ACTUALITATE 22 octombrie 2014

Grupe de grădiniță înjumătățite de viroze

de Székely Emőke | 666 vizualizări

Tot mai mulţi copii sunt afectaţi de viroze respiratorii care nu răspund la tratament

Numărul cazurilor de viroze respiratorii la copii este mare în această perioadă, spun medicii, iar acest lucru se vede și la grădinițe, unde în multe grupe lipsesc aproape jumătate dintre prichindei. Medicii spun că viroza apare atunci când au loc diferențe bruște de temperatură, iar în țară au fost înregistrate mai multe cazuri în care copiii nu au răspuns la tratament. La Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” nu au fost semnalate asemenea cazuri, însă virozele tot le dau bătăi de cap părinților, copiilor și educatorilor.

Copiii lipsesc cu zecile

La grădinițele din oraș zeci de copii lipsesc pentru că sunt bolnavi. La grădinița „Benedek Elek”, de exemplu, dintr-o grupă de 25 de copii 10 lipsesc din acest motiv. La fel se întâmplă și la alte grădinițe, în unele cazuri jumătate din grupă stă acasă. Educatoarele cunosc fenomenul care apare de fapt an de an. „Copiii răcesc și iau boala unul de la celălalt. E ca și în cazul unei varicele, dacă unul este bolnav, ne putem aștepta ca majoritatea celor din grupă să ia și să stea acasă din această cauză. Noi le atragem atenția părinților să nu aducă copiii bolnavi la grădiniță, unii ascultă, alții nu” – spune o educatoare de la o grădiniță din oraș. Aceasta ne-a mai spus că ea s-a obișnuit cu aceste situații pentru că se întâmplă în fiecare an, mai ales la grupele mici, unde copiii nu au încă imunitatea dezvoltată și mai mereu le curge nasul sau tușesc.

Tratamente simptomatice

Medicii spun că în cazul acestor viroze prescriu tratament simptomatic, însă unii părinți țin morțiș să li se dea antibiotice. „În cazul acestor viroze prescriem tratament simptomatic, iar dacă copilul nu răspunde la tratamentul de o săptămână, 10 zile, atunci schimbăm tratamentul, trecem la antibiotice, dar se întâmplă ca în acest caz pacientul să facă pneumonie, și atunci vorbim deja de altceva” – ne-a declarat medicul Lucia Șereș. De altfel, mai mulți medici covăsneni spun că părinții sunt parcă obsedați de antibiotice, ceea ce în opinia lor nu e bine pentru că pacientul poate deveni imun la aceste medicamente.

„Puțini pediatri prescriu antibiotice”

Ioana Constantin, mama unui copil de 4 ani, spune că își duce copilul la medic pentru că pediatrii scriu rar antibiotice. „L-am dus pe copil la medic după ce a început să tușească. Mulți părinți fac ca mine, pentru că se pare că avem de-a face cu o bronșită sau răceală mai puternică. De obicei o banală răceală trecea după 5 zile de tratament, acum după 5 zile se văd doar ameliorări, așadar e nevoie de medicamente mai puternice, pe care nu toți pediatrii le prescriu. La grădiniță mai mult de jumătate din grupă lipsește, iar simptomele copiilor sunt aceleași: tuse, mucozități, fără febră. O altă chestiune e că puțini părinți fac analize înainte de tratament, și atunci se întâmplă să apară complicații sau reacții adverse” – spune mama.

„La prima tuse mergem la medic”

O altă mamă din Sfântu Gheorghe spune că pe fetița ei de 4 ani o duce la pediatru imediat ce observă că aceasta tușește. „Eu nu aștept să fim trimiși acasă de la grădiniță, la prima tuse sau dacă văd că îi curge nasul, mergem la medic. Nu am încredere în tratamente alternative, nici prin gând nu îmi trece să tratez copilul după ureche, sau folosind leacuri băbești. Până acum s-a vindecat mereu cu medicamente prescrise de medic. Știu că unii le cer pediatrilor să le prescrie antibiotice, nici cu asta nu sunt de acord pentru că nu mi se pare normal ca peste noapte să fim cu toții medici. Medicul știe ce are de făcut și aștept să își facă treaba fără ca eu să îmi bag nasul. E ca și cum ar veni cineva și mi-ar da lecții despre cum trebuie să îmi fac eu treaba...” – ne-a declarat mama. Aceasta a mai spus că își ține fiica acasă până când aceasta termină tratamentul în totalitate pentru că la grădiniță educatoarele nu administrează nici un fel de medicament, în afară de cele ale copiilor cu boli cronice. „Practic nu ai încotro, trebuie să ții copilul acasă pentru că la grădiniță nu i se administrează nici un sirop, nimic, chiar dacă, să spunem, copilul mai are două zile de tratament și deja se simte bine, ar putea merge la grădiniță” – spune femeia.

Adepții leacurilor băbești

Siropul de muguri de brad, fructele, pătlăgica, siropul de coajă de nucă – iată doar câteva dintre leacurile cu care unii își tratează copiii. Acești părinți spun că nu au încredere în medici și că cel mai bun doctor e natura. „Copilul meu are 6 ani și niciodată nu i-am dat antibiotice. E drept, nici nu am avut probleme serioase, răcelile le-am tratat mereu acasă cu siropuri și ceaiuri naturale. Nu cred că la primul strănut copilul trebuie dus la medic sau la spital. E nevoie de timp pentru ca acesta să își dezvolte sistemul imunitar, iar eu sunt de părere că cel mai bine e să primească cât mai multe produse naturale, atât în alimentație, cât și în aceste cazuri în care copilul răcește” – ne-a mărturisit mama unui băiețel de 6 ani din Sfântu Gheorghe.

Părerile sunt așadar împărțite, însă cu toții spun că există câteva reguli prin care am putea evita răcelile. Consumul de fructe și legume proaspete, spălarea mâinilor și izolarea în cazul în care apar simptomele virozei pot ajuta să ne ferim de boală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.