ACTUALITATE 16 iunie 2022

Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului de steag al Județului Covasna, anulată de Curtea de Apel Brașov

de Iulia Drăghici - Taraș | 1505 vizualizări

Hotărârea de guvern nr. 989/2021 privind aprobarea modelului de steag al Judeţului Covasna a fost anulată printr-o sentință a Curții de Apel Brașov, exprimată într-o ședință întrunită marți, 14 iunie a.c.. Decizia magistraților este similară cu cea adoptată în aprilie a.c., când instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. Sentința nu este definitivă.

În procesul privind steagul județului Covasna, Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita și Mureș figurează ca reclamant, în vreme ce Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Județean Covasna și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Covasna, ca pârâți. De asemenea, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) este intervenient în nume propriu.

Soluția pe scurt a Curții de Apel arată că „Respinge excepţia lipsei de interes şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocate de către pârâtul Guvernul României. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Victoriei, nr. 1, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, Piaţa Libertăţii, nr. 4, jud. Covasna. Admite cererea de intervenţie în interes propriu formulată de către intervenienta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC). Anulează HG nr. 989/2021 privind aprobarea modelului de steag al Judeţului Covasna. Obligă pârâtul Guvernul României să achite reclamantului Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pârâtul Guvernul României să achite intervenientei Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Braşov, sub sancţiunea nulităţii”, potrivit site-ului Curții de Apel.

Dosarul a fost înregistrat în 14 decembrie 2021. Motivul invocat pentru inițierea acestui proces este că steagul nu reprezintă prin simbolurile sale și comunitatea românească din județ.

Steagul Județului Covasna a fost adoptat prin hotărâre de guvern în septembrie 2021 și arborat la începutul lunii octombrie anul trecut chiar de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, pe frontispiciul instituției. Alături de el a stat atunci și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Săptămâna trecută, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spunea că motivarea judecătorului care a anulat în luna aprilie Hotărârea de Guvern nr. 711/2021 privind aprobarea modelului de steag al orașului este „o chestiune de science fiction”. Totodată, acesta a anunțat că decizia a fost atacată în instanță.

Și în acest proces, reclamant a fost tot Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și intervenient în nume propriu Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC). Dosarul care a stat la baza acestui demers a fost înregistrat în septembrie 2021.

Steagul municipiului Sfântu Gheorghe, care a fost adoptat oficial în iunie 2021, a fost în repetate rânduri subiect de controverse între organizații românești și maghiare.

Drapelul județului Covasna a mai fost în trecut anulat de instanță.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.