ACTUALITATE 17 februarie 2023

IȘJ Covasna: pentru ca școlile să indice gradul de risc seismic al clădirilor, au nevoie de o expertiză tehnică avizată

de David Leonard Bularca | 608 vizualizări

În jur de 10 clădiri ale școlilor din județ sunt în acest moment în proces de reabilitare

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna susțin că în zilele următoare va fi centralizată o listă cu școlile din județul Covasna care reprezintă un risc seismic. Totuși, pentru a se stabili gradul de risc seismic este nevoie de o expertiză tehnică, fără de care școlile nu pot să indice care este nivelul de pericol în cazul clădirilor în care intră, în cele mai multe cazuri, sute de elevi zilnic. 

În acest moment, la nivelul județului Covasna, în jur de 10 unități școlare au în desfășurare lucrări de reabilitare, a spus, pentru redacția noastră, inspectoarea școlară generală adjunctă a IȘJ Covasna, Luminița Bobeș. 

„Pentru a determina riscul seismic al unei clădiri este necesară o expertiză tehnică avizată de specialiști în domeniu. Majoritatea spațiilor școlare sunt deținute de autoritățile locale, care au obligația de a susține financiar menținerea condițiilor optime de siguranță. La nivelul județului Covasna, mai multe clădiri ale unităților de învățământ cu grad ridicat de degradare au beneficiat de reabilitări sau sunt în curs de reabilitare prin proiecte susținute de autoritățile locale”, a declarat Luminița Bobeș. 

Ea spune și că școlile au obligația să realizeze pregătiri constante pentru ca elevii și personalul angajat să știe cum să reacționeze în situații de urgență.

„Din perspectiva pregătirii pentru o eventuală situație de urgență, unitățile de învățământ au obligația să planifice minim patru activități practice de simulare a situațiilor de urgență”, a explicat Luminița Bobeș.

Cât despre clădirile școlilor care reprezintă un grad ridicat de risc seismic, momentan nu se cunosc prea multe detalii. O listă va fi întocmită zilele următoare, însă fără o expertiză tehnică, școlile nu vor putea indica gradul de risc al prăbușirii clădirilor în care merg zilnic sute de elevi.

„Situația centralizată o să fie finalizată în cursul săptămânii, însă dacă unitățile nu au o expertiză tehnică avizată, nu au cum să indice riscul seismic”, a detaliat Luminița Bobeș.

Nici Ministerul Educației nu are o listă centralizată a clădirilor cu risc seismic în care funcționează școlile din România. Reprezentanții Ministerului au transmis, joi, jurnaliștilor că există un grup de lucru care analizează o listă a acestor clădiri. 

În momentul în care am cerut și noi respectiva listă, defalcată pe județe, ni s-a transmis că nu o putem primi, pentru că nu este încă actualizată. Am întrebat, după cum este și normal, când va fi gata finalizarea acelei liste, având în vedere că două cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter au lovit România luni și marți. Ni s-a transmis că la această întrebare se va reveni cu un răspuns „ulterior”. Când, mai exact? Nu știm nici noi. 

De altfel, Ministerul Educației transmisese zilele trecute că nu deține o astfel de listă, și o cerea de la Ministerul Dezvoltării. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării au spus mai departe că o astfel de listă poate exista doar la Ministerul Educației, ceea ce, în final, s-a și confirmat, astăzi. 

Totuși, până când autoritățile vor putea oferi mai multe răspunsuri pe marginea acestui subiect, elevii covăsneni au vacanță săptămâna viitoare, în perioada 20-24 februarie, suficient timp, sperăm noi, cât să facem rost de liste actualizate, pentru a ști cât de sigure sunt școlile din județ și din țară.

Foto: Unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 17 februarie 2023
trebuie sa moara lumea ca sa se miste ceva si nici atunci nu e sigur
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.