ACTUALITATE 26 aprilie 2012

Cum ne văd străinii

de Székely Emőke | 345 vizualizări
O asociație franceză a organizat un concurs pentru elevi de 14-15 ani, în urma căruia tinerii au ales ca destinaţie de vacanţă România, respectiv zona Braşov-Sfântu Gheorghe. În Franța suntem cunoscuți ca acel popor care întinde mâna la fiecare colț de stradă.

O asociație franceză a organizat un concurs pentru elevi de 14-15 ani, în urma căruia tinerii au ales ca destinaţie de vacanţă România, respectiv zona Braşov-Sfântu Gheorghe.

În Franța suntem cunoscuți ca acel popor care întinde mâna la fiecare colț de stradă. Aceasta este percepția dominantă asupra românilor. Se mai știe că avem locuri frumoase, o avem pe Nadia Comăneci și Hagi și… cam atât.

Copiii ne-au ales pe noi

Povestea noastră începe undeva în Nordul Franței, unde o asociație a organizat un concurs pentru elevi de 14-15 ani. Concursul în sine a constat în probe de educație civică, rutieră, și întocmirea unui referat despre o țară aleasă de grupul de elevi. Premiul câștigătorilor este o vizită de șapte zile în țara aleasă, în situația actuală România. De aici a început căutarea pe internet a unor asociații partenere, care i-ar putea ajuta în a găsi cazare și programe pentru acești copii. Partenerii francezilor sunt o asociație de tineret din Brașov și Asociația „Sepsi ISE” din Sfântu Gheorghe.

Tinerii de la ISE s-au mobilizat

„Totul a pornit de la un e-mail. Am fost contactați de cei din Franța care ne-au spus că au văzut că Sfântu Gheorghe este aproape de Brașov și ne-au întrebat dacă îi putem primi, dacă le putem organiza activități. Am fost foarte deschiși din prima clipă, deși am avut ceva emoții, dat fiind faptul că acesta este primul nostru proiect cu implicare internațională. Doi profesori ne-au vizitat în prealabil pentru a stabili detaliile vizitei copiilor, le-a plăcut Sfântu Gheorghe și ceea ce le-am oferit, așa că au venit la noi” – povestește președintele Sepsi ISE, Bara Hunor. Voluntarii de la asociație s-au organizat exemplar, fiecare dintre ei și-a știut rolul în timp util. Unii au ajutat la organizare, alții au făcut turul orașului cu oaspeții, iar alții i-au dus pe copii la Lacul Sfânta Ana.

România, lumea a treia?

Profesoara coordonatoare a elevilor, Catherine Willems, ne-a mărturisit că la început nu au știut în ce se aventurează. „Primul impact cu România a fost unul foarte urât. Am aterizat la București, unde am văzut copii pe stradă și oameni beți. A doua zi însă am văzut că și aici sunt magazine, se găsește cam tot ce se găsește la noi, iar toaletele sunt ca și la noi, nu așa cum am crezut noi că vor fi: afară și din lemn. Sigur, sunt copii cărora nu le place, dar acestora nu le place niciunde. În general însă toată lumea este mulțumită, am vizitat locuri superbe, iar ospitalitatea celor de aici este la cote maxime” – ne-a declarat profesoara.

Elevii francezi par a fi mai deschiși

Sepsi ISE a ales ca partener de proiect Liceul „Mikes Kelemen”. Elevii acestei școli au participat la acțiuni comune cu francezii: au mers în excursii, au luat cina împreună, s-au jucat și s-au distrat. Ai noștri s-au deschis mai greu, fiind stopați de barierele lingvistice, dar după spusele celor de la ISE, oaspeții au fost foarte prietenoși și ei au fost aceia care s-au dus la copiii din Sfântu Gheorghe să se împrietenească, să se joace. Atât profesoara franceză, cât și gazdele speră că în aceste câteva zile se vor lega prietenii între elevi, iar aceștia se vor mai vizita reciproc.

Cum funcționează o asociație în Franța?

Organizatoarea concursului este de fapt o comuniune, un fel de asociație, în care șapte unități administrativ teritoriale se unesc și rezolvă problemele comunității. În cazul de față vorbim despre Communaute de communes Flandre Lys. Asociația este finanțată din bugetul de stat, primind sume frumușele anual. Numai pentru escapada acestor 60 de copii, Statul Francez, prin această asociație, plătește suma de 60.000 de euro. Catherine Willems spune că au avut nevoie de votul majorității consiliului de administrație al acestei asociații, precum și de avizul președintelui Jarc de Lannoy pentru a putea veni în România. Tot de la profesoară am aflat că asociația se ocupă și de asfaltări sau construirea de case pentru bătrâni sau orfelinate, după necesitățile comunității, așadar se decide la nivel local, de comuniune, ce este prioritar pentru locuitori.

Se întorc la anul

Premiul concursului de care vă vorbeam mai sus este vacanța de o săptămână într-o țară străină timp de trei ani consecutiv. Așadar același grup de elevi va reveni la Brașov și la Sfântu Gheorghe și la anul, și peste doi ani. Cele două părți poartă deja discuții despre aspectele care ar trebui sau care ar putea fi îmbunătățite în această ședere a francezilor la noi. De asemenea, Catherine Willems le-a adresat o invitație celor de la Liceul „Mikes Kelemen” pentru a vedea și ai noștri cum arată locurile de unde le vin oaspeţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.