ACTUALITATE 27 iunie 2012

Covasna îşi aşteaptă turiştii

de Székely Emőke | 561 vizualizări
Pensiunile şi hotelurile din judeţ sunt destul de solicitate în această perioadă a anului, însă este loc şi de mai bine. Copiii au intrat în vacanța de vară, iar adulții sunt și ei în vremea concediilor. Pensiunile din județul Covasna...

Pensiunile şi hotelurile din judeţ sunt destul de solicitate în această perioadă a anului, însă este loc şi de mai bine.

Copiii au intrat în vacanța de vară, iar adulții sunt și ei în vremea concediilor. Pensiunile din județul Covasna sunt pregătite pentru a-și întâmpina oaspeții. Dacă în stațiunea Covasna locuri de cazare nu prea se mai găsesc, în restul județului pensiunile nu sunt 100% ocupate, așadar pentru cei ce doresc un loc se găsește, ba chiar la prețuri rezonabile.

Pensiunile din Covasna la prețuri reduse

Printr-o căutare simplă pe internet, turistul găsește cazare în județul Covasna la prețuri care pornesc de la 60-80 de lei pe noapte. Pe lângă facilitățile obișnuite, proprietarii de pensiuni din Covasna încearcă să atragă turiștii cu tot felul de oferte speciale. Așa se face că la multe pensiuni din județ se organizează unele acțiuni specific rurale, de la coacerea pâinii de casă până la lecții de călărie. De asemenea unele pachete de cazare conțin și excursii prin zonă, unele chiar cu ghid. Un lucru mai nou este faptul că turiștii pot închiria biciclete de la unele pensiuni și astfel pot porni singuri să descopere împrejurimile.

La Covasna hotelurile sunt pline

Primarul orașului Covasna, Lőrincz Zsigmond, ne-a declarat că hotelurile din oraș sunt pline de turiști, în special de persoane care vin în stațiune pentru tratament. Edilul ne-a mai spus că în Consiliul Local se lucrează la un proiect de hotărâre prin care să fie posibil ca locuitorii din oraș să ofere camere spre închiriere în casele lor. Acest lucru ar fi benefic pentru acei turiști care nu mai găsesc locuri în hotelurile din oraș, dar și pentru localnicii care astfel și-ar rotunji venitul.

Sâncrai, iubit de familii

Reprezentantul Pensiunii Kiss de la Sâncrai ne-a declarat că în această perioadă au ca oaspeți în special familii cu copii. „Dacă pe timp de iarnă vin în general grupuri care închiriază întreaga pensiune pentru câteva zile, vara oaspeții noștri sunt în general familiile cu copii. Experiența spune că cei ce aleg să vină iarna la Sâncrai sunt oameni de afaceri, manageri, care au salarii în general peste media națională și își doresc câteva zile de liniște. Din spusele lor, Branul și-a pierdut farmecul de provincie, de multe ori aglomerația și zgomotul de acolo fiind la nivelul Bucureștiului, așadar aleg să vină la noi tocmai pentru a beneficia de liniștea pierdută de Bran. Acești turiști sunt în general din țară, dar în perioada aceasta avem familii și din Ungaria care aleg să petreacă la noi câteva zile” – ne-a declarat proprietarul pensiunii. El ne-a mai spus că deși nu se simte mare diferență între numărul turiștilor de acum și de anul trecut, oamenii cheltuiesc mai puțin, așadar efectele crizei economice se fac simțite.

Muntele așteaptă încă turiștii

La Balvanyos, turismul se bazează, deocamdată, pe taberele de elevi și de copii, în vreme ce turiștii individuali sunt foarte puțini.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural Covasna (ANTREC), primarul comunei Turia, Daragus Attila, a declarat că în prezent Balvanyosul are o ocupare de 100%, dar asta pentru că spațiile de cazare sunt rezervate de către grupuri de tineri, elevi și copii. Turiștii adulţi, familiile sau turiștii individuali nu și-au manifestat încă interesul pentru această vară, iar Daragus pune acest lucru pe seama vremii din ultima perioadă: după o lună mai plină de ploi, au urmat în sfârșit zilele călduroase, așa că este foarte normal faptul că cei mai mulţi au preferat litoralul.

„Eu mă aștept la mai mulți turiști de la finele lui iulie încolo, mai ales în luna august. Cred că după atâta frig și ploaie, cei care au avut timp și bani au plecat la mare acum, ca să se încălzească, urmând să vină la munte prin august”, spune Daragus.

Cu o capacitate totală de 120 de locuri de cazare, Balvanyosul nu e pustiu nici acum – grupurile organizate ca pentru tabere animă stațiunea, se fac drumeții, se mănâncă tradițional și se organizează diverse jocuri în natură. Ofertele pentru aceste grupuri au presupus o cameră cu 90 de lei – masă inclusă, dar Daragus Attila a arătat că pentru a atrage turiștii, în cazul oaspeților mai mici – copiii, s-au negociat și alte prețuri pe camere, desigur și în funcție de numărul de nopți pe care au ales să îl petreacă aici.

„Noi nu suntem absurzi și înțelegem că e criză, nu mai e ca în anii trecuți. Tocmai de asta am lăsat din prețuri, am fost deschiși la negocieri – mai bine avem gradul de ocupare 100% la prețuri mai mici decât să ținem cu dinții de prețuri și să avem un grad de ocupare de 50%”, a explicat Daragus Attila, adăugând că este sigur că luna august va aduce o adevărată redresare, căci atunci vor începe să vină clienții fideli, familii care de ani de zile vin la Balvanyos tocmai din București sau zonele Moldovei, apreciind mâncarea bună și serviciile decente.

„Avem deja rezervări și pentru lunile august și septembrie, așadar nu putem spune că ducem lipsă de turiști. Este vorba în general de persoane din țară, dar avem și străini, e drept, mai rar. Începând de anul trecut vin câteva familii din Ungaria, dar predomină turiștii autohtoni” – ne-a declarat şi reprezentanta Pensiunii Balvanyos. Ea ne-a confirmat faptul că taberele cântăresc mult în venitul pensiunii, dar a spus că nu se plâng, dând exemplu faptul că pentru luna iulie cu greu se găsesc locuri libere.

„Covasna este un județ fabulos”

Anca Bălan locuiește în București, și măcar o dată pe an petrece câteva zile în județul Covasna. Ea ne-a spus că era reticentă în ceea ce privește acest județ până când a venit pe la noi. „Ani de zile mergeam la Bran, dar în ultima perioadă tocmai liniște nu găsești acolo. Am decis să încercăm o pensiune în Covasna, și pot spune că am rămas foarte plăcut impresionată. Covasna este un județ fabulos, iar pensiunile rurale au acel ceva de care avem nevoie noi, ca și bucureșteni: liniște. Am fost la Bicfalău, la Bixad și la Covasna, și m-am simțit la fel de bine peste tot. E drept, în unele locuri infrastructura lasă de dorit, ar fi nevoie de unele reparații de drumuri, dar până la urmă trăim în România, unde drumurile rele sunt la tot pasul” – ne-a declarat Anca Bălan. Ea ne-a mai spus că în ceea ce privește prețurile practicate de proprietarii de pensiuni de la noi, acestea sunt mai mult decât acceptabile, iar serviciile oferite sunt bune. Anca Bălan crede de asemenea că pensiunile rurale din județ sunt excelente pentru copii, la multe dintre ele fiind animale domestice, și spune că acest lucru este pozitiv, întrucât nu ar vrea ca fiica ei să creadă că vaca este mov, așa cum vede în reclame.

Așadar, turiști se găsesc, deși în unele locuri nu se înghesuie. Pentru cineva care dorește doar liniște, pensiunile din județ sunt tocmai bune. Până la urmă de pe urma turismului covăsnean toată lumea are de câștigat: omul se odihnește, iar proprietarului îi mai iese un ban.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.