe din judeţ, printre care şi podul din centrul comunei Aita Mare, care are o vechime de peste 100 de ani. „Podul din centrul Aitei Mari este un monument industrial, dar nu mai rezistă. Deja am făcut proiectul şi anul ăsta, maxim anul viitor, o să facem şi acel pod. În plus, acum se fac măsurătorile şi planul pentru o investiţie majoră, împreună cu judeţele Braşov şi Harghita, de reabilitare a drumurilor judeţene. În judeţul Covasna o să pornim de la Malnaş Băi, Micfalău, Hatod, Băţanii Mari, Biborţeni, Baraolt şi ieşire spre Vârghiş, dar şi cealaltă ramură, de la Baraolt cu ieşire spre Augustin. În ceea ce ne priveşte pe noi, avem peste 55 de kilometri de drum judeţean, peste 20 de poduri şi peste 200 de podeţe. Acestea vor fi reabilitate în următorii doi, trei ani de zile”.
Potrivit lui Tamás Sándor, cel mai important pod reabilitat de Consiliul Judeţean este la Catalina. Acesta este traversat zilnic de circa 3.500 de maşini.
În total, Consiliul Judeţean Covasna are în proprietate 80 de poduri şi mii de podeţe.