ACTUALITATE 2 mai 2017

Elev întorsurean, în top 14 al celor mai buni elevi din România la chimie

de Iulia Drăghici - Taraș | 10987 vizualizări

Elevul Ionuț Stroia, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, s-a întors de la Olimpiada Națională de Chimie, desfășurată la Târgoviște în perioada 19-25 aprilie, cu o mențiune, performanță care îi aduce tânărului din clasa a XI-a admiterea la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca cu media 10.

Povestea lui Ionuț, un elev modest dintr-un sătuc din zona Buzaielor, merită spusă și repetată ori de câte ori se ivește ocazia pentru că tânărul este un exemplu viu care arată că atât timp cât îți dorești ceva, acel lucru poate fi obținut, indiferent de greutăți, prin multă seriozitate, dorință și muncă din plin. Mai mult decât atât, nu doar rezultatele școlare sunt cele care merită apreciate la acest tânăr din clasa a XI-a, ci şi ambiția cu care a muncit, chiar și cinci ore pe zi suplimentar, pentru a-și atinge scopul de a deveni un chimist foarte bun.

După ce la începutul lunii martie, elevul întorsurean Ionuț Stroia uimea toată țara cu cel mai mare punctaj la Olimpiada Județeană de Chimie, respectiv 99,7 puncte din 100 posibile, acum s-a întors victorios și după cea mai importantă competiție, faza națională, pentru care a început pregătirea intensă încă de anul trecut.

De data acesta, Ionuț a obținut o mult râvnită mențiune, cu un punctaj de 99,5 puncte din 100 la proba practică și 80 puncte din 100 la proba teoretică, fiind astfel situat printre cei mai buni 14 elevi din România la chimie.

Povestea lui începe însă cu un an înainte de această performanță, când, întors de la Olimpiada Națională de Chimie din 2016 cu un rezultat aproape de două ori mai mic, tânărul s-a dedicat complet studiului cu un scop precis în minte: să fie pe podium la olimpiada națională din 2017. Zis și făcut!

„Pentru mine acest rezultat înseamnă foarte mult deoarece am reușit să ajung unde mi-am dorit. Am învățat foarte mult și cu multă pasiune, astfel că am reușit să obțin o Mențiune la Olimpiada Națională de Chimie. Eu sunt foarte mulțumit de acest rezultat deoarece Olimpiada la care am participat are un grad de dificultate foarte ridicat, iar elevii care participă sunt cei mai buni din fiecare județ. Sunt de asemenea foarte mulțumit de punctajul pe care l-am obținut la proba practică, 99,5 de puncte”, ne-a spus Ionuț, după aflarea rezultatelor.

„Succesul lui Ionuț este rezultatul muncii sale, al perseverenței, al planificării foarte bune, al antrenamentului său zilnic, al orientării pe obiective și, în special, al pasiunii sale pentru Chimie. Ionuț este un exemplu pentru toți colegii săi și pentru toți elevii care învață în orașe mici: dacă ai o pasiune și îți dorești – cu adevărat – să o transformi într-o ocupație  pentru toată viața, adică într-o profesie, nu contează dacă înveți într-un colegiu important dintr-un oraș mare sau într-un liceu dintr-un orășel ascuns printre munți. Totul este să știi ce vrei și să ai înțelepciunea de a construi în fiecare zi, pas cu pas, viitorul pe care ți-l dorești. (...) Reușita lui Ionuț înseamnă recunoașterea la nivel național a educației de calitate de la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului”, spune profesoara de chimie a lui Ionuț, Doina Pătrunjel.

Admis cu nota 10 la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca

Participarea la Olimpiada Națională de Chimie i-a adus lui Ionuț Stroia nu doar recunoaștere pe plan județean și chiar național, ci și admiterea cu nota 10 la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca.

„Datorită diplomei obținute la Olimpiada Națională de Chimie o să fiu admis cu nota 10 la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca. Sunt foarte hotărât ca după terminarea liceului să studiez la această facultate deoarece pot să-mi îmbogățesc cunoștințele și să fac ceea ce-mi place cel mai mult, adică să cercetez și să descopăr lucruri noi. Facultatea pe care o să o urmez îmi oferă tot ceea ce este necesar să evoluez și să devin și mai bun”, spune încântat Ionuț.

Distrugător de mituri

Ionuț Stroia a reușit prin munca și perseveranța de care a dat dovadă să distrugă mitul conform căruia elevii de la școlile mai mici din țară nu pot să „stea la aceeași masă” cu elevi de la instituții de învățământ de prestigiu.

„Sper ca această realizare să îi motiveze și pe alți elevi ai liceului nostru să se pregătească mai bine și să aibă curajul de a intra în competiție cu ceilalți tineri din România. (...) De-a lungul carierei mele didactice de 33 ani, am întâlnit foarte mulți elevi pasionați de studiu, în general, de Chimie și Fizică, în special; mulți dintre elevi au obținut premii sau mențiuni la fazele județene ale competițiilor, însă numai  patru  dintre ei s-au calificat  la faza Națională a Olimpiadei de Chimie (1998), de Fizică (2002 și 2005) și Științe pentru Juniori (2007), obținând doar o diplomă de excelență (2005). Anul 2016 a schimbat complet această  situație: Ionuț Stroia a obținut premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Chimie și o mențiune specială la Olimpiada Națională de Chimie de la Bacău.

În acest fel, el a distrus mitul conform căruia subiectele sunt prea dificile și că elevii noștri nu  pot fi câștigători la acest nivel. Echipa elev-profesor care participă la Olimpiada de Chimie trebuie să muncească foarte mult și eficient, să pregătească conținuturile care depășesc cu mult programa școlară, să formeze abilitățile practice pentru activitățile experimentale și să se antreneze intens pentru „marea competiție”. Pregătirea lui Ionuț a început din ziua în care s-a întors de la Olimpiada Națională 2016 și a continuat, zilnic, până la plecarea la Olimpiada Națională 2017”, mai spune Doina Pătrunjel.

Notă aproape perfectă la practică, fără a avea la școală un laborator special dotat

Dorința de reușită a lui Ionuț i-a făcut pe adulții din jurul său să se mobilizeze și să caute soluții la probleme care în alte condiții păreau imposibil de rezolvat. Spre exemplu, anul acesta s-a identificat modalitatea prin care Ionuț Stroia să se poată pregăti, într-un laborator special dotat, pentru probele practice, obligatorii în cazul acestor competiții, lucru care în anul anterior nu a fost cu putință. Efortul nu a fost unul irosit, pentru că astfel tânărul a reușit să obțină 99,5 puncte din 100 la proba practică.

„Nota excelentă pe care a obținut-o la proba practică, foarte aproape de punctajul maxim și – aproximativ – dublul notei din anul trecut, se datorează pregătirii intensive de care a beneficiat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, în laboratoarele Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, prin grija doamnei inspectoare Enikő-Anna Bartok, de la Inspectoratul Școlar Județean Covasna, cu sprijinul domnului primar din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, și al altor oameni care îl apreciază și îl susțin pe Ionuț”, ne-a spus Doina Pătrunjel.

Ionuț vrea să descopere compuși organici ca să ajute omenirea

Fără îndoială că dacă o să continue în acest ritm și având în vedere și rezultatele care vorbesc de la sine, Ionuț Stroia va deveni un mare nume în știință, exact așa cum își dorește.

„Peste 10 ani mă văd un foarte bun cercetător chimist. Dacă Dumnezeu mă ajută, eu îmi doresc ca peste 10 ani să descopăr noi compuși organici care să ajute omenirea. Îmi doresc să scriu cărți de chimie din care urmașii noștri să învețe cu plăcere și să descopere frumusețea pe care chimia o oferă”, ne-a mai spus tânărul, care, potrivit profesorilor săi, la școală își ajută colegii să înțeleagă și mai bine chimia, dar și celelalte materii din domeniul științelor exacte.

Cea mai puternică motivație pentru Ionuț

Dacă sunteți curioși care este cea mai puternică motivație pentru Ionuț, atunci vă spunem că viitorul nesigur este cel care îl face pe tânăr să lupte și mai abitir. Chiar dacă e doar un elev, Ionuț, care locuiește într-un sat din zona Buzaielor, a înțeles că nu poate să stea cu mâinile în sân dacă își dorește un viitor mai bun pentru sine, pentru familia lui și pentru cei din jur.

„Cum să facem ca țara noastră să progreseze? Eu cred că răspunsul constă în a pune multă pasiune în ceea ce facem. Eu și colegii mei trebuie să ne gândim la faptul că țara noastră poate ajunge mai sus doar prin implicarea fiecăruia dintre noi, prin existența unor oameni care vor să realizeze lucruri mărețe și care să se gândesc la generațiile care urmează. Aceasta este cea mai puternică motivație pentru mine: gândul că se va schimba ceva și că urmașii noștri o să știe că cineva a făcut să fie mai bine. Cred că țara aceasta are nevoie de oameni deștepți, care să se gândească la viitor, nu să se rezume doar la ziua de mâine”, ne mai spune, hotărât, elevul Ionuț Stroia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.