ACTUALITATE 22 octombrie 2024

Invitație într-o nouă „misiune” de top alături de militarii covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1089 vizualizări

Militarii covăsneni organizează o nouă expediție, la care invită și civili dornici de aventură, pe Vârful Moldoveanu. Acțiunea marchează atât Ziua Armatei, cât și Ziua Vânătorilor de Munte. 

Expediția va avea loc în 27 - 28 octombrie a.c. Scopul final este de a arbora Drapelul României pe cel mai înalt vârf din țară. Printre obiectivele amintite se mai numără omagierea eroilor Armatei României, precum și promovarea unui stil de viaţă sănătos. 

Un grup de alpiniști constituit din personal aparținând MApN, MAI, dar și din rândul populaţiei civile, execută o expediţie în munţii Făgăraș pentru arborarea drapelului naţional pe cel mai înalt vârf din ţară - vârful Moldoveanu (2.544 m)”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna/covasnamedia.ro, alături de mesajul:  „Invităm și în acest an populaţia civilă a municipiului Sfântu Gheorghe și a judeţului Covasna, să participe alături de noi în această expediție”. 

Tradiție din 1996 

Acțiunea a fost inițiată de către militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” în 1996. În 2019, s-a alăturat și Garnizoana Sfântu Gheorghe, care a invitat și civilii în „misiune”. 

Astfel, an de an, acești pasionaţi ai drumeţiilor montane ajung acolo pe trasee diferite, pentru a aduce un omagiu gloriei militarilor Armatei României. Totodată, expediţia constituie și un bun prilej de a-l comemora pe plutonierul major Berchiu Dumitru, angajat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al județului Covasna. Acesta, în anii anteriori, a participat în mai multe rânduri alături de noi la cucerirea măreţului vârf. Din păcate, în floarea vârstei, la numai 40 ani, un stop cardio-respirator a pus capăt unei vieţi ce nu anunţa cu nimic tragicul eveniment”, au mai precizat organizatorii. 

Înscrieri 

Cei care vor să ia parte la evenimentul de anul acesta trebuie să se înscrie la 0744-341.543, persoană de contact locotenent-colonelul Mihai-Liviu Gaiţă. Tot astfel se pot obține și informații importante legate de pregătirea pentru un astfel de traseu: echipament, hrană, prim ajutor etc. 

Detalii tehnice

Potrivit comunicatului de presă, „afluirea (n.red. deplasarea) se execută în data de 27.10.2024, ora 11.00, de la sediul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” pe itinerarul: Sfântu Gheorghe - Brașov - Bran - Câmpulung Muscel - Domnești - Slatina (comuna Nucşoara) - Stâna lui Burnei. 

Ascensiunea se execută în data de 28.10.2024, ora 07.00, pe itinerarul: Stâna lui Burnei - Valea Zbuciumatu - Lacul Galbena - Culmea Scărișoara - Vf. Galbena - Curmătura Moldoveanului -Vf. Piscul Roșu- Vf. Moldoveanu - Spintecătura Viștei - Vf. Viștea Mare - Portiţa Viștei - Iezerul Valea Rea - Valea Rea- Stâna lui Burnei.

Ulterior, după finalizarea ascensiunii, se execută defluirea către garnizoanele de reședinţă. Cazarea și odihna personalului se organizează la pensiuni din zonă (în funcţie de numărul de participanți), ce vor fi comunicate în timp oportun de către organizatorul expediției. 

Transportul personalului până la punctul de plecare în traseu și retur, se execută prin mijloace proprii. Dacă acest lucru nu este posibil, se va încerca găsirea unei modalităţi cu sprijinul structurilor participante”. 

Militarii covăsneni au organizat anul acesta și expediție pe Caraiman, în iunie, de Ziua Drapelului.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.