Ghici, ciupercă, ce-i?
Ploile din ultima perioadă, dar şi zilele cu soare din belşug au fost numai bune ca să apară bureţii, prilej excelent pentru cei fără venit să mai câştige un ban. Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe este un loc unde se învârte multă lume, deci din punct de vedere al marketingului de culegător de ciuperci, raiul pe pământ. Am mers ieri să vedem care este oferta, dar şi cererea la aceste produse.
„Apăi tre’ să umbli, nu glumă”
La intrarea în piaţă am întâlnit trei femei de etnie romă care strigau sus şi tare ba pe româneşte, ba pe o maghiară stâlcită că au marfă de calitate, bureţi proaspeţi, aduşi tocmai de la Araci. Numai una dintre ele a acceptat să stea de vorbă cu noi. S-a recomandat a fi Mărioara, şi a spus că atât cât ţine sezonul ciupercilor, vine în fiecare zi în Sfântu Gheorghe pentru a face un ban. „Copiii sunt la cules - spune ea. Dimineaţa îi trezesc şi îi trimit la pădure. Eu vin la piaţă. Toată lumea munceşte.” Toată lumea în afară de soţul ei, care „are treburile lui, treburi de bărbaţi”. Vânzarea nu merge în fiecare zi bine, dar a spus că mai puţin de 10 lei nu a făcut în nicio zi. Vine împreună cu două cumnate (cele două femei care s-au ferit de apartul de fotografiat, dar şi de reportofon), care şi ele adună cam aceeaşi sumă de bani. „Banii sunt puţini, că bureţii sunt departe. Apăi tre’ să umbli, nu glumă” - ne povesteşte Mărioara şi ne explică: „nu se mai găseşte nimic aproape. Numai sus în pădure, şi copiii se întorc acasă seara, când ajungem şi noi”. Apoi a continuat să se plângă de alte lucruri. „Nu ne lasă să stăm aici. Noi nu facem rău la nimeni, doar vindem şi noi ce putem”, referindu-se la regulamentul care interzice vânzarea acestor produse în piaţă.
„Îi putem alunga doar de pe spaţiul pieţei”
Piaţa centrală este în administraţia societăţii TEGA, iar directorul acestuia, Toth Birtan Csaba, ne-a spus că vânzătorii de ciuperci, fructe de pădure sau diferite plante medicinale care vin să îşi vândă produsele sunt alungaţi din piaţă de către angajaţii TEGA, dar numai până la trotuarul dinaintea pieţei. „Este ca şi un teren de fotbal - spune Toth Birtan Csaba. Din moment ce au trecut linia de margine, în cazul nostru, intrarea pe spaţiul administrat de noi, nu le mai putem face nimic.”
Ce spune cumpărătorul?
Un domn trecut de prima tinereţe a cumpărat de la una dintre cumnatele Mărioarei o pungă de gălbiori. După ce au negociat, domnul a plătit cinci lei (preţul cerut iniţial era dublu) şi ne-a mărturisit că merită afacerea. „În tinereţe mergeam şi eu la strâns bureţi, dar acum sănătatea nu îmi mai permite. Cunosc ciupercile, nu mi-e teamă de intoxicare, iar gustul acestora care cresc departe de oraş este foarte bun.”
O doamnă, Katalin, s-a arătat de-a dreptul revoltată de acest fenomen. Ea a spus că aceşti vânzători de bureţi sunt foarte agresivi. „Vin după mine şi mă trag de mână să le cumpăr ciupercile. Sunt murdari, nu aş cumpăra în veci bureţi de la ei. Ar trebui interzisă intrarea lor chiar şi în oraş.”
Atenţie la pericole
Pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor de drumeţii care strâng ciuperci, dar nu sunt siguri dacă acestea sunt sau nu comestibile, TEGA a instalat un stand unde un specialist în micologie şi membru al Asociaţiei Micologice Laszlo Kalman, Zoltan Sandor, verifică fiecare ciupercă, gratuit. Serviciul este disponibil zilnic între orele 17-19, în afară de sâmbătă. Oricine poate veni pentru a cere sfatul specialistului, lucru indicat şi de medici. Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean "Dr. Fogolyan Kristof", Fulop Annamaria, ne-a declarat că în ultima perioadă nu s-a semnalat niciun caz de intoxicare datorată consumului de ciuperci necomestibile.