ACTUALITATE 16 iunie 2011

Impresii după Expediţia Cho Oyu 2011

de Székely Emőke | 717 vizualizări
Ultima expediţie din ciclul „Secui la înălţime” s-a desfăşurat în perioada 18 aprilie-1 iunie. Membrii echipei, Tulit Zsombor (Sfântu Gheorghe), Sükös József (Miercurea Ciuc), Tóásó István şi Szabó Zoltán (Odorheiu Secuiesc) s-au întâlnit ieri cu presa pentru a vorbi despre expediţia din care s-au întors, dar şi despre altele, care urmează. La pornire, scopul celor patru a fost acela de a cuceri vârful Cho Oyu (8201 m)

Ultima expediţie din ciclul „Secui la înălţime” s-a desfăşurat în perioada 18 aprilie-1 iunie. Membrii echipei, Tulit Zsombor (Sfântu Gheorghe), Sükös József (Miercurea Ciuc), Tóásó István şi Szabó Zoltán (Odorheiu Secuiesc) s-au întâlnit ieri cu presa pentru a vorbi despre expediţia din care s-au întors, dar şi despre altele, care urmează.

La pornire, scopul celor patru a fost acela de a cuceri vârful Cho Oyu (8201 m), sau măcar atingerea cotei de 8000 de metri fără a folosi butelii de oxigen.

Cei patru temerari au urmat traseul stabilit de acasă, şi anume: Katmandu, capitala Nepalului (1300 m), apoi au trecut graniţa spre Tibet. Aici traseul urmat a fost următorul: Zhangmu (2500 m), Nyalam (3750 m), Tingri (4300 m), de unde au pornit în mai multe ture de aclimatizare în munţi. După aceea au urcat către tabăra de bază Chinese Base Camp (4900 m), de unde a început escaladarea propriu zisă.

De la prima tabără cei patru au făcut mai multe ture de aclimatizare până la taberele 1 (6200 m) şi 2 (7100 m), după care s-au întors la bază. După trei zile de pauză şi regenerare numai Tóásó István şi Szabó Zoltán au putut continua drumul, pentru Sükös József şi Tulit Zsombor a fost prioritar să ajungă într-un spital din Katmandu din cauza unor probleme de sănătate. În cea de a 30-a zi a expediţiei, pe 17 mai Tóásó István şi Szabó Zoltán au pornit către cucerirea vârfului, dar din cauza condiţiilor meteo vitrege, Szabó Zoltán a ajuns la cota 8000, iar Tóásó István la cota 8080, de unde au fost nevoiţi să se întoarcă.

Echipa s-a reîntregit la Katmandu, iar cei patru spun că a fost o decizie înţeleaptă de a nu pune în pericol viaţa niciunuia dintre ei, considerând că este un succes indiscutabil faptul că toţi patru s-au întors acasă nevătămaţi. Au regrete, pentru că până la vârf mai lipseau doar în jur de 100 de metri, dar consideră că au făcut un gest înţelept prin a se întoarce atunci când au văzut că vremea a devenit nefavorabilă.

În urma acestei expediţii s-a scris şi istorie pentru că a fost pentru prima dată când un alpinist maghiar din Transilvania a ajuns la cota 8000.

Scopul lanţului de expediţii „Secui la înălţime” este acela de a ajunge pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Dintre cele şapte continente au pornit expediţii pe toate în afară de Australia, iar membrii echipei spun că mai sunt vârfuri de peste 8000 de metri şi pentru expediţiile ce vor urma.

În cadrul lanţului de expediţii „Secui la înălţime” se va organiza şi anul acesta expediţia Mont Blanc, la care poate participa oricine îndeplineşte câteva criterii, şi anume: să fie o persoană cu mod de viaţă sănătos, să iubească muntele, să fi participat la ture de 2-3 zile în ţară şi să îşi dorească foarte tare să ajungă pe Mont Blanc. Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa: tulitika@gmail.com, termenul limită pentru înscrieri fiind 30 iunie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
veteranul1, 18 iunie 2011
Felicitari intregii echipe!Am urmarit ascensiunea voastra si regret ca nu ati reusit. Sunt sigur ca pana la urma veti izbandi.Am relatat cu placere pe situl meu peripetiile voastre.
Miko, 16 iunie 2011
Felicitarii! Poate se gandeste un sponsor si la voi,ca expeditiile astea sunt destul de costisitoare.Felicitarii!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.