ACTUALITATE 5 iunie 2021

(Update) Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, profanat după sărbătoarea de Trianon

de Iulia Drăghici - Taraș | 13998 vizualizări

UPDATE 2: IPJ Covasna: patru tineri cercetați pentru vandalizarea Grupului Statuar „Mihai Viteazul”

UPDATE: Reacția Primăriei Sfântu Gheorghe, AICI. 

Un drapel al Ungariei a fost vopsit pe spatele Grupului Statuar „Mihai Viteazul” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Alături a fost scris și textul „Trianon 1920”. Descoperirea a fost făcută sâmbătă după-amiază, de un locuitor al orașului care trecea întâmplător prin zonă. Este de precizat că, vineri seara, mai multe sute de persoane au sărbătorit acolo, cu steaguri ale României și cântece patriotice, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Polițiștii fac cercetări la fața locului.

UPDATE: Oamenii legii au deschis dosar penal pentru distrugere. 

La  data de 5 iunie 2021, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul că grupul statuar „Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite și mai multe inscripții.

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită și inscripționată.

Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiți, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. 

Polițiștii au întocmit un dosar penal și continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe. 

Vineri seara, în 4 iunie, când s-a marcat împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, sute de persoane au participat la un marș organizat în Sfântu Gheorghe de Calea Neamului și alte organizații românești din țară. Participanții au pornit de la Statuia Ostașului Român din zona Gării, unde s-a ținut o scurtă slujbă religioasă, și au mers pe jos, fluturând steagurile României, până la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din centrul orașului. Și aici au stat câteva ore pentru că s-a desfășurat un program artistic cu cântece și poezii patriotice.

Cu câteva ore înainte, și reprezentanți și membri ai comunității maghiare au marcat semnarea Tratatului de la Trianon, printr-un eveniment, de această dată, comemorativ, în piața centrală. 

Despre acest eveniment vom publica informații pe larg în ziarul Observatorul de Covasna, de luni, 7 iunie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.