DSVSA Covasna: acţiune amplă de control înaintea sărbătorilor de iarnă
Verificările au loc mai ales în contextul în care consumul de carne de porc va crește în perioada următoare
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna are în plan o serie de controale pentru abatoare, măcelării, hypermarketuri, restaurante, cafenele și altele asemenea în perioadele 3 - 24 decembrie 2020 şi 28 decembrie 2020 – 07 ianuarie 2021. Aceste verificări vin în contextul în care consumul de carne va crește în perioada următoare. Vizați sunt mai ales comercianții care vând produse din porc, anunță instituția într-un comunicat de presă.
Scopul acțiunii este acela de a proteja cetățenii de posibile toxiinfecții alimentare, dar și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA).
„În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, precum şi pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), este necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală ori nonanimală, destinate consumului uman”, se arată în comunicatul de presă semnat de directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.
Măsurile luate pentru a evita focarele de Pestă Porcină Africană (PPA)
DSVSA anunță și că va institui controale în trafic, aleatorii și nediscriminatorii, pentru a verifica transportarea porcinelor vii, ce urmează a fi sacrificate, dar și a cărnii care va fi în tranzit, întrucât este necesară respectarea anumitor norme valabile la nivelul Uniunii Europene. Printre altele, inspectorii vor verifica documentele ce însoțesc produsele și igiena din autovehiculul cu care se realizează transportul.
„Astfel, în perioadele 03.12.2020 - 24.12.2020 şi 28.12.2020 - 07.01.2021, vor fi organizate controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a cerinţelor Directivei 2002/60 privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2014/709/UE”, se arată în comunicatul DSVSA, unde se specifică și faptul că pe durata acestor acțiuni inspectorii pot fi însoțiți de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.
Este interzisă comercializarea cărnii de porc dacă animalul a fost sacrificat în gospodării private
Chiar dacă această prevedere este repetată în fiecare an de autorități, și acum DSVSA anunță că se poate comercializa doar carnea de porc a acelor animale care au fost sacrificate în condiții de igienă, așa cum prevede legea.
„Sacrificarea porcilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar. Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăriile populaţiei cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii acesteia şi a produselor din carne rezultate din aceasta”, amintește DSVSA Covasna.
Controale și la alte produse
Controale vor fi și pentru produsele din carne de pasăre și ouă.
În cazul ouălor, inspectorii DSVSA vor verifica dacă acestea sunt transportate în mijloace auto autorizate din punct de vedere sanitar veterinar, dacă au codul producătorului și provin din centre autorizate.
Pentru produsele de pasăre care vin din export sau din zona intercomunitară, DSVSA Covasna va face verificări în depozite, deoarece există la nivelul anumitor state o evoluție a influenței aviare înalt patogene.
„Având în vedere notificările în ceea ce priveşte evoluţia influenţei aviare înalt patogene în anumite State Membre (Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Danemarca) precum şi notificările prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje referitoare la comercializarea, în unele State Membre ale UE, inclusiv România, a unor loturi de carne de pasăre, contaminată cu Salmonella enteritidis/Salmonella typhimurium, vor fi organizate controale oficiale la nivelul depozitelor de destinaţie pentru carne de pasăre şi ouă, în scopul verificării modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţ intracomunitar şi/sau din ţări terţe”, se mai arată în comunicatul de presă.
Dacă DSVSA constată nereguli, poate aplica măsuri de interzicere sau suspendare a activității până la remedierea neregulilor, dar pot fi date și sancțiuni, printre acestea se numără și reținerea produselor care în urma controalelor s-au dovedit a fi neconforme.
La nivelul întregului județ s-au creat echipe de control în funcție de localități, după cum urmează: Sfântu Gheorghe (cu două echipe de control), Covasna, Întorsura Buzăului, Baraolt și Târgu Secuiesc. Pe lângă aceste echipe, mai este o grupă mobilă, care va realiza și ea controale și „supracontroale” pe raza întregului județ.