ACTUALITATE 28 noiembrie 2019

„De la Logan la Audi”: aparatură nouă la Oftalmologie

de Iulia Drăghici - Taraș | 2667 vizualizări

Spitalul Județean dă garanții pentru intervenții mai sigure și vindecare mai rapidă 

Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a modernizat, după mai bine de 10 ani de la ultima investiție, Secția de Oftalmologie. Recent s-a dat în folosință aparatură nouă, modernă, necesară în blocul operator, în valoare de 670.000 de lei.  

Bloc operator cu tehnologie de led cu trei căi de vizualizare, printre care și cameră video, masă operatorie, secționată pe patru părți pentru confortul sporit al pacienților, scaun operator pentru medic, aparat de facoemulsificare și vitrectomie cu tehnologie internă foarte modernă. Acestea sunt principalele aparaturi achiziționate anul acesta și puse în funcțiune în secția de Oftalmologie a Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, după cum au anunțat reprezentanții spitalului miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. 

Suntem mândri că am reușit să dotăm secția și în special blocul operator al secției de oftalmologie a spitalului. Această secție a fost, în ghilimele spun, neglijată de mult timp. De aproape 10 ani. Zic în ghilimele pentru că au fost alte priorități în cursul anilor trecuți. Ultima investiție majoră care s-a făcut în acest bloc operator a fost chiar în 2009, când s-a adus un aparat pe care l-am înlocuit cu această investiție. În general, investiția a constat mai mult în dotarea blocului operator al secției. Aparatura a fost achiziționată anul acesta, prin fonduri comune, de la Ministerul Sănătății, respectiv Consiliul Județean, în valoare de peste 670.000 de lei”, a declarat managerul spitalului, András Nagy Róbert, care a subliniat că „neglijarea” secției nu ar fi venit dintr-o lipsă de importanță a activității derulate aici, ci din nevoia de a continua și încheia alte investiții începute cu mult timp în urmă, în proiectul de modernizare a spitalului. 

Medicul medic primar oftalmolog dr. Albert András a declarat miercuri faptul că și până acum secția funcționa în condiții bune, chiar dacă se lucra cu aparate vechi de câteva decenii. Noua investiție îi ajută atât pe medici, dar mai ales pe pacienții care vor avea parte de recuperare mai scurtă și mai puține complicații. 

„De obicei folosesc analogia mașinilor. Până acum am lucrat pe un Logan și acum avem un Audi sau un Passat bun. Mergem în față. Senzorii pe care îi are aparatul care reglează presiunile, tehnologiile folosite pentru a ușura munca, astea sunt diferențele. Efectiv, și aparatul vechi era capabil de toate. De aceea spun că era un Logan bun, că făcea ce trebuia, dar mult mai greu. Prin asta, dacă prelungim durata intervenției, pot să apară și complicațiile. Și recuperarea vizuală este mai prelungită”, a declarat dr. Albert András. 

Un aspect important subliniat de medic este faptul că modernizarea vine în primul rând cu beneficii pentru pacient și în sensul confortului. 

Ne-am modernizat, în sensul că acum mergem și pe latura de confort sporit pentru pacient. Deci nu numai că rezolvăm o problemă, dar și împrejurările acelei intervenții sunt mai prietenoase pentru pacient, deci să nu fie un stres suplimentar, peste frica pe care o au, în mod natural, pacienții. (...) Pentru noi este esențială funcționalitatea blocului operator și a instrumentarului. Microscopul operator pe care îl foloseam până acum a fost cumpărat acum 20 de ani. Și acum este funcțional, dar încep deja problemele care nu se pot remedia instantaneu. Am avut și probleme când acest aparat s-a stricat și a trebuit dus în Germania la service și am rămas fără aparatură. Pentru noi era absolut necesar să avem două aparate, prin care putem menține fluxul în paralel. Deci o să le folosim și pe cele vechi, că nu suntem așa dotați să le putem arunca, dar masa veche de operație care a fost schimbată acum avea peste 50 de ani vechime. Arată ca în filmele vechi de epocă”, ne-a declarat medic primar oftalmolog, dr. Albert András. 

Tot acesta a spus că noua aparatura facilitează operațiile minim invazive, care sunt norma în medicina modernă. 

Avantajele operațiilor minim invazive țin de recuperarea foarte scurtă. În principiu, nu necesită decât ceva picături ca și tratament ulterior, dar nu sunt restricții fizice pentru pacient. Chiar în după-masa intervenției, când fac vizita pe secție, deja pacienții au vederea aproape total restabilită. Depinde și de traumatismul chirurgical în sine și de vârstă, dar în principiu se reface vederea foarte repede și nu necesită după aceea scoaterea firelor și alte proceduri. În plus, este sigură și pentru infecțiile care ar putea să apară”, a explicat medicul oftalmolog. 

La Oftalmologie ar trebui reabilitată toată încăperea din blocul operator 

În 2019, Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean a avut aproximativ 1.600 de internări, dintre care cam 1.500 au necesitat intervenții chirurgicale, majoritatea, cam 80%, pentru restabilirea vederii afectate de cataractă, dar sunt și alte patologii întâlnite. Medicii de aici lucrează cu pacienți de toate vârstele, de la nou – născuți și chiar până la 94 de ani. 

Acum există aparaturi mai bune, însă un aspect care nu trebuie neglijat este și investiția în reabilitarea întregii încăperi în care se desfășoară operațiile.  

Acum urmează, presupun, și îmi doresc să fie așa, și modernizarea sălii în sine și a mobilierului, meselor și zonelor de pregătire”, a punctat și medicul Albert András. 

Până la finalul anului se vor cuantifica investiții de până la 18 milioane de lei 

Potrivit reprezentanților autorităților județene, aceasta nu ar fi singura investiție în aparatură la Spitalul Județean, ci achizițiile realizate în acest an se ridică la 18 milioane de lei. 

Aș vrea să vă reamintesc că acum 10 ani de zile Spitalul Județean de urgență era un șantier. (...) S-a dovedit, și asta știți foarte bine, că am accentuat de fiecare dată, că suntem gazde mai bune noi, Consiliul Județean, decât a fost statul în ceea ce privește sistemul de sănătate și în speță spitalul nostru de urgență. Eu nu știu cum funcționează în alte județe, dar aud și văd și citesc și eu și aud de foarte multe probleme. La noi problemele se micșorează și ceea ce predăm și punem în funcțiune crește. (...) La începutul anului am ținut o conferință de presă în care am creionat viitorul pentru 2019 și acolo figura o sumă de 18 milioane de lei, cuprinsă din bugetul național în bugetul Ministerului Sănătății, majoritatea sumei este cel național și o parte din bugetul propriu al Consiliului Județean Covasna. Din aceste 18 milioane de lei am folosit și până în Crăciun vom folosi în totalitate această sumă pentru a aduce aparatură medicală în spitalul nostru”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Între timp, administratorii Spitalului Județean spun că merg înainte, chiar dacă încet, și planurile de extindere a Unității de Primiri Urgențe, dar și celelalte planuri de modernizare, atât de dorite și necesare. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.