Herman Rosner, nemulţumit de turismul din judeţ
Camera de Comerţ şi Industrie doreşte relansarea turismului balnear din staţiunea Covasna
Relansarea turismului balnear din staţiunea Covasna este în opinia preşedintelui Camerei Judeţene de Comerţ şi Industrie, Herman Rosner, o problemă care nu mai poate fi amânată. În opinia lui, este nevoie de o bună strategie de marketing pentru ca staţiunea Covasna, care are un imens potenţial, să atingă faima pe care a avut-o odinioară.
Organizaţia Patronală a Turismului Balnear, Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, Institutul de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie au organizat în data de 27 iulie o masă rotundă care şi-a propus să dezbată cele mai rapide şi eficiente modalităţi de dezvoltare şi promovare a turismului balnear şi de sănătate.
Organizatorii au plecat de la ideea că turismul balnear poate reprezenta o pârghie importantă în dezvoltarea turismului, în general, în condiţiile în care România are beneficiul de a avea o treime din resursele balneare din toată Europa. În plus, tratamentele balneare sunt parte a medicinei profilactice, dar şi a celei preventive, susţinerea turismului balnear fiind în egală măsură o cale de susţinere a politicilor de sănătate publică şi reducere a acestor cheltuieli.
Organizatorii susţin că este momentul în care se poate trece de la angajamente şi declaraţii la fapte. Acesta este şi motivul pentru care instituţiile enumerate mai sus au considerat mai necesară ca oricând organizarea acestei mese rotunde, care să puncteze cele mai urgente nevoi specifice turismului balnear, dar şi căile prin care acestea pot fi puse în practică, rapid şi eficient, pentru ca începând din 2012 acestea să devină un factor de dezvoltare economică, ca urmare a dezvoltarii implicite a serviciilor pe orizontală: industrie alimentară, construcţii, servicii etc.
Participanţii la această masă rotundă au elaborat un plan de relansare a turismului balnear. CCI Covasna a venit şi ea cu propunerile sale, acceptate de către ceilalţi participanţi. Herman Rosner spune că una dintre măsurile urgente şi cele mai importante este certificarea şi atestarea factorilor naturali şi a procedurilor de tratament din staţiunile balneare de interes naţional şi internaţional din România la standarde europene, astfel încât acestea să fie recunoscute şi acceptate de casele de asigurări şi de pensii din ţările Uniunii Europene. Acest deziderat trebuie rezolvat în procedură de urgenţă, în termen maximum şase luni. O altă măsură în opinia şefului CCI ar fi ca „în cadrul contractelor cu medicii de familie ar fi util de prevăzut un sistem de control şi de punctare pentru situaţiile în care se prescriu nejustificat medicamente; în contra balans cu stimularea medicinii preventive, a diagnosticărilor efectuate în timp util, astfel încât să se prevină creşterea notelor de plată la medicamente şi spitalizari, dar măsura să fie cu adevărat în beneficiul pacienţilor şi al bugetului sănătăţii populaţiei”. În fine, cea de a treia măsură ar fi implementarea unui sistem de monitorizare a medicilor de familie şi a specialiştilor privind trimiterile în staţiunile balneare - ca factor preventiv, de întreţinere şi recuperare, prin sisteme de punctaj şi de cointeresare, inclusiv pentru evaluările ulterioare privind rezultatul tratamentelor efectuate.