Controale la fumatul în instituţii publice şi localuri
Măsura care va fi aplicată de Protecţia Consumatorilor în cazul nerespectării legii de către agenţii economici este suspendarea activităţii
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna avertizează că va începe o serie de controale pentru a verifica în ce măsură se respectă prevederile legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. În conferinţa de presă organizată marţi, comisarul şef Sorin Susanu a precizat că, fiind vorba despre o lege veche, consideră că, la un moment dat, aceasta trebuie să fie şi respectată. În opinia lui, primele obligate să respecte legile sunt instituţiile statului. Acesta este şi motivul pentru care va dispune începerea controalelor în instituţiile publice. „Eu am hotărât să începem cu instituţiile publice. În primul rând noi trebuie să fim un exemplu pentru agenţii economici, iar acţiunile de control vor începe cu instituţiile publice, în care vom verifica dacă se respectă normele legale. Se fumează, nu se fumează, există spaţiu pentru fumători, este inscripţionat corespunzător etc. Legea este veche şi trebuie respectată” – a afirmat Susanu, care a adăugat că atât instituţiile, cât şi agenţii economici au obligativitatea de a cunoaşte normele legale şi de a le respecta. Astfel, pe lângă instituţii, toţi agenţii economici vizaţi de lege se pot aştepta la astfel de verificări. „Urmărim să îi obligăm pe agenţii economici şi instituţiile publice să respecte legea care este foarte clară. Există reglementări cu referire la spaţiul de fumători/nefumători în diverse locuri” – a mai spus comisarul şef.
Sancţiuni severe pentru nerespectarea legii
În cazul nerespectării legii, sancţiunile sunt destul de severe. „Atenţie foarte mare la agenţii economici! Măsura care se aplică în cazul nerespectării acestei legi este suspendarea activităţii. Deci este o măsură foarte fermă şi îi rog să ia măsurile de a o respecta. Sper să nu fie cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni” – a avertizat Sorin Susanu.
Comisarul şef a mai precizat că nu doar instituţiile primesc sancţiuni pentru abaterile descoperite, ci şi persoanele care sunt surprinse în timp ce fumează în spaţii neamenajate în acest scop. „Amenzile se aplică atât persoanei fizice pe care noi o descoperim că fumează acolo, cât şi instituţiei, în cazul în care nu a respectat toate normele.”
Astfel, toţi cei vizaţi au răgazul necesar să reanalizeze litera legii, care se referă numai la spaţiile închise, şi să remedieze eventualele probleme care ar putea atrage sancţiuni pentru nerespectarea legii. Conform prevederilor legale în vigoare, instituţiile au obligaţia de a amenaja un spaţiu pentru fumători conform indicaţiilor prevăzute de lege. În cazul în care se află în imposibilitatea de a crea aceste spaţii, sunt obligate să interzică fumatul. Agenţii economici pot alege să funcţioneze doar pentru fumători sau pentru nefumători, numai în condiţiile în care spaţiul destinat consumatorilor este mai mic de 100mp, incluzând holurile şi toaletele. Dacă suprafaţa incintei în care activează depăşeşte 100 mp, atunci trebuie să creeze atât spaţii pentru fumători, cât şi pentru nefumători.