Experții CECCAR Covasna: „Modelul contabil austriac este greu de implementat la noi”
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Covasna a participat în luna mai la un program Leonardo da Vinci, în cadrul căruia 14 membri au petrecut două săptămâni în Austria, cu scopul de a învăța din activitatea și experiența colegilor lor austrieci.
Cu ocazia programului „Dezvoltarea competențelor în domeniul financiar-contabil, însușirea de bune practici și diseminarea acestora”, cei 14 membri CECCAR Covasna au avut ocazia de a vizita firme de contabilitate și consultanță din Austria, dar și Ministerul de Finanțe și Autoritatea Națională de Finanțe din Viena. Scopul a fost o mai bună înțelegere și cunoaștere a sistemului contabil anglo-saxon, și transpunerea celor învățate în sistemul din România.
O parte din persoanele care au participat la acest proiect au vorbit despre experiența din Austria și au comparat sistemul de contabilitate de aici cu cel de acolo. Expertul Ács Simona a vorbit despre încrederea de care se bucură contabilii în Austria, și tendința de acolo de a avea o contabilitate doar electronică, nu și pe hârtie. „Am intrat în arhiva lor și am crezut că în încăperea respectivă avem arhiva pe o lună doar din Viena, și de fapt era arhiva pe un an din toată Austria. Ei arhivează timp de 7 ani, pe când la noi declarațiile fiscale sunt arhivate pentru 10 ani, iar statele de plată pentru 50 de ani” – spune ea.
Cei implicați în proiect au vorbit și despre sistemul de impozit din Austria, care în cazul persoanelor fizice este progresiv, dar au dat și câteva cifre: numărul populației active din Austria este același cu cel al populației active din România, însă în timp ce la noi trăiesc 19 milioane de oameni, acolo sunt doar 8 milioane (din care 50% este populație activă). Totodată, sistemul de colectare a taxelor și impozitelor funcționează aproape perfect la austrieci, 96% din dări sunt colectate la termen, în timp ce procentul la noi este de 30%.
De asemenea, experții contabili consideră că colegii lor austrieci se bucură de respect și încredere, în timp ce reputația celor din țară le este pătată de concurența neloială, mai exact de acei contabili care muncesc ori la negru, ori cu contract de muncă pe două ore, însă de multe ori munca lor lasă de dorit.
„Nu prea avem șanse să facem schimbări în legislație, însă putem îmbunătăți colaborarea între noi. La nivel național persistă un sentiment de neîncredere față de specialiștii contabili, iar la această imagine contribuie cei care fac contabilitate, dar nu sunt membri CECCAR” – spune responsabilul financiar al proiectului Andrei Mihai Marius.
CECCAR Covasna are peste 500 de membri, din care 327 sunt activi.