ACTUALITATE 30 mai 2022

Elevi din Covasna, pe locul IV la proba de scris a olimpiadei „Universul cunoașterii prin lectură”

de David Leonard Bularca | 1039 vizualizări

Patru elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului, au obținut locul IV la proba de scris din cadrul olimpiadei de limbă și literatură română a copiilor din mediul rural, „Universul cunoașterii prin lectură”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Focșani. Profesoara acestora, Otilia Buzea, spune că este o realizare mare, pentru că subiectele primite nu au fost ușoare și nici timpul pus la dispoziție pentru rezolvare nu este tocmai suficient. 

„Felicitări, Covasna! 98 de puncte din 100 de puncte la scris...o realizare fantastică! Să pierzi doar 2 sutimi la un subiect național de limbă și literatură română e ceva! Felicitări, echipă «Nicolae Russu»: Teodor, Iasmina, David, Cristian! Ați colaborat, v-ați sincronizat, v-ați pus în ordine ideile, v-ați încadrat în timpul care este insuficient pentru rezolvarea așezată a itemilor, ați fost inspirați, ați scris bine, fără greșeală, iar rezultatul la scris a fost uau: al patrulea punctaj la scris din cele 33 de punctaje! Mândră de voi, echipă minunată! În acest punctaj stă valoarea voastră! După cum spuneam la început: patru minți luminate nu pot fi altfel decât învingătoare! Bravo, echipă inspirată”, a scris, pe Facebook, Otilia Buzea. 

Pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, profesoara a spus că cea mai dificilă parte a olimpiadei a fost aceea în care elevii au trebuit să scrie, toți patru, o singură compunere. 

„E o mare realizare punctajul de la scris. E destul de greu să mobilizezi patru minți în rezolvarea unui subiect. Cel mai greu este la partea de compunere. Acolo fiecare a avut o idee, s-au contrat puțin, dar apoi au pornit și au pornit bine. Le-a ieșit o compunere de care au fost foarte mulțumiți! Ne era teamă de încadrarea în timp. La pregătiri timpul ne dădea bătăi de cap. Prima parte a avut 10 itemi de înțelegere text, explicare structuri, iar a doua parte 4 itemi și o compunere narativă de minim 25 de rânduri în care trebuiau să valorifice atât cele două texte suport, cât și experiența lor de lectură... Nu a fost ușor”, a spus Otilia Buzea. 

Echipa din Covasna a avut și o serie de sugestii pentru organizatori, legate de un portofoliu care trebuia să scoată în evidență două personalități locale cu influențe naționale și internaționale, care să aibă puncte comune. Pentru că olimpiada se desfășoară anual, este dificil ca în fiecare an să prezinți ceva nou, spune Otilia Buzea. 

„Portofoliile acestea nu mai sunt relevante pentru munca elevilor, deoarece nu există siguranța realizării lor de către elevi. Cel mai mare punctaj la proba scrisă 100 p. - Caraș Severin ajunge pe locul 13 din cauza portofoliului. În rest, ne-am bucurat de o primire foarte bună la Focșani! Condițiile de cazare, masă foarte bune”, a mai precizat Otilia Buzea.

Chiar dacă la nivelul organizării cu siguranță este întotdeauna loc de îmbunătățiri, nu trebuie ca aceste detalii să ia din bucuria elevilor covăsneni care, iată, s-au descurcat foarte bine și s-au întors acasă cu un onorabil loc IV pe țară, obținut la proba scrisă.

Îi felicităm și noi pentru reușită și le urăm mult succes atât la școală, cât și în cadrul viitoarelor olimpiade! 

Sursa foto: Otilia Buzea / Facebook

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.