ACTUALITATE 15 ianuarie 2014

Consiliul Județean a împărțit bani localităților din județ

de Székely Emőke | 384 vizualizări

Măsura era necesară pentru ca primăriile să poată lucra la bugetul pe anul în curs

Consiliul Județean Covasna s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară la care, printre altele, a votat teoretic (pentru că bugetul încă nu a fost votat) sumele defalcate din TVA, împărțite primăriilor din orașele și comunele din județ. Sumele au fost discutate în prealabil cu primarii covăsneni, iar la împărțire CJ a luat în vedere anumiți factori. Hotărârea finală în ceea ce privește acești bani se va lua la finele lunii ianuarie, când se va vota bugetul județului.

Principiul solidarității

La prezentarea proiectului de hotărâre, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a vorbit despre faptul că la împărțirea banilor au luat în calcul principiul solidarității, ceea ce înseamnă că administrația județeană și-a propus să ajute acele localități care au primit mai puțini bani de la Administrația Finanțelor Publice. „În cazul sumelor defalcate din TVA, 80% din sumă este împărțită de Finanțe, iar 20% de Consiliul Județean. Pe baza împărțirii de către Finanțe, unele localități au primit sume foarte mici, sub 10.000 de lei, așadar era clar că va trebui să ajutăm aceste localități. De exemplu, Estelnic a primit 6.000 de lei, însă noi am împărțit banii în așa fel încât suma finală să fie de minim 150.000 de lei în cazul fiecărei localități” – a declarat Tamás Sándor.

Proiecte în derulare

De asemenea, CJ și-a propus să ajute mai consistent acele localități care au în derulare proiecte de dezvoltare, iar în acest an trebuie să achite contribuția proprie la acestea. În această situație se află comunele Belin, Zagon, Ilieni, Barcani, Zagon, Brăduț sau Estelnic. Un alt principiu după care s-au ghidat cei de la CJ este numărul locuitorilor. „În cazul comunelor care au peste 4.000 de locuitori credem că este nevoie de mai mulți bani, așadar am calculat ca acestea să primească de la Finanțe și Consiliul Județean cel puțin un milion de lei în total” – spune Tamás Sándor.

Unii primari au fost mustrați

Președintele Consiliului Județean a vorbit și despre colectarea taxelor și impozitelor locale. Tamás spune că în județ sunt exemple negative, cum ar fi Boroșneu Mare sau Zăbala, unde procentul de colectare a impozitelor locale abia depășește 50%. „Vom sprijini mai consistent acele localități în care chiar se muncește. Boroșneu Mare și Zăbala sunt exemple negative, și nu se poate spune nici că au avut probleme cu persoanele de etnie romă, pentru că la Vâlcele, de exemplu, unde populația de etnie romă este într-un număr mare, procentul de colectare a impozitelor locale este de 75%. Consiliul Județean va sprijini, ca și până acum, acele localități unde se muncește” – a explicat președintele Consiliului Județean. La polul opus în ceea ce privește colectarea impozitelor se află localitățile Bodoc, Brețcu, Brăduț, Lemnia, Ojdula, Valea Mare, Mereni, Dalnic sau Zagon, unde impozitele locale au fost colectate în procent de peste 90%. În cazul orașelor, doar Târgu Secuiesc se poate lăuda cu peste 90% din taxe și impozite ca fiind încasate.

Priorități pe anul 2014

Consilierii județeni au votat în unanimitate și un proiect de hotărâre cu privire la investițiile prioritare pentru acest an. Printre ele se numără construirea podului de peste Olt, care leagă localitățile Aita Mare și Apața (jud. Brașov). Costurile pentru construirea unui nou pod se ridică la 3 milioane de lei, în condițiile în care veniturile proprii ale comunei pe un an sunt de 750.000 de lei. „Ar fi nevoie de venitul comunei pe 4 ani pentru a putea construi acest pod. Consiliul Județean și-a propus să efectueze această lucrare din surse proprii. Anul acesta vom începe lucrările. Am vrea să le și terminăm, dar dacă nu, anul viitor sigur vom avea un pod nou, din beton în locul celuia din lemn, construit în anii 1920” – a declarat Tamás Sándor.

Mediu, software și reabilitare termică

Consiliul Județean va continua și alte proiecte începute, cum ar fi „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Covasna”, obiectiv de investiții finanțat din Fonduri externe nerambursabile (POS Mediu). Un alt proiect este „Implementarea unui sistem informatic destinat gestiunii registrului agricol în format electronic, respectiv achiziționarea serviciilor de dezvoltare și implementarea soluțiilor software în județul Covasna”  obiectiv de investiții nou, finanțat din Fonduri externe nerambursabile (POS „Creşterea Competitivităţii Economice”) sau „Lucrări de reabilitare termică a Centrului de plasament Târgu Secuiesc (DGASPC)”, obiectiv de investiții în continuare, finanțat prin AJPIS.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.