Cazul unui escroc care a înșelat peste 130 de covăsneni a ajuns la DIICOT
Bokor László, patronul firmelor JobLaszlo și West Herad, este însă de negăsit
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism îl caută pe bărbatul care a înșelat peste 100 de persoane din județul Covasna. Bokor László, patronul firmelor JobLaszlo și West Herad, este cunoscut de mulți care în speranța unui loc de muncă bine plătit în străinătate au achitat diferite sume, apoi au rămas cu paguba. În urma sesizărilor, Poliția a intrat în acțiune, însă patronul este de negăsit.
„Avem 136 de sesizări de la diferite persoane păgubite de acest patron. Unii au venit și au reclamat la noi faptul că au fost trași pe sfoară, la alții am mers noi, i-am căutat. De asemenea toate plângerile depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna ajung la noi. În acest caz am colaborat cu IPJ Harghita și IPJ Cluj, însă bărbatul a dispărut din țară, iar cazul a fost preluat de DIICOT” – a declarat șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa.
Cu toate că în presa locală au apărut în mai multe rânduri articole despre acest escroc, unii au fost păgubiți în ultima vreme. Am relatat și noi cazuri de persoane păgubite în primăvara anului trecut, însă au apărut alte persoane care au avut încredere în acest patron, au plătit sume în jurul a 500-600 de lei, iar acum speră că vor recupera banii.
JobLaszlo a avut birouri în Sfântu Gheorghe și în Târgu Secuiesc, iar cei care au dorit un loc de muncă s-au adresat firmei cu bună credință, în speranța că vor putea lucra în străinătate. Reclamațiile la adresa acestei societăți au început încă din vara anului 2012, dar au continuat și după aceea. Maria, o femeie din Sfântu Gheorghe, ne-a povestit pățania ei. „Am apelat la această firmă pentru că nu mai vedeam nicio șansă de a găsi un loc de muncă aici. Am văzut anunțul pe internet, am trimis un CV, după care am fost chemată la interviu. Am plătit o taxă de întocmire a actelor și alți bani pentru transport la Cluj Napoca, pe motiv că va trebui să merg și acolo pentru un interviu înainte de a începe munca în Germania. Desigur că nu am mai ajuns nicăieri, și nici banii nu i-am recuperat” – povestește femeia.
Un bărbat din zona Târgu Secuiesc ne-a spus că a plătit suma de 500 de lei și aștepta un loc de muncă în Germania. Totul s-a întâmplat în toamna anului trecut, însă nici nu a plecat, și nici nu a primit banii înapoi. Șeful IPJ spune că numărul păgubiților ar putea fi mai mare decât 136, pentru că nu toți au depus sesizare. În ceea ce privește șansele de recuperare a banilor, cms. șef Ion Popa spune că în cazul în care patronul are bunuri sau conturi bancare, instanța poate dispune recuperarea pagubei prin vânzarea unor bunuri sau din banii din cont.
Deocamdată însă bărbatul este de negăsit, urmează să vedem dacă DIICOT va da de el, și dacă da, care va fi pedeapsa lui.