ACTUALITATE 29 mai 2014

Nemulţumiţi că şedinţele se desfăşoară în limba maghiară

de Agerpres | 1141 vizualizări

Reprezentantele PSD din Consiliul local Sfântu Gheorghe, Rădiţa Palela şi Rodica Pârvan, sunt nemulţumite pentru că, la iniţiativa UDMR, şedinţele de comisii se vor desfăşura de acum înainte în limba maghiară, cu traducere în limba română prin interpret plătit din bugetul local.

Profesoara Rădiţa Palela a declarat miercuri că până săptămâna aceasta şedinţele de comisii s-au desfăşurat foarte operativ în limba română, dar colegii maghiari nu mai vor să vorbească româneşte şi folosesc un interpret oficial pentru traducerea discuţiilor.

„În comisii suntem 5-6 oameni, până acum s-a vorbit în limba română, ne-am înţeles, acum pierdem timp şi bani cu traducerea. Nu mi se pare deloc operativ. (...) Apreciez că este o campanie psihologică împotriva românilor din zonă”, a declarat Rădiţa Palela.

Profesoara Rodica Pârvan consideră că determinarea consilierilor maghiari de a nu mai vorbi în limba română reprezintă 'o sfidare'.

„Vorbesc ungureşte, iar în boxe se aude traducerea. Până acum aşa era doar la şedinţele în plen ale Consiliului Local, acum e şi în comisii. Nu pot să cred că de la o zi la alta nu mai ştiu limba română, cred că nu mai vor să cunoască sau mai bine zis să recunoască limba oficială. E o sfidare şi mă întreb ce va mai urma?! E o lume a absurdului, totul e cu capu-n jos”, a spus Rodica Pârvan

Consilierul PNL Mădălin Guruianu a declarat că nu e deranjat de traducerea simultană şi nici de faptul că reprezentanţii comunităţii maghiare îşi folosesc dreptul de a vorbi în limba maternă.

„Nu mă deranjează, nu mi se pare nimic strigător la cer. În Consiliul Local aşa e de ani de zile. (...) Într-adevăr şedinţele durează mai mult, dar nu noi am inventat legea, e vorba despre respectarea dreptului de a vorbi în limba maternă, aşa că reclamaţia nu mi se pare întemeiată”, a afirmat Mădălin Guruianu.

Reprezentantul fracţiunii UDMR din Consiliul local Sfântu Gheorghe, Miklos Zoltán, a subliniat că Legea 215/2001 permite cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale să îşi folosească limba maternă în administraţia publică în localităţile în care ponderea lor depăşeşte 20%.

„E un gest de normalitate să ne utilizăm limba maternă în administraţia locală. Până la urmă, la o şedinţă de comisie suntem toţi maghiari şi doar doamna Pârvan e româncă şi ni se pare normal să vorbim în limba maghiară. În România există o lege, avem acest drept de care până acum nu ne-am folosit, dar ne vom folosi de acum încolo”, a declarat Miklos Zoltán.

Primăria Sfântu Gheorghe plăteşte de mai mulţi ani un traducător oficial pentru şedinţele în plen ale Consiliului local, unde comunitatea românească este reprezentată în prezent de doi consilieri PSD şi doi PNL.

Anul trecut, consilierul judeţean Kulcsar Terza Jozsef (Partidul Civic Maghiar) a anunţat că nu va mai vorbi în limba română la şedinţe, uzitând de dreptul conferit de lege de a-şi folosi limba maternă. El i-a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Tamas Sandor să facă traducerea în limba română, iar acesta s-a conformat.

Citeşte şi EDITORIAL. Majoritarii dictează, majoritarii sfidează

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Ura naste ura, 1 iunie 2014
..oare de unde vine aceasta ura, nu ti-ai pus intrebarea? Nu faceti altceva decat incercati sa ingenunchiati ungurimea, iesiri permanente xenofobe si extremiste impotriva maghiarilor, vezi prm, noua citeste integral
ARTUR, 1 iunie 2014
Daca as fi fost profesor de limba Romana nici unul din ei nu ar fi luat Bacalaureatul ! Mie m-i se intampla des sa incep o discutie cu o persoana de etnie maghiara si sa-mi spuna pe un ton plin de ura citeste integral
@Kviatkovski, 31 mai 2014
...in locul tau, in primul rand as invata lb romana. Pe langa faptul ca esti total agramat, ai o insiruire de fraze fara sens. Ca dorsti sa pleci din zona, drum bun. Nimeni nu te-a chemat si nimeni citeste integral
Kviatkovski, 30 mai 2014
Cand am spus ca asa ne trebuie toti ati dormit. Cum d-lor in sedintele oficiale,unde se iau hotarari in ceea ce priveste o parte din Romania ,sa se vorbeasca malgasa ?Aceasta limba a cailor o pot citeste integral
io, 30 mai 2014
E o chestiune de educatie si bun simt, dar nu ai ce sa le ceri , atat stiu atat fac, cand au un interes la bani sau alte favoruri stiu romaneste de nu-ti dau seama.
lili, 29 mai 2014
Ma abtin sa va raspund, desi ati fi meritat.....
florin, 29 mai 2014
Dupa autonomie teritoriala. O sa se inverseze rolurile. Romanii vor striga ca vor autonomie si se vor plange ca nu au drepturi. E, deja astea-s vise. Poti sa le dai cate drepturi vor, minoritatilor, citeste integral
pentru lili, 29 mai 2014
Ce urmeaza, te mariti cu un unguras cu o mustata mare, la nevoie inveti si tu limba maghiara, iar copii vostri o sa invata de la tine lb romana.:) Hai sa nu ridiculizam totul, asa este un toata Europa citeste integral
lili, 29 mai 2014
"Ce urmeaza" ?! Autonomia teritoriala!! Ma intreb cum o fi dupa ??!! Dar, de ce se supara distinsele doamne PSDiste, cand Victor Ponta spune ca PSD colaboreaza foarte bine cu UDMR ?!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.