Contradicția autorităților pe tema salariilor mici din județ, votată „Gafa Anului”
Subiectul salarizării din județul Covasna a fost unul intens discutat în 2021, mai ales după declarațiile în contradictoriu făcute de diverși șefi de instituții din județul Covasna, cele mai vizibile fiind cele ale directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor și deputatului Miklós Zoltán. Astfel, la Superlativele CovasnaMedia, la „Gafa Anului” a fost desemnat acest subiect.
La decernarea trofeelor și diplomelor din campania Superlativelor CovasnaMedia a fost invitat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din județul Covasna, Kelemen Tibor.
Reamintim că știrile pe acest subiect au pornit de la declarația directorului Agenției, care a spus că „aproximativ 75% dintre contribuabilii din județ, fără a-i lua în calcul pe cei din sistemul bugetar, sunt plătiți cu salariul minim pe economie”.
Dar e de subliniat că această „gafă” nu îi poate fi atribuită doar acestei instituții, pentru că ulterior, după diferențele declarative apărute în urma intervenției politicianul Miklós Zoltán, AJOFM a prezentat din nou cifre concrete care au susținut afirmațiile inițiale, în ciuda faptului că datele prezentate de deputatul UDMR arătau că adevărul ar fi altul. Totuși, concluzia care poate defini gafa anului este că autoritățile statului, de la nivel local, până la central, pot prezenta statistici diferite pentru același subiect, în funcție de cine le prezintă și programul pe care îl utilizează.
„Eu cred că e o realitate. Și realitatea nu trebuie ascunsă. Nu neapărat valoarea acestuia (n. red. a salariului minim al covăsnenilor), pentru că pentru unii înseamnă mai mult, pentru alții înseamnă mai puțin. Dacă ne gândim numai la sistemul pe care noi îl protejăm, să zicem așa, clădirea respectivă, unde se regăsesc atât Casa de Pensii, cât și cei care sunt cu Protecția Socială, AJPIS, ne întâlnim foarte des cu oameni nevoiași care au de la 300 de lei venituri lunare până la sume care țin de o anumită funcție, de o anumită implicare. În aceste condiții, pentru noi era mai ușor să spunem un adevăr decât să îl ascundem sub preș. Pentru noi era important ca acest lucru să devină un stimulent și nu neapărat un element care să oprească creșterea salarială. Interpretarea într-o anumită măsură, prin faptul că noi dăm tonul la muzică, a fost una care nu este adevărată. Noi am arătat doar aspectele care vor produce efecte peste 20-30 de ani. Un salariu minim pe economie azi va produce o pensie minimă peste 20 de ani și va produce niște oameni care vor fi întotdeauna o problemă a societății, care nu se dorește. Societatea dorește, presupunem noi, să trăim echilibrat, să fie un bine pentru toată lumea. Acest aspect a fost unul despre care am vorbit în momentul respectiv, era legat de venitul minim garantat. În schimb, s-a scos din context aspectul venitului minim garantat, care din martie 2022 o să sufere modificări după 10 ani de zile, valoare fixă. Acest aspect a determinat o formă de comparație față de acesta”, ne-a declarat, după ceremonie, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
În legătură cu Superlativele CovasnaMedia și acest premiu, el a spus că a fost o surpriză.
„Pe mine m-ați surprins. Nu pot să spun că sunt mulțumit, pentru că poate nu din gafă, dar câteodată ca să te ridici trebuie să te lovești. Unii se lovesc la genunchi, alții la cap. Eu cred că ne-am lovit destul de rău, dar totul înseamnă o posibilitate de a schimba direcția, de a crește. Și, de ce nu?, o astfel de inițiativă a Observatorului de Covasna pentru mine nu numai că a fost o surpriză, ci a fost chiar un moment de cumpănă, să fim un pic mai atenți unul față de celălalt. Pentru că presa, pe bună dreptate, se sesizează, găsește elementele importante care sunt ale noastre, ale comunității. Și, la fel, cred că și comunitatea va răspunde acesteia, în sensul în care va putea să puncteze orice lucru care apare în acest domeniu. Până la urmă e vorba de economie de piață și sufletul unui ziarist, unui om care cercetează, găsește în asta și plăcere și va găsi și un moment de repornire”, a mai spus directorul AJOFM Covasna.
Aproape 2.700 de voturi au decis Superlativele CovasnaMedia.ro, în perioada 11 – 18 decembrie.
Câștigătorii au fost pe 22 decembrie la redacția Observatorul de Covasna din Sfântu Gheorghe, unde au primit felicitările noastre, o diplomă și câte un trofeu creat special pentru acest eveniment.
„Superlativele CovasnaMedia” este o campanie cu tradiție a publicației Observatorul de Covasna și un prilej de a aduce împreună comunitatea din jurul acestui ziar, rămas singurul cotidian de limbă română din județ.
Foto: Volker Vornehm.