COVID-19 la SJU: 20 confirmați şi 17 suspecți internați
„Avem cunoștință de un caz, contact apropiat cu un bolnav pozitiv, care nu dorește să stea nici măcar în autoizolare, că e dreptul lui constituțional”
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Sfântu Gheorghe face noi apeluri la responsabilitate către cetățenii județului Covasna privind respectarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19, dacă nu pentru propria sănătate, măcar pentru a celor din jur. Mesajele vin în contextul numărului mare de pacienți pe care îi are, din nou, spitalul, dar și din cauza noilor modificări legislative, care permit pacienților să plece acasă pe proprie răspundere.
Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe aștepta miercuri, 8 iulie, 8 pacienți noi, confirmați COVID-19, pentru internare, din mai multe zone din județ, ca Sfântu Gheorghe, Covasna și nu numai.
„Între timp, 2 au ajuns la spital, dar restul de 6, nu știu dacă vor veni sau nu. Avem informații că cel puțin 2 dintre ei vor refuza internarea în spital, motivând această hotărâre a Curții Constituționale”, a spus miercuri, într-o videoconferință de presă, directorul medical, dr. Roșu Mátyás.
La Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe erau marți, 8 iulie, 17 cazuri suspecte, respectiv 20 de cazuri confirmate COVID-19.
Din cele 17 cazuri suspecte, 4 pacienți sunt tratați în Secția de Chirurgie. Alte 2 cazuri sunt cu pacienți minori, în grupa de vârstă 0 - 9 ani.
Din numărul total de cazuri pozitive, 16 sunt tratate pe secția de Infecțioase COVID. Printre pacienți este și un minor, în grupa de vârstă 0 – 18 ani. Un alt caz confirmat este tratat pe secția de Chirurgie COVID-19. La Terapie Intensivă sunt 3 cazuri, pacienți în stare critică.
„Pe secția de Infecțioase, avem 6 asimptomatici, restul cu forme ușoare și medii”, a spus directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Mátyás.
Mai mulți simptomatici
Reprezentanții spitalului au precizat și că noile cazuri apărute sunt preponderent ale pacienților care prezintă simptome ale bolii.
„Din numărul total de 20 de pacienți, 6 sunt asimptomatici. S-a inversat față de prima perioadă, când erau 20 de pacienți din 30 internați asimptomatici. (...) Formele de manifestare sunt mai vizibile”, a subliniat managerul spitalului, András – Nagy Róbert, în vreme ce directorul medical a explicat: „Eu cred că se pune și pe seama faptului că acum pacienții se adresează medicului când au simptomatologie și dacă nu au nu se duc să se testeze, așa benevol. Poate și de aici intervine faptul că avem cazuri mai puține asimptomatice. Plus faptul că asimptomaticii nu vin la spital sau pleacă acasă mai devreme”.
Numărul total al pacienților externați în ultima săptămână, 1 – 8 iulie, a fost de 23.
În aceeași perioadă a fost înregistrat și un deces la SJU, dar cazul nu intră în statistica județului fiind vorba despre un caz preluat din Brașov, pacient de 61 de ani, care avea și diabet zaharat și suferea de obezitate morbidă.
Pacienți COVID sau suspecți, care refuză și internarea sau autoizolarea
Reprezentanții spitalului au ținut să puncteze că în rândul celor externați se numără și două persoane cu test COVID-19 pozitiv, care au părăsit spitalul pe propria răspundere. Unul dintre ei a fost internat în perioada 1 – 6 iulie, iar altul în 3 – 7 iulie.
„Între timp a apărut o altă categorie pe care trebuie să o raportăm: pacienți pozitivi reinternați. Deci care ori au plecat mai devreme, ori nu au vrut să rămână și au plecat pe propria răspundere și din diferite motive a trebuit să fie reinternați. Din aceștia nu avem încă în spitalul nostru. În schimb, avem doi pacienți care au plecat pe propria răspundere. Au stat în spital 4 sau 5 zile și au plecat pe propria răspundere, motivând că au posibilitatea să se izoleze la domiciliu. Știți foarte bine că eu întotdeauna am susținut că spitalul este pentru pacienți bolnavi și cei asimptomatici și cu simptome ușoare nu ar trebui să fie internați. Această părere o am și acum și o susțin, dar nu pot accepta acest fapt că nu mai este obligatorie autoizolarea la domiciliu. Sau carantina instituționalizată. Acest lucru este foarte grav. Poate ajuta la răspândirea în continuare a coronavirusului. Deci dacă un pacient pleacă, trebuie să stea în autoizolare. Pot accepta că un pacient nu se internează, în condițiile în care rămâne acasă, nu iese. Avem cunoștință de un caz, contact apropiat cu un bolnav pozitiv, care nu dorește să stea nici măcar în autoizolare, că e dreptul lui constituțional, vrea să meargă la muncă. Sperăm că această lege care este în dezbatere va putea rezolva aceste probleme”, a precizat dr. Roșu Mátyás.
Directorul medical a subliniat că cei doi pacienți externați au semnat declarația pe proprie răspundere, în care spun că sunt conștienți de riscuri și că „vor sta în autoizolare până la împlinirea celor 14 zile”.
„În momentul în care a apărut decizia Curții Constituționale, pacienții aceștia au cerut externarea pe proprie răspundere. (...) Chiar și în lumina deciziei Curții Constituționale, pacienții, locuitorii județului trebuie să se poarte cu o anumită responsabilitate față de alții. (...) Responsabilitatea personală, simțul civic, ar trebui să fie o frână în răspândirea virusului, dar în momentul de față nu se întâmplă așa”, a spus și managerul Spitalului, András-Nagy Róbert.
Centre tampon pentru asimptomatici
Conducerea Spitalului Județean propune ca soluție ideală centre tampon între varianta internării în spital și cea a izolării la domiciliu pentru cei care nu au condiții să stea acasă fără să răspândească virusul.
„Soluția ar trebui să fie una de mijloc. Spitalele ar trebui să fie pentru pacienți bolnavi. Cine poate să se autoizoleze acasă, are o garsonieră și stă separat de familie, atunci își asigură această posibilitate. În momentul în care nu are o astfel de posibilitate, atunci ar trebui să existe centre în care să se autoizoleze, altele decât spitale. Ar trebui să fie un mecanism, să se creeze niște zone de tampon pentru izolarea celor care nu au simptomatologie, dar sunt confirmați COVID”, a declarat managerul.
Reprezentanții spitalului spun că se așteaptă ca numărul de cazuri să crească și în județul Covasna, în contextul în care și la nivel național se înregistrează tot mai multe noi îmbolnăviri.
„Județul nostru a fost într-o situație fericită. N-am avut așa multe cazuri ca Brașovul, Argeșul, Vrancea. Suntem înconjurați de zone roșii. Astăzi avem opt cazuri noi. Asta e o cifră măricică și la noi”, a spus dr. Roșu Mátyás.
Bilanțul cazurilor COVID, înregistrate de la începutul pandemiei în județul Covasna, s-a ridicat miercuri la 310. În aceeași perioadă, datele arată că au fost vindecați un număr de 258 de pacienți bolnavi de COVID-19.
Raportarea națională de miercuri, 8 iulie, arată 555 de noi cazuri depistate la nivel național în ultimele 24 de ore, respectiv 30.175 în total.