De ce autoritățile din Boroșneu Mare nu au depus cereri de finanțare prin „Anghel Saligny”
Autoritățile din comuna Boroșneu Mare, singura unitate administrativ-teritorială în această situație din județ, nu au depus cereri de finanțare în cadrul Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” din cauza lipsei de bani și a infrastructurii, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Ilie Nicolae.
„Am în derulare pe PNDL 2 pentru reabilitare, modernizare, dotare sediu primărie. Și două proiecte pentru construirea a două case mortuare, din buget local, în Boroșneu Mare și în satul Țufalău. Am depus în 2017 proiect pentru alimentare apă potabilă și canalizare apă menajeră. Încă nu am primit bani pentru așa ceva. Am considerat că, dacă voi primi, nu pot să merg pe „Anghel Saligny” cu apă și canalizare, că oricum atâția bani nu dădeau, și aș merge pe asfaltare, dar am șase sate. Apoi, dacă primeam apă și canalizare, trebuia să sparg, să stric asfaltul. De asta nu am depus. Pe „Anghel Saligny” îți dă bani, dar până faci documentația, plătești avizele din buget local, și bugetele, cum sunt atât de subțirele și firave, nu mi-ar fi ajuns”, a explicat, pentru redacția noastră, edilul.
Costurile energiei electrice și ale firmei de salubrizare reduc drastic bugetul comunei. Iluminatul public este oprit în Boroșneu Mare noaptea, timp de patru ore, pentru a se economisi bani.
„Vedeți... Cu energia electrică ne-au terminat, cu TEGA, că noi avem contract cu ei, cea mai mică factură vine 17.000 sau 18.000, chiar 20.000 de lei pe lună. Nu mai spun de iluminatul public, unde vin și 22.000 de lei pe lună. Am șase sate, și vă dați seama, în fiecare iluminat public. Am și luat măsura asta, de la 24:00 la 04:00 să fie întrerupt iluminatul public în sate. Și așa vin facturi destul de mari, foarte mari. Mă trezesc că după aceea nu o să mai am bani să plătesc nici iluminatul public, și vă dați seama ce o să spună oamenii, că nu am fost în stare, mai bine am ajuns la măsura asta”, a mai spus, în final, Ilie Nicolae.
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.
În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.
Sursa foto: mdlpa.ro