Finanțele vor o scădere semnificativă a datoriilor. Atenţie, se blochează conturi!
Direcția Generală a Finanțelor Publice Covasna va intensifica măsurile de executări silite.
Firmele, dar și persoanele fizice care au datorii către Fisc, ar fi bine să le achite în cel mai scurt timp posibil, și asta pentru că în perioada următoare Direcția Generală a Finanțelor Publice Covasna va intensifica măsurile de executări silite. Conducerea Finanțelor Publice Covasna va efectua popriri de conturi și sechestre în special la societățile care au datorii mari către stat, scopul fiind acela de a scădea semnificativ suma totală a datoriilor.
Marii datornici – firmele
Persoanele juridice sunt cele care au cele mai mari datorii către bugetul de stat. Valoarea totală a acestor datorii a fost la finele anului trecut de 75.638 mii lei, în creștere față de 2010 cu 30%. Din aceste datorii s-a achitat o parte în 2011, dar în timp ce o parte era plătită, se adunau alte arierate de la alți rău platnici. Așa se face că diferența dintre datoria din decembrie 2011 și martie 2012 este foarte mică. Deși din datoria de peste 75.000 mii lei s-au recuperat 22.500 mii lei, cam tot această sumă s-a adunat din datoriile „proaspete”.
Firma plătește când nu mai are încotro
Mulți administratori de firme dau bani către stat numai când sunt constrânși. Unii din comoditate, alții din rea voință sau pur și simplu pentru că nu au bani. Odată ce Finanțele Publice le trimit însă somație, pentru a evita alte neplăceri, se prezintă la ghișeu și își sting datoriile, mânați de frica executării silite și a blocării conturilor bancare. Aceste două măsuri însă nu se fac din senin. Procedura impune trimiterea unei somații cu o copie a titlului executoriu, iar debitorul are la dispoziție 15 zile pentru a achita datoria. Dacă nu o face, măsurile de executare silită continuă. În cazul în care se pune sechestru pe bunurile debitorului, acesta mai are la dispoziție 15 zile, timp în care va putea achita suma datorată, iar în acest caz, bunul sechestrat îi revine. Dacă nici în aceste 15 zile nu se plătește datoria, Finanțele vor trece la valorificarea bunurilor sechestrate.
Amenzile se plătesc la taxe locale
Persoanele fizice nu au datorii mari către Finanțe. Șeful Direcției Finanțelor Publice Covasna, Ambrus Attila, ne-a spus că sunt și situații în care persoanele fizice sunt executate silit pentru sume modice, chiar și pentru 2 lei. „Se întâmplă ca o persoană fizică să fi achitat greșit o taxă, și există o diferență de câțiva lei. Și în cazul acesta procedura este aceeași, însă scopul nostru este acela de a-i constrânge pe marii datornici, societățile comerciale” – ne-a declarat Ambrus. El a mai spus că instituția pe care o conduce a „scăpat” de zeci de mii de rău platnici, acele persoane care au fost amendate, și care nu vor să își plătească amenzile. Se știe că în special persoanele de etnie romă, care sunt amendate de către poliție, nu plătesc acești bani. De când plata acestor amenzi s-a mutat la administrația publică locală, Finanțele Publice Covasna sunt scutite de trimiterea a zeci de mii de somații.
Și bogații din Covasna vor fi în vizorul ANAF
În altă ordine de idei, l-am întrebat pe șeful Finanțelor Covasna dacă avem și noi persoane cu averi considerabile, care ar putea intra în vizorul ANAF. Ambrus Attila spune ceea ce știm cu toții: statul vrea să colecteze cât mai mulți bani. De aceea va verifica averile mari pe care le au unii, iar în cazul în care aceste persoane foarte bogate nu își vor putea justifica averea, pentru diferența de sumă se va impune plata impozitului. „Dacă cineva câștigă 10.000 de euro pe an, și are o casă în valoare de 100.000 de euro, va trebui să dea explicații de unde a avut bani să construiască acel imobil. Dacă va dovedi că banii i-a moștenit, i-a primit împrumut sau îi are din alte surse legale, nu va păți nimic. În caz contrar, va plăti impozit pe diferență. V-am dat un exemplu simplu prin care să îi fac pe oameni să înțeleagă despre ce este vorba” – ne-a spus Ambrus Attila. El este de părere că nu sunt multe persoane în județul Covasna care ar intra în acest sistem. „Regula este mult mai valabilă în București sau alte județe decât la noi. Dar dacă în toată țara se vor găsi 500 astfel de persoane, cu siguranță vor fi 2-3 și în Covasna” – a conchis directorul Finanțelor Publice Covasna.
Așadar, datoria e datorie și trebuie plătită. ANAF-ul vrea bani mulți la stat, iar cei de la Finanțe Publice Covasna vor să realizeze indicatorii de performanță planificați de la centru.