ACTUALITATE Acum 2 zile, 20 ore

Întorsura Buzăului intră în sărbătoare: Detalii despre ediția 51 a festivalului „Ciobănașul”

de Ștefania Găvăneci | 1087 vizualizări

A 51-a ediție a renumitului Festival „Ciobănașul” de la Întorsura Buzăului va avea loc în perioada 31 august – 1 septembrie 2024, cu prilejul Zilelor Orașului, în zona campingului. Evenimentul va aduce pe scenă o multitudine de artiști și ansambluri folclorice din diverse regiuni ale României și din Republica Moldova. 

Accent pe tradiție 

Încă din ediția a 48-a a Festivalului, organizatorii au pus un accent deosebit pe autenticitate și tradiție, și au optat să elimine prezența comercianților cu produse „made in China”. Astfel, festivalul a revenit la rădăcinile sale folclorice. Este un spațiu dedicat meșteșugarilor locali și produselor tradiționale. 

Încercăm să păstrăm același format de festival, de act cultural, adică fără foarte mulți comercianți, vor fi doar câțiva comercianți cu mâncare și avem câțiva invitați meșteșugari. O să avem și o zonă de recreere pentru copii, ca de obicei. Am mers pe ideea că dacă ceva a fost bine, să păstrăm așa cum este”, a spus pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Silviu Popica, viceprimarul orașului Întorsura Buzăului. 

Program

Sâmbătă, programul începe de la ora 16.00, iar pe scenă vor performa Luise, Gențiana, Radu Ilie și Taraful de la Vărbilău. 

Festivalul folcloric își va continua programul duminică, la ora 12:00, cu o serie de momente artistice captivante, cu soliști vocali, ansambluri de dansuri și grupuri vocale. 

Soliștii vocali care vor încânta publicul cu interpretări de muzică populară sunt Tudor Furdui Iancu, Mihai Teacă, Adriana Ciocan și Albert Muntean. Lor li se alătură soliști locali precum Florin Filip, Mălina Boricean, Ana Maria Popica, Ioan Brie Tohănean, Ioan Brie și George Muraru.

Ansamblurile de dansuri vor aduce la viață tradițiile autentice prin spectacolele lor pline de energie și culoare. Printre acestea se numără Ansamblul „Datini Nehoiene”, Ansamblul de dansuri grecești „Ermis”, Ansamblul de dansuri maghiare, Ansamblul de dansuri „Opincuța”, Ansamblul de dansuri „Cununa Carpaților”, Ansamblul de dansuri „Junii Brașovului” și Ansamblul de cântece și dansuri populare „Hora de la Prut” din Republica Moldova. Spectatorii vor avea ocazia să-i admire și pe dansatorii de la „Mlădițe Românești” din Întorsura Buzăului, care au câștigat recent locul I la Festivalul Folcloric Internațional „Lină Chiralină”.

Grupurile vocale vor completa atmosfera folclorică cu interpretări de cântece tradiționale. Vor evolua pe scenă Corul mixt „Plai Întorsurean”, Grupul vocal „Voieștenii”, Grupul vocal „Zestrea seceleană”, Grupul vocal „Pădurenii” și Grupul vocal „Fetele cu dor”. 

Taraful „Ciobănașul” și Orchestra „Plaiuri Transilvane” vor oferi un spectacol de muzică tradițională care va încânta cu siguranță audiența.

Festivalul „Ciobănașul” este organizat de Primăria Întorsura Buzăului în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, care vine cu o finanțare 25.000 de lei.

Istoria „Ciobănașului”

Festivalul a fost inițiat în anul 1973 și a fost conceput ca o sărbătoare anuală pentru a celebra venirea toamnei și întoarcerea ciobanilor de la stâne. Inițial a fost organizat în dumbravă, o poieniță deasupra scenei de la Camping.

În perioada sa de glorie, festivalul a inclus parade populare cu alegorii și expoziții de meșteșuguri realizate manual. „Ciobănașul” continuă să fie un simbol al tradițiilor locale și al culturii populare.

Festivalul rămâne un prilej important de celebrare a patrimoniului cultural și de socializare pentru locuitorii din zona Buzaielor.

În trecut am scris despre istoria festivalului, mai pe larg aici.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.