ACTUALITATE 12 martie 2015

„CNAS nu este în conflict cu nicio instituţie din sistemul sanitar”

de Mirela Cara Dragu | 593 vizualizări

Conducerea CAS Covasna consideră că este prematur să se discute despre un conflict pe marginea modificărilor propuse prin Contractul-cadru

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Covasna, Lucia Şereş, a organizat joi o conferinţă de presă în cadrul căreia a reluat problema celor mai sensibile puncte din proiectul de modificare a Contractului-cadru pentru anul 2015. În cuprinsul acestui document, sunt propuse schimbări cu care medicii de familie nu sunt de acord. Aceştia insistă că, pentru buna funcţionare a cabinetelor şi a sistemului de Sănătate în general, este important să se păstreze fără nicio modificare următoarele prevederi: raportul de 50/50 (pondere per servicii – pondere per pacient asigurat), nu aşa cum a fost propus de 80% pondere per servicii şi 20% pondere per pacient asigurat; menţinerea numărului minim de 800 de asiguraţi pentru încheierea contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară; menţinerea calculului necesarului de medici la un număr optim de 1800 de pacienţi; menţinerea comisiilor mixte de pe lângă casele judeţene de asigurări.

Medicii de familie consideră că modificarea acestor puncte este departe de a îmbunătăţi serviciile medicale sau de a remedia problemele din Sănătate, motivând medicii tineri să pătrundă în sistem sau să activeze în mediul rural. Considerând că, prin modificările propuse, proiectul aduce atingeri grave independenţei profesionale a medicilor de familie şi stării de sănătate a populaţiei României, putând conduce la distrugerea medicinii de familie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei, la care se raliază şi Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, solicită retragerea proiectului de modificare a Contractului-cadru. „Suntem din nou în război cu Casa Naţională de Asigurări. (…) În bunul obicei, totdeauna când ceva merge şi e în vigoare trebuie schimbat. Medicii de familie protestează din două puncte de vedere: o dată pentru că sunt furnizori de servicii medicale şi îi interesează pacienţii, pe de altă parte pentru că sunt şi ei asiguraţi şi zi de zi se confruntă cu sistemul sanitar şi din punctul de vedere al asiguratului – a declarat Lucia Şereş.

Ghita Dragoiu director CAS Covasna decembrie 2013 - 04

CNAS nu este în conflict cu nicio instituţie din sistemul sanitar

Referitor la această chestiune, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Covasna, Ghiţă Drăgoiu, a precizat că, în opinia sa, CNAS nu este în conflict cu nicio instituţie din sistemul sanitar. El a subliniat că, fiind vorba despre un proiect, toate punctele supuse unei eventuale modificări fac subiectul unei negocieri între părţile implicate. „Nu văd nicio problemă în a se negocia şi a se ajunge la forma cea mai bună a proiectului cadru, care a fost afişat pe site, se negociază şi toate instituţiile implicate pot participa la discuţii. E dreptul lor să conteste şi este dreptul lor să negocieze – a spus Ghiţă Drăgoiu.

În privinţa eliminării Comisiei mixte, reprezentantul CAS Covasna a explicat că, în cazul în care modificările Contractului-cadru ar intra în vigoare, eliminarea numărului minim de 800 de pacienţi asiguraţi ar atrage după sine o liberalizare a pieţei cabinetelor de medicină de familie, ceea ce ar duce în mod automat la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Concurenţa conduce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Prin această măsură s-ar elimina monopolul actualilor medici de familie asupra pacienţilor înscrişi. Oricum, aceştia nu se vor grăbi să îşi schimbe medicul de familie pe care îl au de mai mulţi ani, dacă sunt mulţumiţi de serviciile primite – a afirmat Drăgoiu.

Pe de altă parte, eliminarea numărului minim de pacienţi asiguraţi atrage eliminarea comisiei mixte, ale cărei atribuţii vor dispărea odată cu aprobarea acestei propuneri, intervenţia lor rămânând valabilă doar în cazul stabilirii zonelor rurale cu deficit al existenţei medicilor de familie.

Cât despre raportul procentelor privind ponderea serviciilor şi ponderea per pacient asigurat, modificările nu reprezintă un pericol pentru activitatea medicilor de familie deoarece procentul alocat din bugetul total cu caracter medical, de 7,2%, va merge în continuare către medicina de familie. „Prin negociere, aceste procente s-ar putea schimba, dar nu e normal să rămână aşa cum sunt acum, fiindcă accentul ar trebui pus pe servicii, pe numărul de servicii efectuate. Sumele care se achită la medicina primară la nivel naţional vor fi aceleaşi şi se vor împărţi la punctele realizate de fiecare medic – a mai precizat preşedintele CJAS Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.