ACTUALITATE 17 mai 2024

Containere distruse pentru ambalaje cu garanție; Poliția Locală și Tega trag semnalul de alarmă

de Iulia Drăghici - Taraș | 965 vizualizări

Problema containerelor cu deșeuri reciclabile distruse în goana după plastic returnabil capătă amploare și la Sfântu Gheorghe. 10 sesizări au fost înregistrate la Poliția Locală, informează instituția. Și compania de salubritate Tega vorbește despre o problemă greu de gestionat, care implică multe costuri. 

Poliția Locală Sfântu Gheorghe face apel la locuitorii orașului să sesizeze autoritățile de îndată dacă sunt martori ale cazurilor cu persoane care răstoarnă containerele galbene în formă de clopot, în căutarea ambalajelor în schimbul cărora pot primi garanţia de 50 de bani. Instituția vorbește, totodată, de o problemă întâlnită la nivel național, cu care se confruntă și reședința de județ și care deocamdată nu are soluții.   

„Multe persoane consideră că amenda în astfel de cazuri nu soluționează problema, deoarece contravenientul nu plătește, și cu asta se și încheie discuția. Este important de știut că există și alte soluții, iar în cazul în care colegii noștri îi prind în flagrant pe contravenienți, îi obligă să adune mizeria făcută, astfel încât zona să nu fie acoperită de gunoaie, iar TEGA să nu fie nevoită să curețe”, a declarat șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István,  într-un comunicat de presă. 

Aceeași sursă notează și că până în prezent, „la Sfântu Gheorghe au fost înregistrate 10 sesizări, dintre care două din partea operatorului de salubritate TEGA, 8 au venit din partea locuitorilor orașului, iar într-un caz, autorii faptei au fost prinși în flagrant”. 

Și Tega trage un semnal de alarmă pe subiect. 

„Mai multe persoane de pe rețelele de socializare și din presă ne-au sesizat că acele containere în formă de clopot au fost răsturnate: acest lucru implică aruncarea de deșeuri, curățarea și, de multe ori, deteriorarea acestora. Astfel de containere nu sunt ieftine. Este clar că toate acestea se întâmplă pentru cei 50 de bani care pot fi răscumpărați în sistemul RetuRo. Am raportat trei astfel de cazuri, dar anul acesta am avut șase cazuri de vandalism, celelalte fiind prin deschiderea forțată a ușii sau a încuietoarei pubelei. În ceea ce priveşte containerele în formă de clopot, în Sfântu Gheorghe erau 152 de colectoare pentru PET-uri, din care 46 au fost demontate, 7 din cele 110 colectoare de hârtie au fost demontate, iar 100 de colectoare de sticlă au fost demontate în total până acum”, a declarat directorul TEGA, Máthé László, într-un comunicat de presă trimis redacției covasnamedia.ro. 

Ambele instituții atrag atenția că „răsturnarea containerelor intră adesea la categoria „infracțiune de distrugere”, care se pedepsește separat, dar din punct de vedere juridic situația este și mai complicată, deoarece deșeurile aruncate în containere sunt fie în proprietatea firmei de salubritate, fie în cea a Municipalității, astfel că fapta poate fi considerată chiar furt”, potrivit comunicatului Poliției Locale. 

De altfel, Tega a remarcat și că de la începutul anului și până acum, cantitatea de deșeuri selective a scăzut cu aproximativ 20%. 

Atât Poliția Locală Sfântu Gheorghe, cât și Tega subliniază că pentru sesizări ale unor astfel de cazuri, puteți apela Tel-verde: 0800 800 767 sau puteți da mesaje pe numărul de WhatsApp: 0739 886 992.

Potrivit unei raportări publicate pe site-ul returosgr.ro, în martie, în județul Covasna, au fost returnate prin acest proces peste 15.000 de kilograme de deșeuri de plastic, peste 2.600 de kg de metal și peste 13.600 de deșeuri din sticlă. Dintre acestea, la Sfântu Gheorghe: peste 6.600 de kg de plastic, peste 1.200 de kg de metal și 6.100 de kg de sticlă. 

Un alt raport, datat până în mai, arată că în 2024, rata de returnare a fost de 20.10% la plastic, 16.53% la metal și 13.43% la sticlă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.