ACTUALITATE 14 iunie 2012

Familiile problematice, date spre „adopție”

de Székely Emőke | 443 vizualizări
Primăria Sfântu Gheorghe s-a gândit la o soluție prin care familiile problematice, mai ales din zona Sing Sing, să fie date „în adopție” sferei civile, în special bisericilor Cartierul Ciucului și în speță clădirea Sing Sing sunt spaima multor locuitori din Sfântu Gheorghe.

Primăria Sfântu Gheorghe s-a gândit la o soluție prin care familiile problematice, mai ales din zona Sing Sing, să fie date „în adopție” sferei civile, în special bisericilor

Cartierul Ciucului și în speță clădirea Sing Sing sunt spaima multor locuitori din Sfântu Gheorghe. Autoritățile se pare că sunt depășite de situație şi nu mai pot face față acestei probleme sociale. Așa se face că Primăria s-a gândit la o soluție prin care familiile problematice să fie date „în adopție” sferei civile, în special bisericilor.

Cei care muncesc sunt ajutați

Primarul Antal Árpád a declarat în mai multe rânduri că autoritățile îi ajută doar pe cei care doresc să fie membri de folos ai comunității, nu și pe cei leneși, care trăiesc pe spinarea altora. În urma unei consultații cu membrii sferei civile, primarul a spus că familiile care muncesc și doresc cu adevărat să se ridice cât de cât la nivelul societății vor fi ajutate după ce Sing Sing se va închide, primind locuințe sociale în strada Mikes Kelemen, iar bătrânii vor fi duși la căminul de bătrâni. Rămân însă în jur de 50 de familii cu care autoritățile nu știu ce să facă. Momentan la Sing Sing trăiesc în jur de 300 de persoane, dintre care 200 sunt minori. Antal este de părere că actualul sistem social nu îi motivează pe acești oameni să își caute un loc de muncă și să se integreze în societate, iar suma cheltuită de autoritatea publică este echivalentă cu bugetul anual al unei comune, și cu toate acestea nu se văd niciun fel de rezultate pozitive.

Influența pozitivă a bisericii

Cele cincizeci de familii ale căror situație este în aer ar putea ajunge în grija unor ONG-uri și a bisericilor. Antal Árpád este de părere că poate biserica și sfera civilă vor avea forța necesară de a-i reintegra pe acești oameni în societate. Planul este în felul următor: în schimbul unui ajutor normativ, reprezentanții ONG-urilor și ai bisericilor vor căuta locuințe pentru aceste familii și vor angaja asistenți sociali care să îi consilieze și să îi ajute în găsirea unui loc de muncă. Autoritățile speră că sfera civilă va avea o influență pozitivă asupra acestor persoane, iar cei în cauză își vor schimba mentalitatea și stilul de viață.

Copiii ar putea ajunge în centre de plasament

Preotul unitarian Kovács István, care este şi preşedintele Asociaţiei Pro-Adopt, este de părere că există șanse pentru redresarea acestor familii. „La ora actuală aceste persoane se trag reciproc în jos. Dacă vor fi scoși din conjunctura în care sunt acum și ajung să fie membrii unui grup dinamic, sunt șanse reale ca aceștia să trăiască un alt stil de viață” – este de părere preotul. Acesta a adăugat însă că în cazul în care părinții nu vor nici în ruptul capului să muncească și să devină cetățeni conștiincioși ai comunității, vor anunța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), copiii acestor familii putând ajunge în grija statului, iar părinții nu vor mai avea dreptul să stea în locuințele primite, ci doar în adăpostul de noapte.

„Biserica nu încurajează lenea”

Preotul ortodox Sebastian Pârvu este de părere că problema de la Sing Sing este una complexă, a cărei rezolvare poate veni numai prin colaborarea autorităților și a sferei civile. „Biserica încearcă și acum să ajute aceste persoane, în special prin consiliere duhovnicească. Am fost și noi la Sing Sing, cunoaștem situația celor care stau acolo, dar biserica nu este o societate comercială să le poată asigura locuri de muncă. Dacă însă avem o comunitate puternică, putem fi intermediari, dacă cineva caută să angajeze una sau mai multe persoane, noi putem să recomandăm, să ajutăm. Este însă și o problemă de mentalitate a celor de la Sing Sing pentru că ne-am întâlnit cu situații în care ni s-a cerut ajutorul, dar persoanele în cauză nu au oferit nimic în schimb, pe când biserica nu încurajează lenea. Sunt persoane care s-au obișnuit și se complac în situația în care se află, dar trebuie să înțeleagă faptul că Dumnezeu te ajută, dar trebuie și tu ca persoană să faci ceva” – afirmă preotul Sebastian Pârvu.

Locuitorii din Ciucului așteaptă să scape de Sing Sing

Potrivit spuselor lui Antal Árpád, închiderea Sing Sing se va face în primul rând pentru siguranța locuitorilor din cartierul Ciucului. I-am întrebat pe câțiva dintre ei ce părere au despre măsura de a închide blocul de locuințe sociale. Albert Klara locuiește în Ciucului de aproape 20 de ani. Ea ne-a spus că va crede în măsura autorităților doar când Sing Sing-ul va fi gol. „Ar fi un lucru extraordinar să scăpăm de Sing Sing. Cartierul Ciucului merită mai mult. Sunt locuitori care nu pot să își vândă locuințele de ani de zile pentru că nimeni nu vrea să vină în acest cartier de teama celor care stau în Sing Sing. Eu m-am obișnuit cu ei, dar nu prea ies din casă seara pentru că îmi este frică” – ne-a declarat Albert Klára.

Kocsis Zoltán s-a mutat în Ciucului recent. Spune că nu ar dori să stea aici dacă ar avea copii mici. „Dacă fiicele mele ar fi mici, nu ne-am fi mutat în acest cartier. Acum că sunt deja la facultate, este bine, pentru că eu și soția nu ne temem pentru noi. Cred că familiile de la Sing Sing sunt lenea încorporată pentru că nu o dată i-am auzit spunând că mai bine stau acasă și trăiesc din ajutorul social, decât să muncească. De fapt, nivelul lor de trai este atât de scăzut pentru că nici nu își doresc mai mult, iar asta e cea mai mare problemă, din care cu greu vindeci pe cineva” – ne-a declarat bărbatul.

Ajuns la cel de al doilea mandat de primar, Antal Árpád probabil că va rezolva într-un fel sau altul problema familiilor care stau la Sing Sing. Proiectul a început cu ceva timp în urmă, iar pașii propuși s-au făcut deja. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în această chestiune pe cât de gravă, pe atât de delicată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.