Clădirea BNR va fi preluată de RAAPPS
În cazul în care CJ nu predă imobilul, joia viitoare se va recurge la procedura de executare silită.
Joia viitoare, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) va prelua clădirea fostului sediu BNR din Sfântu Gheorghe de la Consiliul Județean. În ciuda mai multor încercări, imobilul nu va ajunge în proprietatea Primăriei, lucru ce l-a nemulțumit atât pe primarul Antal Árpád, cât și pe președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. Cei doi au ținut ieri o conferință de presă chiar în fața clădirii în cauză.
CJ predă cheile imobilului
Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, spune că nici nu s-a instalat bine noul guvern și deja a luat câteva măsuri împotriva comunității maghiare, dând exemplul anulării HG privind înfiinţarea UMF Târgu Mureş sau legea privind obligativitatea cunoaşterii limbii române de către funcţionarii publici, și a spus că aceste măsuri au fost extinse și pe plan local. „Clădirea BNR i-a revenit Consiliului Județean Covasna în 2004 printr-o Hotărâre de Guvern. La sfârșitul aceluiași an, guvernul interimar de atunci, care conform Constituției nu ar fi avut dreptul să transfere proprietăți imobiliare, a luat totuși imobilul de la CJ și i l-a dat Bisericii Ortodoxe Române. În 2005, când a venit la putere Guvernul Tăriceanu, a anulat HG, care din punctul nostru de vedere a fost ilegală și a redat imobilul CJ Covasna, după care CJ a intabulat clădirea. Se vede foarte clar că în țara asta nici clădirea intabulată nu este în siguranță pentru că BOR a dat în judecată Guvernul României, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat toate HG și a decis că această clădire este proprietatea Statului Român, și în administrarea Ministerului Culturii și Cultelor. Am primit o somație de la RAAPPS prin care ni se comunică faptul că suntem obligați să predăm clădirea în termen de cinci zile. Deși eu am format o comisie de predare, de la RAAPPS nu s-a prezentat nimeni să preia imobilul. În aceeași somație ni se spune că în cazul în care nu predăm imobilul, se va recurge la procedura de executare silită pe data de 7 iunie” – spune Tamás Sándor. El a mai adăugat că se conformează hotărârii Înaltei Curți și va preda toate cheile imobilului.
Hotărâre nesemnată de prefect
Consiliul Local Sfântu Gheorghe ar fi dorit ca vechiul sediu al BNR să ajungă în proprietatea Primăriei. În acest sens a fost adoptată o hotărâre de CL, care însă pentru a ajunge la București trebuia semnată și de către prefect. „Hotărârea de Consiliu Local, care a fost votată și de o parte dintre consilierii români, nu a fost semnată de către prefectul Codrin Munteanu. Domnul prefect ne-a spus că trebuie să se documenteze înainte să semneze acest act” – spune primarul Antal Árpád. În opinia lui, atât Guvernul cât și Prefectura Covasna ofensează comunitatea maghiară și readuc conflictul român-maghiar în viața orașului. Primarul spune că nu este de acord ca BOR să primească un imobil care nu a fost niciodată al ei, atâta timp cât bisericile maghiare nu primesc înapoi proprietăți care le-au fost confiscate abuziv.
„Hotărârile se execută, nu se comentează”
Preotul protopop Florin Tohănean spune că nu are ce comenta la această problemă pentru că „hotărârile se execută, nu se comentează”. El crede că atitudinea politicienilor maghiari nu duce decât la segregare între cele două etnii. „Noi am așteptat răbdători ani de zile, nu am jignit pe nimeni, am urmat calea legii. Să le fie rușine politicienilor pentru modul în care tratează problema acestei clădiri. Noi nu luăm o clădire care a aparținut unei alte biserici, nici nu vom face acest lucru. Nu înțeleg de ce vor să strice bunele relații dintre biserici, pentru că noi nu avem conflicte între noi. Când am ajuns protopop, prima slujbă la care m-am dus a fost în biserica catolică din Sfântu Gheorghe. Primarul din Sfântu Gheorghe spune că acea clădire trebuie să aparțină comunității locale, dar mă întreb, noi oare nu facem parte din aceeași comunitate locală?” – ne-a declarat preotul protopop.
PSD crede că UDMR a atins culmea tupeului
Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că nu este de acord cu protestul președintelui CJ și al primarului din Sfântu Gheorghe, spunând că reprezentanții Bisericii Ortodoxe sunt cei care ar trebui să fie în fața acelei clădiri și să protesteze. „E culmea tupeului că cei de la UDMR protestează acum în fața clădirii. BOR trebuia să intre în posesia clădirii în urmă cu opt ani” – a declarat Grama.
Executarea silită a imobilului va avea loc joi, 7 iunie, după care aceasta va fi folosită de către Biserica Ortodoxă Română. Tamás Sándor spune că în somația primită nu s-a comunicat și ora la care vor veni cei de la RAAPPS însoțiți de organele de poliție.