ACTUALITATE 3 decembrie 2020

Efectele restricțiilor anti-COVID nu se resimt raportat la numărul de pacienți infectați spitalizați

de Iulia Drăghici - Taraș | 1301 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna spun că efectele restricțiilor impuse de autorități până în prezent pentru limitarea răspândirii COVID-19 nu se prea resimt raportat la numărul de pacienți COVID-19 care ajung în această unitate spitalicească. Iar soluția nu ar fi o nouă stare de urgență, ci mai degrabă inițierea unei campanii de testare în masă. 

Cifrele ne arată că nu s-a schimbat mare lucru în numărul de pacienți care sunt internați. Eu personal nu văd o diferență mare. Vă spun, vin foarte mulți pacienți care nu sunt testați pozitiv, noi știm că au pneumonie COVID, iar ulterior și iese la testare. Am impresia că foarte mulți locuitori, mai ales cei cu simptome ușoare nu ajung să fie testați”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. 

Întrebați dacă o nouă înăsprire a regulilor, ca în martie – aprilie, ar fi o soluție mai bună pentru a limita îmbolnăvirile, managerul SJU spune că o soluție mai potrivită ar fi, mai degrabă, testarea în masă și izolarea rapidă a celor care au contractat virusul. 

Nu știu dacă starea de urgență ar fi soluția. Soluția pe care aș avea-o eu este o testare în masă. E o chestiune de organizare. Ideea cu testarea în masă, mai ales că avem exemplul Slovaciei, cu test rapid antigen. (...) Cei care sunt depistați pozitiv, intră în izolare. Cei care nu au dorit această testare, tot au intrat, mi se pare, 10 zile în izolare. Scopul testării acesta ar trebui să fie: să izolăm persoanele posibil contagioase față de restul societății. (...) După o izolare de două săptămâni și apoi din nou o testare de în masă, practic, într-o lună de zile am izolat doar acele persoane cu test pozitiv, nu izolăm pe toată lumea. Tehnica de astăzi ne permite și nouă. Mă refer la testele antigen. Fără un cost suplimentar enorm. Visul acesta ca toată lumea să fie testată PCR, nu prea e realizabil”, a spus managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert, subliniind și că starea de urgență ar avea rezultate doar dacă se respectă regulile impuse. 

Faptul că numărul de pacienți este în continuare mare se resimte și în consumul de oxigen, care a dus și la necesitatea creșterii capacității de stocare. 

„În ceea ce privește asigurarea necesarului de oxigen, lucrăm la două proiecte, iar unul  a fost finalizat. Am făcut legătura dintre stația de stocare centrală, cu cele două rezervoare mari, și secția de Boli Infecțioase. Iar rezervorul mic, stocatorul de rezervă, urmează să îl mutăm în două, dacă și vremea o să țină cu noi, maximum trei săptămâni, lângă urgența modulară. Și acolo am observat o creștere a necesarului de oxigen consumat. (...) Pentru a evita eventualele situații imprevizibile, în zilele acestea o să se finalizeze o altă lucrare, tot la urgența modulară, în ceea ce privește asigurarea unei alimentări de energie electrică suplimentară, de rezervă”, a declarat, în aceeași conferință de presă, managerul SJU Covasna. 

Informațiile de miercuri au arătat că la SJU erau internați 82 de pacienți COVID-19, majoritatea în stare medie spre gravă, dintre care 12 la ATI, în stare critică. 

Potrivit datelor DSP Covasna, miercuri incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile în județul Covasna era de 2,21/1000 de locuitori, date care arată scăderi față de zilele trecute. Totuși, și numărul de teste, cel puțin la nivel național, a fost mai mic în ultimele zile. 

Pe de altă parte, managerul SJU Covasna spune că în cazul laboratorului spitalului, numărul de teste a ajuns la 2.000 pe lună și nu s-a observat vreo scădere în ultima perioadă. 

Sunt, conform datelor de miercuri, 11 localități la nivel județean în scenariul roșu, adică au incidența peste 3/1000: Sfântu Gheorghe, Alungeni, Aninoasa, Belin, Brateș, Comandău, Covasna, Moacșa, Racoșul de Sus, Surcea și Zagon.  

Prima localitate din județ care a avut parte de restricții mai severe, respectiv de scenariul roșu, a fost Sfântu Gheorghe. Din 19 octombrie, reședința de județ a depășit rata de infectare de 3/1000 și este de peste 4 și în prezent. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.