POLITICA 10 iunie 2022

Antal Árpád, despre motivarea judecătorului care a anulat decizia prin care a fost aprobat steagul municipiului: „Este, pentru mine, o chestiune science fiction”

de David Leonard Bularca | 1483 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că motivarea judecătorului care a anulat în luna aprilie Hotărârea de Guvern nr. 711/2021 privind aprobarea modelului de steag al orașului este „o chestiune de science fiction”. Totodată, acesta a anunțat, într-o conferință de presă care a avut loc joi, că decizia a fost atacată în instanță.

„Am atacat în instanță. Este, pentru mine, o chestiune science fiction această motivare, vă spun sincer. Adică motivează judecătoria sau judecătorul pe o chestiune care nu e de competența judecătorului. Atât. Practic, judecătorul interpretează reprezentativitatea steagului, dacă este sau nu reprezentativ steagul. Nu este treaba judecătorului, cu tot respectul. Nu are nici o treabă judecătorul, el are treabă să vadă dacă s-a respectat sau nu legea din partea primăriei, a Guvernului. Adică vine comisia națională de heraldică, spunând că steagul este ok și vine un judecător și spune că nu e reprezentativ. Păi ce este reprezentativitatea? Problema de fond, dincolo de faptul că nu este de competența unui judecător să analizeze acest aspect, cuvântul de reprezentativitate este extrem de subiectiv. Dacă poimâine spune cineva că pentru el nu e reprezentativ steagul României, o singură persoană din 23 de milioane, atunci vine un judecător și anulează steagul României?”, a întrebat, retoric, primarul. 

Acesta bănuia că anularea Hotărârii de Guvern prin care a fost adoptat steagul municipiului Sfântu Gheorghe are la bază motive de ordin legislativ, însă a constatat că nu este așa. 

„Deci practic acceptă și recunoaște că toate procedurile legale au fost îndeplinite atât de Consiliul Local, cât și de Guvern. Eu asta am crezut, că a găsit o chichiță, ne-a scăpat nouă ceva. Dar nu, singura chestiune este de reprezentativitate, ceea ce, din nou, conform Constituției României, este dată de Consiliul Local, singurul organ reprezentativ este Consiliul Local, pentru că a fost ales”, a mai spus, în final, Antal Árpád.

Reclamantul în procesul prin care hotărârea de adoptare a steagului a fost anulată este Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și intervenient în nume propriu este Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC). Dosarul care stă la baza acestui proces a fost înregistrat în septembrie 2021. 

Steagul municipiului Sfântu Gheorghe, care a fost adoptat oficial în iunie 2021, a fost în repetate rânduri subiect de controverse între organizații românești și maghiare.

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au început încă din 2010 procedurile privind adoptarea oficială a însemnelor specifice, drapelul orașului, în culorile auriu și albastru-deschis, respectiv stema. Astfel, au făcut o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Documentul a fost, la acea vreme, atacat în instanță de Prefectură. Tribunalul Covasna a decis că hotărârea CL trebuie revocată, iar ulterior, în octombrie 2014, și Curtea de Apel Brașov a spus același lucru. 

O lege adoptată de Parlament în 2015, care prevede că autoritățile locale și județene pot avea steaguri proprii, a determinat autoritățile să încerce din nou să le fie recunoscute însemnele, doar că de atunci până în 2021 documentele au stat „la sertar” la Ministerul Dezvoltării, spunea vara trecută primarul din Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Facebook/ Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 15 iunie 2022
Dl.Antal se face că nu înțelege. Este steagul secuiesc, pe care s-a pus stema orașului. Tinutul Secuiesc nu este UAT. C,and va deveni vom discuta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.