ACTUALITATE 24 august 2020

Distanțarea socială și de folclor

de Iulia Drăghici - Taraș | 3222 vizualizări

Cum resimt, fără evenimente și fără public, artiștii populari covăsneni efectele pandemiei 

Folclorul românesc din județul Covasna, care în ultimii ani primise un avânt frumos de recunoaștere, prin artiștii tineri, evenimente diverse cu public numeros, concursuri și premii pe măsură, acum zace. Restricțiile impuse de pandemie nu îi lasă, cum nu lasă multor ramuri ale artei, foarte multe opțiuni de supraviețuire. Ce fac în ziua de astăzi artiștii populari care până nu de mult se hrăneau cu energia publicului lor? Se tem. Dar asta nu îi face să își piardă optimismul, ci din contră, cei mai puternici, care au ales calea muzicii și dansului popular din iubire pentru tradiție, se pregătesc intens pentru perioada în care vor putea să își întâlnească din nou publicul. 

Pentru cei câțiva artiști populari covăsneni pe care i-am întrebat cum au trăit și simțit ultimele luni, teama de a nu pierde ceea ce au construit până în prezent, cu trudă și ani buni de implicare, este parte din viața lor acum. În lipsa unui sistem care să îi protejeze și să îi sprijine să ducă mai departe iubirea pentru tradiție și folclor, mulți sunt pe cont propriu. Și simt asta pe deplin, cu atât mai mult cu cât nu mai pot avea aproape publicul, cel care le și definește, până la urmă, existența. 

În contextul în care restricțiile ne-au afectat activitatea, cel mai mult îmi lipsesc evenimentele și manifestările în care am fost fizic alături de un număr mare de oameni. Sunt o fire foarte sociabilă și îmi place să văd reacțiile publicului meu, să le simt privirile și emoțiile pe care încerc să i le transmit. La acest lucru, mediul online nu are cum să ajute”, ne-a împărtășit una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite soliste de muzică populară originare din județul Covasna, Ioana Dîrstar. 

O altă tânără artistă din zona Buzaielor, Ana Maria Popica spune că pandemia i-a dat și foarte mult timp liber, dar, în același timp, i-a  adus și „un gol imens în relaționarea cu oamenii”. 

Îmi lipsește enorm voia bună, bucuria, energia și siguranța pe care o emanau oamenii atunci când te întâlneai pe stradă cu ei sau atunci când te aflai în fața lor pentru a îi bine dispune în cele mai importante momente din viețile lor. Trăiesc pe pielea mea acest sentiment de nesiguranță care mă determină în fiecare zi să păstrez distanța, să mă asigur că am luat toate măsurile de siguranță pentru a nu lua contact cu acest virus. Este important mai ales pentru persoanele care au anumite afecțiuni, printre care mă număr și eu, să fim cât se poate de precauți chiar dacă în momentul de față ne-am dori ca această realitate să fie doar un vis urât”, a mai adăugat aceasta.  

Mălina Boricean, un alt nume des auzit în cercurile iubitorilor de folclor din județ, dar și din țară, ne-a spus că perioada scursă din martie și până acum a fost prilej de a petrece mai mult timp cu familia. Dar, oricât de important ar fi acest aspect, e clar că menirea unui artist este de a fi pe scenă. „Din punct de vedere muzical, cu siguranță mi-au lipsit și îmi lipsesc concursurile în cadrul cărora voiam să particip, spectacolele, dar și repetițiile pe care le aveam cu orchestra liceului și profesoara de canto”, ne-a spus aceasta. 

O altă tristețe a artiștilor populari, pe lângă cea de a fi ținuți departe de public, este aceea că sunt evenimente care nu doar că s-au amânat, ci chiar s-au anulat. „Odată cu începutul pandemiei toate evenimentele publice, dar și private s-au amânat pentru anul 2021, 2022. Cel mai trist e că unele din evenimente s-au anulat. Îmi lipsește stilul de viață dinamic cu care eram obișnuit. Îmi este dor de scenă, de oameni, de cântec de tot ce înseamnă această latură artistică. (...) Motivația de a merge mai departe în această carieră vine din partea publicului. Atunci când primesc feedback pozitiv, pot spune că „prind aripi” și sunt determinat să merg mai departe. Această pandemie a creat un blocaj pentru cariera muzicală. Planurile s-au schimbat radical atât pentru perioada de vară, cât și pentru întreg anul 2020. La începutul pandemiei nu am mai avut acces în studioul de înregistrări pentru a veni în fața publicului cu noutăți muzicale deoarece toată lumea își luase măsuri de siguranță, a fost o perioadă foarte grea. Acum sper ca toate lucrurile să revină la normal”, ne-a spus un alt tânăr solist recunoscut în zona Buzaielor, Florin Filip. 

„Viața artistică nu s-a schimbat, ci din nefericire a dispărut în totalitate”

Afectate sunt, fără îndoială, și marile grupuri de dansatori, a căror prezență pe scenele din toată lumea, nu doar din județ, era o încântare pentru toți cei care le priveau mișcările pline de grație și totodată de hotărâre, sincronizate de la primul pas, până la ultimul zâmbet. 

Viața artistică a Junilor Covăsneni nu s-a schimbat, ci din nefericire a dispărut în totalitate...Încă de la începutul lunii martie am fost nevoiți să oprim repetițiile; chiar am întrerupt orice activitate înainte ca autoritățile să ne oblige să facem acest lucru. Suntem o echipă formată din aproximativ 60 de membri, din care majoritatea copii și nu am dorit sub nici o formă să punem în pericol niciun membru sau apropiat al acestuia. Planurile pentru această vară erau mărețe. Așa cum anul trecut am fost invitați la festivalul internațional din Muntenegru, anul acesta invitația a sosit din partea WOFA pentru festivalul internațional din Croația, în 23 august. Toate detaliile transportului și cazării erau stabilite, avansuri achitate, însă nici nu s-a mai pus problema plecării. Din păcate, toate evenimentele de acest gen au fost anulate, însă, cred că este spre binele tuturor... Sănătoși să fim că le rezolvăm pe toate! Recuperăm anul ce vine”, ne-a spus coordonatoarea Ansamblului „Junii Covăsneni”, Oana Șulea. 

Tradiție și noutate: artiștii populari au fost mai prezenți online

Pentru unii dintre artiști, mediul online a ajutat cât de cât la a micșora prăpastia care s-a format între ei și public. 

Fiecare artist încearcă să rămână alături de fanii săi. Am reușit, cât de cât, prin intermediul online și prin emisiuni care au fost realizate „de acasă”. Nu a fost ideal, dar a fost un lucru bine primit”, spune Ioana Dîrstar. 

Și Mălina Boricean ne-a spus că a ținut legătura cu publicului său cu ajutorul internetului. „Că tot sunt la îndemâna oricui, rețelele de socializare, prin intermediul acestora, am mai postat pe pagina mea cu anumite ocazii (ce-i drept puține la număr, excesul nu mă caracterizează) câte un cântec, câte o fotografie”, ne-a spus tânăra artistă. 

În cazul Junilor Covăsneni, de exemplu, comunicarea online a fost utilizată pentru a strânge legăturile chiar între membrii ansamblului. 

„Chiar cu ocazia zilei de 1 iunie, am reușit să ne „reunim” online și am lansat o provocare junilor. Fiecare trebuia să-mi trimită o filmare cu dansul preferat sau măcar o parte din acesta. Copiii au fost foarte drăguți, au trimis și bineînțeles au fost recompensați pentru munca lor. În acest fel ne-am „revăzut” și totodată ne-am reamintit de ceea ce însemnăm unii pentru ceilalți”, ne-a mărturisit Oana Șulea. 

Ceea ce numeam înainte „efort” acum este o dorință fantastică

Pe de altă parte, expresia „ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici” ar putea fi un slogan pentru tot ceea ce lasă în urmă această pandemie, iar artiștii populari nu par să dea înapoi. 

Cu toții trecem printr-o perioadă grea...foarte grea, dar cred că asta ne va întări și ne va ajuta să apreciem mai mult ceea ce avem. Cred că am învățat că ceea ce numeam noi înainte de această perioadă a fi un „efort” (fac efort să duc copilul la dansuri, fac efort să depun proiecte, fac efort să mă deplasez la spectacol, etc.) acum este un mare gol... e o lipsă... e o necesitate... e o dorință fantastică..  (...) Așa cum vă spuneam, repetițiile au fost oprite la începutul lunii martie, însă, unele proiecte au continuat. Țin să mulțumesc pe această cale Primăriei și Consiliului Local al Orașului Covasna, care și în acest an dificil au aprobat două proiecte depuse de Asociația Culturală Junii Covasnei, proiecte prin care vom schimba puțin imaginea Junilor. Sunt convinsă că așa cum ne lipsește nouă scena, așa lipsim și noi spectatorilor și susținătorilor noștri - fie ei părinții, bunicii, localnicii, turiștii sau orice altă persoană necunoscută... pentru noi fiecare este la fel de important și vreau să le mulțumesc tuturor pentru toate mesajele trimise pe Facebook sau Whatsapp, le mulțumesc tuturor celor ce în continuare ne caută pentru înscrieri și promitem că revenim... revenim cu mare drag și mândrie pentru că vă simțim pe toți aproape de noi și asta ne face datori să continuăm”, a spus coordonatoarea Junilor Covăsneni. 

Învățăturile din vremuri de pandemie: „Viața se trăiește acum!”

Poate că nu vom ieși mai deștepți sau mai buni în urma pandemiei, dar măcar cu câteva lecții sau concluzii ar trebui să rămânem. Pentru artiștii folclorului, acestea se referă la solidaritate, la iubire pentru natură, la importanța de a trăi momentul și de a fi modest. 

Se știe că viața tuturor s-a schimbat radical, în perioada pandemiei. Am ajuns la concluzia că trebuie să fim mai solidari unii cu ceilalți, iar eu să respect anumite reguli tocmai pentru binele persoanelor din jurul meu, să apreciez natura mai mult deoarece frumusețea acesteia are un rol important în viața noastră. (...) Mesajul meu către public este că abia aștept și eu să urc din nou pe scenă și să le pot transmite, prin cântec, cele mai frumoase sentimente și trăiri. Le doresc tuturor multă sănătate și sperăm că totul va fi bine!”, transmite Mălina Boricean. 

Am învățat în primul rând să mă bucur mai mult de prezent și să prețuiesc clipele frumoase pe care le trăiesc alături de cei dragi. Tindem să planificăm atât de mult viitorul, încât nu profităm suficient de „acum”. Viața se trăiește acum! Carpe diem!”, spune Ioana Dîrstar, care le transmite fanilor săi să se aștepte și la surprize, pentru că nu a stat degeaba: „Muzica este o binecuvântare care devine o adevărată misiune pentru un artist de a o împărtăși celorlalți. Nici situația de față nu face excepție. Am pregătit deja noi piese de folclor pe care vreau să le lansez și să le fac cunoscute. Abia aștept să vă cânt, să vă văd și să ne bucurăm împreună de muzică!”, este mesajul tinerei. 

Pe de altă parte, o lecție importantă pentru solistul Florin Filip a fost aceea că viața de artist este una firavă și că nu îi strică să aibă un plan de rezervă. „Sincer să fiu, principalele lecții de viață pe care le-am învățat în această perioadă se referă la „chibzuire”, să fii modest și să ai o limită în toate, să te bucuri de lucrurile simple, să ai un al doilea job și să îți prețuiești cât mai mult familia. (...) Ascultătorilor le doresc multă sănătate! Promit că în viitorul apropiat voi reveni cu melodii noi care sper să ajungă în sufletele minunatului public. În momentul în care lucrurile vor reveni la normal atunci și activitatea mea sper să „înflorească” pas cu pas deoarece succesul îl poți câștiga prin pași mărunți și siguri”, a mai  transmis și Florin Filip. 

În final, dacă vi s-a făcut dor de muzica artiștilor noștri populari, putem să vă recomandăm să „dați o fugă” la YouTube și să căutați acolo, la sugestia lor: Ioana Dîrstar – „Crezi române c-o duci greu”, Mălina Boricean – Pricesne - „Nu lăsa, Măicuță /Să pierim pe cale...” sau Florin Filip – „Cântecul bunicii” sau pur și simplu să dați o căutare pe paginile de Facebook ale artiștilor populari, că sigur îi veți găsi acolo. Iar apoi dați drumul oricărei melodii care vă unge la suflet, care vă face să fiți mai buni, mai fericiți, mai împliniți, mai conștienți de rolul muzicii în viețile noastre, dar și de rolul tradițiilor și al trecutului în modelarea viitorului.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.