ACTUALITATE 20 octombrie 2017

Informare publică despre autorizațiile de securitate la incendiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 945 vizualizări

Reprezentanții ISU Covasna au ieșit în întâmpinarea celor care au probleme în autorizarea la incendiu printr-o conferință publică

Aproape 100 de persoane au luat parte joi, 19 octombrie, la întâlnirea organizată de ISU Covasna pe tema obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu. Printre aceștia s-au numărat atât primari și viceprimari ai localităților covăsnene, cât și proiectanți și reprezentanți ai operatorilor economici care dețin construcții neautorizate în securitatea la incendiu.

Acțiunea de informare și diseminare a cadrului legislativ care se referă la obținerea autorizațiilor de incendiu a avut loc în sala de evenimentele a Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.  

„Ne-am gândit că e bine să facem o astfel de adunare prin care să expunem unele probleme pe care le întâmpinăm în activitatea noastră. Scopul acestei întâlniri este de a clarifica unele aspecte referitoare la activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna legate de avizarea, autorizarea de securitatea la incendiu”, a spus, în debutul întâlnirii, inspectorul șef al ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Năstuță.

Astfel că, printre temele abordate de reprezentanții ISU Covasna s-au numărat: cadrul legislativ european prin care se stabilesc cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor, cu accent pe cerința „securitate la incendiu”; cadrul legislativ național privind calitatea în construcții și autorizarea executării lucrărilor de construcții și axat pe prevederile referitoare la securitatea la incendiu; categoriile de construcții și amenajări pentru care trebuie obținute avizul și autorizația de securitate la incendiu; Prezentarea modului de obținere a avizului de securitate la incendiu; Obligația de obținere a autorizației de securitate la incendiu; Obligațiile proiectanților, verificatorilor de proiecte și ale beneficiarilor/investitorilor, statuate atât în legislația specifică apărării împotriva incendiilor cât și în legislația specifică domeniului construcții.

Acțiunea a fost considerată ca fiind binevenită mai ales că a scos la iveală nemulțumirile covăsnenilor în ceea ce privește problematica abordată. Temerea că nu vor finaliza la timp documentațiile din cauza birocrației stufoase sau a lipsei specialiștilor, lipsa de viziune a legiuitorului față de situația de fapt din teren, amenzile prea mari ori lipsa fondurilor necesare pentru obținerea documentelor în vederea avizării sunt câteva dintre problemele exprimate de cei prezenți. De asemenea, o colaborare mai intensă a tuturor factorilor interesați în avizarea și autorizarea la incendiu a fost o altă idee transmisă în cadrul discuțiilor de joi.

De cealaltă parte, reprezentanții ISU și-au asumat că vor prezenta mai departe conducerii IGSU problemele expuse de covăsneni. Totodată, aceștia le-au recomandat celor prezenți să facă tot posibilul să respecte termenul de 31 decembrie a.c. pentru că legea prevede amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei.

În evidenţele Inspecţiei de Prevenire au fost identificate până la data de 30 septembrie, la nivelul judeţului Covasna, un număr de 153 obiective/corpuri de clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Aceeași sursă arată și că în primele nouă luni ale anului la ISU Covasna s-au înregistrat 244 de solicitări privind avizarea/autorizarea la incendiu.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.