ACTUALITATE 7 august 2011

Comandău în sărbătoare

de Székely Emőke | 493 vizualizări
Cea de a zecea ediţie a Zilelor Comandăului a început cu un eveniment aparte. Vineri, şcoala din localitate a primit numele celui ce a pus bazele acestei unităţi de învăţământ, Horn David. La eveniment au venit şi soţia ambasadorului Ungariei, Fuzes Oszkarne Bajtai Erzsebet, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, precum şi oficiali locali şi invitaţi din ţară şi străinătate. Unul dintre ei, Bige Lajos, a venit din

Cea de a zecea ediţie a Zilelor Comandăului a început cu un eveniment aparte. Vineri, şcoala din localitate a primit numele celui ce a pus bazele acestei unităţi de învăţământ, Horn David. La eveniment au venit şi soţia ambasadorului Ungariei, Fuzes Oszkarne Bajtai Erzsebet, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, precum şi oficiali locali şi invitaţi din ţară şi străinătate. Unul dintre ei, Bige Lajos, a venit din Ungaria cu o donaţie de 10.000 de volume pentru biblioteca din localitate.

Directorul şcolii, Beni Bela, a vorbit în discursul său despre viaţa şi activitatea lui Horn David, dar şi despre evoluţia instituţiei de învăţământ pe care o conduce. Directorul şcolii a spus că şcoala din Comandău a fost înfiinţată de către omul de afaceri Horn David, care a pus bazele instituţiei la sfârşitul anilor 1880. Beni Bela a spus că vorbele lui Horn David îi ghidează şi acum. El a spus la acea vreme că „cei ce au şcoala, au viitorul”, aceasta fiind şi deviza după care conducerea de acum a şcolii doreşte ca această instituţie să fie una competitivă şi la standarde înalte.

Primarul localităţii, Kocsis Bela, a spus în discursul său că şcoala reprezintă trecutul comun al comunităţii şi este o dovadă a faptului că munca mai multor generaţii nu se pierde. „Nu trebuie uitat faptul că datorită lui Horn David, Comandăul a fost cea de a doua localitate din ţară, după Timişoara, care a avut iluminat public” - a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, adăugând că „pe lângă aceasta, Horn David a depus eforturi pentru ca profitul de pe urma exploatărilor forestiere din jurul localităţii să fie folosit şi în beneficiul comunităţii, construind astfel şcoala şi înfiinţând o fundaţie care îi ajuta pe cei nevoiaşi”.

Tamas Sandor a mai spus că afacerile lui Horn David au avut şi perioade mai grele, dar cu toate acestea locuitorii din Comandău nu au plecat de pe aceste meleaguri, sunt aici şi azi. În prezent în Comandău sunt 123 de copii, iar Tamas Sandor a afirmat că „această tendinţă trebuie păstrată, sondajele arătând că natalitatea din Transilvania a crescut din cauza greutăţilor financiare şi sociale. Acest lucru poate fi ajutat şi cu câteva investiţii în infrastructură. În ultimii ani administraţia publică judeţeană a alocat 1,5 milioane lei pentru modernizarea şcolii, iar pe lângă asta am reuşit construirea unei săli de sport ce este folosită de localnici, dar şi de vizitatori”.

Tamas Sandor a spus că planurile de investiţie nu au luat sfârşit, explicând faptul că în cazul în care Consiliul Judeţean ar primi tabăra ce funcţionează în curtea şcolii, ar investi în reabilitarea şi modernizarea acestuia, construind astfel un loc de tabără mai competitiv, la standarde mai înalte.

După discursuri a fost dezvelită noua placă, cu numele şcolii, după care a urmat un program artistic prezentat de elevii şcolii.

Sâmbătă a început sărbătorea propriu-zisă: concursuri de tăiat lemne, de aruncat cu toporul, curse cu ATV-uri sau demonstraţii de călărie. Nu au lipsit nici plimbările cu mocăniţa, iar duminică turiştii au putut degusta din deja tradiţioanala tocăniţă uriaşă de ciuperci preparată în fiecare an cu ocazia Zilelor comunei. Fiind vorba de o ediţie aniversară, a zecea, autorităţile locale promiseseră pentru duminică seară cel mai mare foc de tabără văzut vreodată în România.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.