POLITICA 1 octombrie 2021

Steagul județului Covasna a fost arborat pe frontispiciul Consiliului Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1919 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a arborat el însuși steagul județului Covasna pe frontispiciul instituției pe care o reprezintă, după ani buni de așteptare a oficializării acestui simbol. Alături de el, joi a stat și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Tamás Sándor a spus, într-o conferință de presă organizată după ce a coborât de pe scara pe care s-a urcat să monteze câte trei steaguri, de o parte și de alta a intrării în Consiliul Județean (al județului Covasna, al Uniunii Europene și al României), că a durat șase ani de când s-a votat în Consiliu și până s-a adoptat acest steag. 

În sfârșit, după ani de zile de tergiversări în Ministerul Administrației și în Guvernul României, am reușit să scoatem din sertare și steagul județului Covasna. De altfel, după șase ani de zile după ce am adoptat o hotărâre conform legislației în vigoare. Și picanteria sorții este că noi, împreună cu domnul Dragnea, care era atunci ministru la acest minister, am scris textul legii în ceea ce privește adoptarea steagurilor locale și județene. De altfel, vreau să subliniez că acea lege este foarte corectă și din punctul de vedere al statului român și din punctul de vedere al comunităților locale. Însă, în aplicarea acestei legi noi niciodată nu am reușit să facem să fie scoasă din sertar cererea noastră, deși în Țara Românească, în ultimii șase ani de zile au fost adoptate mai mult de 100 de steme sau steaguri locale și județene. Dar, în sfârșit, și asta vreau să accentuez, datorită participării noastre la guvernare am reușit să scoatem nu numai steagul județului, ci și steme în acest an ale localităților din județ, precum Dobârlău, Malnaș, Brateș și Mereni, iar steagurile la cinci localități plus județul. Mai nou, după Sfântu Gheorghe și județ, s-a adoptat și steagul comunei Ozun”, a declarat Tamás Sándor

Tot el a explicat, citind din hotărârea de Guvern, și ce semnifică simbolurile acestui steag și a subliniat ulterior că reprezintă județul Covasna, nu doar maghiarii care locuiesc aici. 

Steagul Județului Covasna este format dintr-o pânză dreptunghiulară – deci nu este o cârpă, nu e un material textil, și am dat citat din fostul prefect al județului Covasna, Codrin Munteanu – care poartă și stema județului. Semnificația elementelor însumate reprezintă vechea stemă adoptată de autoritățile române în anul 1928, brațul armat și sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare, inima semnifică bunătatea sufletească a locuitorilor, soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul. Cele două fâșii laterale au culorile câmpului stemei, albastru, iar brâul care poartă stema a primit smalțul soarelui din stemă, aur, arătând că soarele strălucește pentru toți", a spus Tamás Sándor

„Acest centru al municipiului Sfântu Gheorghe a devenit mai complet”

În tot acest timp, alături de președintele CJ Covasna a stat primarul municipiului Sfântu Gheorghe și colegul de partid Antal Árpád. 

Pe de o parte este trist că a trebuit să așteptăm cinci ani pentru ca legea să fie aplicată și în județul Covasna, în municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv în alte localități. Pe de altă parte, este un semn de normalitate și cred că asta ar trebui acum să subliniem. Este un semn de normalitate, legea se aplică și pe lângă faptul că suntem cu toții oarecum, unii într-o măsură mai mare, alții într-o măsură mai mică, mândri de faptul că suntem europeni și suntem în Uniunea Europeană, dincolo de faptul că trăim în România și steagul României este acest simbol că trăim aici, există foarte multe energii la nivel local și microregional și la nivel local, în identitățile naționale. Iar aceste steaguri reprezintă aceste identități locale. Pentru mine, faptul că pe toate instituțiile din municipiul Sfântu Gheorghe am reușit să arborăm, alături de steagul României și steagul Uniunii Europene și steagul Municipiului Sfântu Gheorghe, iar începând de astăzi și steagul județului, este o chestiune cu care cu toții ne putem simți mai bine. Pentru mine, în acest moment, acest centru al municipiului Sfântu Gheorghe a devenit mai complet prin faptul că aceste steaguri pot fi arborate și sunt, foarte important, protejate de legea română”, a declarat Antal Árpád. 

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au anunțat de la începutul lunii iulie că steagul reședinței de județ a fost adoptat oficial. Și atunci liderii UDMR au făcut anunțul împreună. 

Subiectul steagurilor este unul sensibil în județul Covasna, pentru că nu de puține ori s-au iscat discuții între români și maghiari în preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, când în Sfântu Gheorghe se arborează simboluri ale Ungariei sau când în plenul Consiliului Județean a fost dus steagul Ținutului Secuiesc. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.