ACTUALITATE 30 august 2023

CL Întorsura Buzăului a aprobat creșterea prețurilor la agentul termic

de Iulia Drăghici - Taraș | 600 vizualizări

Din toamnă, factura la căldură și apă caldă va fi mai mare pentru consumatorii racordați la centrala termică din Întorsura Buzăului. Consiliul Local al orașului a aprobat în ședința de luni, 28 august, majorarea tarifelor.

Hotărârea privind aprobarea prețurilor locale pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice pe bază de biomasă de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică al orașului Întorsura Buzăului a fost prezentată și aprobată în cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Local.

Prețul rumegușului s-a dublat sau chiar triplat, prețul energiei electrice s-a dublat, prețul combustibilului a crescut foarte mult, salariile au crescut și ele foarte mult. Suntem obligați să nu mai subvenționăm sume enorme de la bugetul local pentru agentul termic și suntem obligați să actualizăm prețul. (...) Acest preț este format din componente legale, așa cum ne permite legea, sunt incluse în acest preț unele cheltuieli și pierderi. Legea ne dă voie să punem în preț până la 50% din anumite pierderi de distribuție. Avem un raport de audit, de eficientizare a instalației. E o pierdere foarte mică pe rețeaua de transport. Pierderile mai mari sunt la necontorizarea energiei care se consumă în condominiu. (...) Avem două prețuri aprobate, conform legii. Unul este pentru anumiți beneficiari care sunt legați direct la rețea: case, anumite firme. Și un preț cu 34 de lei mai mare este pentru majoritatea beneficiarilor legați la distribuitorul din administrarea noastră. Cele două prețuri aprobate de ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, sunt 445,39 de lei de lei/Gcal, fără TVA, și 410, 91 de lei/Gcal pentru cei care sunt legați direct la rețea”, a spus, în cadrul ședinței de luni, primarul Raul Urdă.

Rămâne valabilă și subvenția de până acum, a mai precizat edilul.

„În continuare, conform hotărârii de Consiliu Local, se propune acordarea unei subvenții pentru persoanele fizice de 100 de lei la gigacalorie, cum a fost și până acum”, a spus Raul Urdă.

Primarul a spus și că în curând va fi organizată o ședință publică la care vor fi invitați să participe membrii asociațiilor de locatari din oraș. Aici se va discuta despre facturarea energiei necontorizate din condominii.

Autoritățile au precizat și că prețul la agentul termic nu a mai fost schimbat de peste cinci sau șase ani la Întorsura Buzăului.

Proiectul de hotărâre care a vizat majorarea prețurilor la căldură și apă caldă a fost în transparență publică și nu a primit nicio observație sau obiecție în perioada legală de 45 de zile, a mai punctat primarul Raul Urdă.

Tot acesta a spus și că nici noile prețuri nu acoperă în totalitate pierderile pe care le generează la bugetul local centrala termică a orașului, dar este utilă în acest sens creșterea prețurilor și plata energiei furnizate în condominii, care va intra în vigoare de la toamnă.

De când sunt eu primar, în fiecare an am acoperit pierderi între 800.000 de lei și un milion de lei pentru acest serviciu. Nu este normal, în condițiile în care noi încasăm taxe și impozite locale de 3,5 milioane de lei”, a explicat Raul Urdă.

Deși au fost încercări de eficientizare și modernizare a serviciului de furnizare a agentului termic la Întorsura Buzăului, proiectele depuse nu au fost aprobate pe nicio linie de finanțare, ceea ce înseamnă că în prezent nu există perspective în acest sens.

În ceea ce privește rumegușul, există stoc în depozit suficient până în ianuarie, potrivit edilului-șef.

Noile prețuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, în momentul în care se va relua furnizarea agentului termic.

Acesta a fost al cincilea an în care centrala orașului a fost oprită pe timpul verii, atât pentru revizii și reparații, dar mai ales pentru a reduce pierderile. Mulți dintre consumatori și-au montat între timp în apartamente boilere electrice.

Centrala termică din Întorsura Buzăului a fost pusă în funcţiune în urmă cu aproape 20 de ani, în anul 2004. Investiția a fost realizată printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român. Centrale similare au fost instalate prin același program și în alte localități din țară, printre care care Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.

Atunci, ideea părea bună, mai ales pentru că rumegușul folosit era ieftin și tehnologia era inovativă. Dar de-a lungul timpului o problemă a fost și faptul că rețeaua nu s-a extins suficient și a fost mult prea mare pentru necesitățile consumatorilor de la blocuri sau ale instituțiilor publice din oraș.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.