ACTUALITATE 29 mai 2014

EDITORIAL. Majoritarii dictează, majoritarii sfidează

de Dumitru Manolăchescu | 635 vizualizări

Ce se întâmplă la scară naţională, în Parlamentul României, se petrece şi la nivel de consilii locale. Majoritatea PSD dictează necruţător şi sfidător la nivelul Parlamentului, sunt în jur de 65% şi tot mai racolează. Preşedintele Camerei Deputaţilor, îngâmfatul domn Zgonea, nu păstrează nici măcar aparenţele unei democraţii reale, dimpotrivă: miştocăreşte, îşi bate joc, sfidează şi acţionează exclusiv în interesul alianţei USD-UDMR. Restul să tacă!

Ei, ce să vezi, la nivelul Consiliului Local Sf. Gheorghe lucrurile se desfăşoară la fel, majoritatea îşi impune condiţiile. Sigur, doamnele consiliere de la PSD, în număr de două, nu consideră că majoritatea maghiară de la Sf. Gheorghe ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca majoritatea românească de la Bucureşti. Dar uite că le are, o lege emanată de Parlamentul României le dă dreptul să-şi folosească limba maternă în şedinţele de consiliu. E ceva rău în asta?

În principiu nu e, e normal să se vorbească ungureşte când în consiliul municipal există doar patru români. Important mi se pare ca munca acestor consilieri să fie în folosul oamenilor, dacă se poate chiar şi în folosul românilor minoritari. Ce mi se pare prea mult este, totuşi, lărgirea acestui drept, aplicarea lui şi în şedinţele de comisii. Am fost consilier municipal vreme de doi ani, cred că era prin 1994, şi ştiu ce probleme se iscau când în comisii se vorbea ungureşte şi eu şi alţii ca mine nu înţelegeau. Atunci se vorbea limba română, nu exista legea 215, abia în 2001 avea să apară, lucrurile n-o luau razna, exista un alt tip de înţelegere între noi, chiar dacă ne certam frecvent.

Ce să zic, mi se pare ciudat să foloseşti un translator, traducător oficial sau cum s-o numi el, să-l plăteşti nu doar pentru activitatea din şedinţele de Consiliu, ci şi pentru cea din şedinţele de comisii. Sunt câţiva oameni în comisiile astea, chiar e o problemă să vorbească româneşte? Dispreţuiesc atât de mult limba asta încât refuză să o folosească fie şi o oră sau două pe lună? La fel de adevărat este că n-ar fi rău nici ca doamnele şi domnii consilieri de etnie română să ştie limba maghiară măcar atât cât să se înţeleagă cu colegii lor într-o şedinţă a unei comisii. Când ai UDMR la guvernare şi doar 25% populaţie românească într-o localitate, restul fiind maghiari, ar cam trebui să plăteşti nişte meditaţii şi să înveţi puţintel limba majoritarilor – asta doar dacă vrei să fii persoană publică, să participi la şedinţele lor, să ştii ce hotărâri se iau şi în folosul cui.

E o chestiune care va mai naşte controverse, dar eu nu aş dramatiza excesiv subiectul. Legătura maghiarilor cu limba română nu este şi nici n-a fost vreodată una de suflet, nici nu avea cum să existe o asemenea relaţie, trebuie să ne obişnuim de-acum cu realitatea asta. Şi dacă o lege spune că au dreptul să facă ce vor ei în comunităţile unde domină autoritar ca număr de populaţie, atunci să facă, protestăm doar ca să ne aflăm în treabă.

Oricum, cred că decât să se lamenteze pe această temă, mult mai eficient ar fi ca doamnele consiliere Rădiţa Palela şi Rodica Pârvan să apeleze la „medierea” şefilor de partide – unul majoritar, celălalt minoritar în Covasna. Domnii Antal şi Grama pot rezolva rapid acest impediment, doar nu vor lăsa ca nişte amărâte de şedinţe de comisii dintr-un consiliu local să afecteze buna colaborare şi strânsele legături UDMR-PSD la nivel teritorial, parlamentar şi guvernamental! La urma-urmei, presupun că această colaborare se exercită în folosul ambelor etnii conlocuitoare din municipiul nostru, că doar în acest scop a fost rugat UDMR să accepte intrarea la guvernare! Sau nu?!

Sigur, în spiritul aceloraşi bune relaţii dintre UDMR şi PSD vor mai apărea legi, gesturi, hotărâri de Guvern care n-or să fie pe placul minoritarilor români din HarCov şi care vor îngropa efectiv orice speranţă a acestora în „dreptatea” care se-arată de la Bucureşti ca soarele într-o zi ploioasă. Să nu ne facem iluzii, paşii mărunţi ai maghiarilor vor continua să deseneze linii politice pe care Puterea de la Bucureşti nu va fi niciodată pregătită şi dispusă să le vadă, să le înţeleagă subtilităţile, eventual să le şteargă.

Citeşte şi Consilierii PSD, nemulţumiţi că şedinţele de comisii se desfăşoară în limba maghiară

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.