Cercetătoarea Cătălina Curceanu, originară din Sfântu Gheorghe, decorată de președintele României
Fizicienei i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”
Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu va fi decorată de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”. Decretele au fost semnate de președinte marți, 16 octombrie a.c.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a preşedintelui Asociaţiei Medicilor Români din Italia, domnul dr. Gheorghe Cerin, a doamnei Dana Brânzei, cercetător - „Istituto FIRC di Oncologia Molecolare” din Milano și a doamnei Cătălina Oana Curceanu, fizician - „Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”. (...)
Pentru contribuția importantă avută în domeniul ştiinţelor exacte, impunându-se, prin dăruire şi profesionalism, în elita cercetării internaţionale de profil, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică” (...) doamnei Cătălina Oana Curceanu, fizician - „Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, arată o informare publicată marți pe site-ul Președinției României.
Cercetătoarea a obținut cu o lună în urmă și premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle fellowship”, ca urmare a unei propuneri făcute de aceasta, de a colabora cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în noul laborator subteran de la Stawell - Australia. Dar lista premiilor și contribuțiilor din lumea științei este departe de a se fi încheiat pentru Cătălina Curceanu, crescută în Sfântu Gheorghe.
Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu, s-a regăsit în iunie și pe lista celor 10 premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, eveniment organizat la sediul Accademiei di Romania din Roma, în cadrul celui de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.
În ceea ce privește palmaresul său, acesta conține o mulțime de premii importante, printre care „Emmy Noether Distinction for Women in Physics”, premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs), sau Premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017.
De asemenea, dr. Cătălina Curceanu s-a aflat pe lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.
De menționat este și faptul că în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite.