ACTUALITATE 13 septembrie 2016

EDITORIAL. Cine hotărăşte soarta României

de Dumitru Manolăchescu | 1146 vizualizări

Pe vremuri eram revoltat când citeam în presa străină fel de fel de măscări despre ţara mea. Acum nu mai sunt. Am învăţat, între timp, că de departe se vede mai bine...

Ce-am citit eu despre cum ne vede o statistică a Uniunii Europene s-ar putea să nu vă placă, dar nu pot să nu comentez nişte observaţii de bun simţ. Pentru că aici nu-i vorba de propagandă antiromânească, ci de nişte realităţi care ar cam trebui să ne preocupe dacă n-am fi orbiţi de discursuri şi teme tâmpite, lansate pentru spălarea creierelor de către nişte oameni aflaţi mereu în campanie electorală.

Una din observaţiile recentei statistici europene: *România este cea mai bisericoasă ţară europeană (locul 1 la numărul de biserici pe cap de locuitor), dar şi cea mai înapoiată ţară membră a UE (45% dintre români nu au WC în casă, faţă de 2% în celelalte ţări UE). Nu pot să nu constat că asta e o problemă veche, religia ortodoxă s-a declarat întotdeauna apropiată de cei săraci şi cinstiţi; culmea e că, aşa bisericoşi cum suntem, avem un foarte ridicat procent de criminalitate şi corupţie. Să nu furi? Să nu ucizi?! Vorbe care nu rezistă, iată, unor statistici serioase.

Alte lucruri de remarcat la statistica UE: *România este ţara cu cel mai mare grad de insatisfacţie la adresa clasei politice – românii se plâng în mod constant de corupţia, incompetenţa şi aroganţa politicienilor lor. Dar este singura ţară din UE în care în ultimul sfert de veac n-a avut loc nici un miting serios împotriva corupţiei – nu intră aici mitingul care a îndepărtat guvernul corupt Victor Ponta şi ne-a adus guvernul cu răspundere limitată Dacian Cioloş. Păi, mă gândesc, cum şi cine să combată corupţia când politicienii corupţi, inclusiv cei condamnaţi pentru hoţie de voturi, cresc în sondajele de opinie?! Vrem corupţie, corupţie vom avea. La alegerile din toamnă, PSD şi PNL se pregătesc să pună de o mare guvernare naţională. În interesul României, desigur. După care vom constata că interesul României nu este şi interesul românilor... Ce dracu’ vom mai alege atunci?!

În sfârşit, o ultimă constatare: *România este ţara cu cea mai mică rată de absorbţie a banilor europeni, dar şi cu cele mai multe fonduri europene furate, motiv pentru care UE ne-a şi tăiat banii pentru infrastructură. Într-o traducere cât se poate de neortodoxă: furăm tot ce ne daţi pentru că aşa-i la noi, hoţia este a doua noastră natură. Apropo de corupţie şi hoţie: Curtea de Conturi constată că din 15 miliarde de euro pe an achiziţii publice, 6 miliarde se fură...

Am zis că-i ultima remarcă, dar nu mă pot abţine: statistica UE dezvoltă o realitate dură, anume că 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Asta în legătură cu o altă realitate: România este pe locul 1 în Europa la numărul de şcolari analfabeţi (30%). Dacă adăugăm, aici, şi o altă cifră, pe care n-o relevă statistica europeană, una care se referă la analfabeţii funcţionali din ţara noastră, adică la cei care ştiu literele şi reuşesc să citească, dar nu înţeleg nimic din ce citesc, atunci lucrurile se complică şi devin chiar îngrijorătoare.

Oricum, e clar că nu stăm deloc pe roze în nişte domenii esenţiale ale vieţii noastre publice. Drept pentru care n-avem niciun argument atunci când ne dorim o viaţă mai bună, o viaţă ca afară... De unde până unde? Cei care ne pot oferi o viaţă ca afară nu sunt cei de-afară, suntem chiar noi, cei din interior. Iar la noi votează toţi cei 42% care cred cu convingere că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deştepţii stau acasă, fumează trabuc, contemplă şi filozofează.

Teme articol: fonduri Romania POLITICĂ presa
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 14 septembrie 2016
Domnule Manolachescu, pai unde e semanatorismul in textul dumneavoastra? Suntem tara cea mai cea din lume, cu Gradina Maicii Domnului, cu oameni adevarati, adevarati patrioti si crestini, cu Diaconu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.