ACTUALITATE 18 august 2014

Cât costă să mori în 2014?

de Székely Emőke | 1636 vizualizări

Cheltuielile de înmormântare sunt o povară grea pentru familie

În fața morții toți suntem egali, spune o veche vorbă creștinească. Nu același lucru se poate spune dacă analizăm costurile unor înmormântări în România lui 2014. Oricât ar fi încercat oamenii de știință sau ocultiștii, până acum nu s-a găsit elixirul tinereții sau cel al vieții veșnice, așadar mai devreme sau mai târziu ajungem cu toții la moarte. Pierderea unei ființe iubite înseamnă traumă mai ales pentru familie, iar înmormântarea este o cheltuială însemnată.

Locul de veci – problemă la Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe face demersuri pentru ca poligonul de lângă cimitirul comun să intre în proprietatea orașului pentru a mări cimitirul. Însuși primarul Antal Árpád a recunoscut că orașul se confruntă cu o lipsă a locurilor de veci. Dar cum nimeni care moare nu rămâne neîngropat, familia trebuie mai întâi să cumpere un loc. Acesta costă câteva sute de lei, dar de multe ori se întâmplă ca oamenii să fie îngropați alături de părinți sau alte rude pe un loc cumpărat de mult. O pensionară din Sfântu Gheorghe ne-a spus că și-a cumpărat locul de veci în urmă cu 10 ani. De atunci plătește an de an taxe pentru acest loc, dar spune că nu a vrut să lase și această povară familiei. „Mi s-a părut normal ca atunci când trec de 70 de ani să cumpăr locul de veci. De ce să las copiii să mi-l cumpere? L-am luat eu, și apoi vedem, ori eu, ori soțul meu va fi cel care ajunge primul. De obicei verific locul de două-trei ori pe an, ca nu cumva să fie ocupat” – spune femeia.

Părintele Mircea Coliban ne-a spus că în cimitirul ortodox de lângă Biserica aflată pe deal mai sunt câteva locuri de veci, iar prețul acestora este în jur de 1.500 de lei. Părintele spune că există într-adevăr o criză a locurilor de veci, lucru menționat și de părintele unitarian Kovács István.

Sicriu de criză pentru posibilități materiale reduse

Reprezentantul firmei de producție și comercializare de sicrie Alex&Co din Chichiş, Dragoș Murărașu, ne-a spus că s-au adaptat și ei la criză și au creat sicriul de criză pentru cei cu posibilități materiale reduse. „În România, oamenii cheltuiesc în medie 500 de lei pentru un sicriu. La noi sunt două modele ieftine, ambele sunt în jur de 300 de lei, și sunt destul de căutate” – ne-a declarat Dragoș Murărașu. Desigur, și în materie de coșciug limita de sus este cerul, iar cei cu dare de mână dau și câteva mii de euro pentru un sicriu. La o firmă de pompe funebre din Sfântu Gheorghe ne-au spus că cel mai cumpărat model este cel simplu și ieftin, care costă în jur de 400-500 de lei. „De obicei se cumpără sicrie ieftine, se vede pe oameni că nu prea au bani, așadar se mulțumesc cu modele simple. Nu odată spun că oricum ajunge în pământ, nu au nevoie de modele sofisticate sau scumpe” – spune reprezentanta firmei.

Pomană doar dacă ne permitem

Pomana face parte din ritualul înmormântării ortodoxe, însă la catolici sau reformați tendința este de a „uita” acest obicei. O masă dată de pomană costă în jur de 25-30 de lei de persoană, așadar în cazul în care vin mulți la înmormântare, cheltuiala este însemnată. Mulți aleg însă să îi servească pe cei care vin la înmormântare cu cozonac și un pahar de tărie, și astfel costurile scad considerabil. Balog Emese, o tânără din Sfântu Gheorghe, și-a îngropat mama în urmă cu câteva săptămâni. Ne-a spus că a cheltuit în jur de 1.200 de lei pentru tot ceea ce ține de înmormântare. E drept, locul l-au avut deja, în rest însă au ales să opteze pentru produse și servicii ieftine. „Nu cred că grandomania ar trebui să caracterizeze o înmormântare. Mama a fost bolnavă mult timp, așadar ne-am așteptat oarecum că va muri. Am cumpărat cel mai ieftin coșciug, am plătit în jur de 50 de lei pentru coroane, în jur de 200 de lei pentru gropari, tot cam atât pentru preot. Am renunțat la prosoape și la pomană, am servit oamenii cu cozonac la ieșirea din cimitir. Atât ne-am permis, atât am făcut” – ne-a declarat ea.

La ortodocși e mai scump

Coliva, vinul, prosoapele și batistele sunt produse nelipsite de la înmormântarea ortodoxă. Toate acestea costă câteva sute de lei, depinde de bugetul familiei. Crucea din lemn sau metal, prosoapele sau batistele, buchetul de pe sicriu costă în jur de 200 de lei. O femeie pe nume Mariana Roșca a avut un deces în familie în urmă cu câteva luni. Aceasta ne-a spus că la sfârșitul celor trei zile care au trecut de la deces și până la înmormântare ea și familia ei au cheltuit în jur de 2.000 de lei. „Costurile legate de eliberarea certificatului de deces, apoi cele de la biserică, lumânări, coroane, prosoape, pomană, coșciug, transportul persoanei decedate, toate ne-au costat în jur de 2.000 de lei” – ne-a declarat ea.

Cheltuiala se termină după 7 ani

Tradiția la ortodocși este păstrată cu sfințenie, în special în mediul rural. Astfel pe lângă cheltuielile de înmormântare familia trebuie să facă o pomană mai mică la 9 zile, alta la 21 de zile, și una mai mare la 40 de zile. Se spune că sufletul celui decedat se înalță la cer la 40 de zile după deces, iar cu această ocazie, pentru sufletul celui mort familia trebuie să țină o pomană la care invită rude, prieteni, și la care dă de pomană și celor săraci. Apoi urmează o altă pomană la un an de la deces, și din an în an până la 7 ani de la moarte. E drept, la oraș aceste obiceiuri nu se țin chiar cu atâta precizie, însă la sat da. Aici oamenii merg pe principiul „ce zic vecinii”, dar cred de asemenea că dacă nu faci aceste pomeni, este păcat.

Înmormântare bogată

Reprezentanta unei firme de pompe funebre ne-a declarat că cei cu dare de mână vor să își arate statutul social și când vine vorba de înmormântare. „Cei car își permit, aleg produse mai scumpe. De exemplu, dau 2.500 de lei pe sicriu, comandă coroane mari, făcute din flori scumpe, chiar și crucea este mai scumpă, nu una simplă” – spune vânzătoarea. Bogăția se vede și la pomană, când la cimitir se dau prăjituri mai scumpe în loc de cozonac, sucuri, sau la restaurant se servesc adevărate meniuri.

Decesul persoanei dragi – greu de digerat

Părintele Corneliu Bujoreanu slujește de foarte mulţi ani la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, și ne-a spus că el oficiază cam o înmormântare pe lună. Desigur, numărul celor care trec în neființă este mai mare, dar aici sunt mai mulți preoți, părintele Bujoreanu fiind chemat doar ocazional, pentru că este deja pensionar. Știe însă și vede că decesul persoanei iubite lasă urme adânci în sufletele celor rămași în urmă. „Sentimentele celor care vin la înmormântare sunt diferite. Am văzut și tineri care râd, dar și persoane care au suferit chiar și ani de zile după pierderea persoanei dragi. Depinde mult de caracterul omului, de educație și de credința pe care acesta o are” – ne-a declarat părintele Bujoreanu.

Ritualul are rolul lui

Preotul unitarian Kovács István atrage atenția asupra ritualului de înmormântare care la noi mai este prezent, însă în Occident nu. „Acest sistem de înmormântare în care comunitatea este alături de cei aflați în suferință este foarte important. Chiar dacă oamenii nu își dau seama pe moment, faptul că rudele, prietenii, vecinii, cunoscuții sunt alături de familia îndoliată are un rol important care îi ajută pe cei care își îngroapă o persoană dragă să treacă mai ușor peste momentele dificile. În Occident nu este așa, iar statisticile arată că în comunitățile tradiționale, cum este și a noastră, decesul, doliul sunt mai bine prelucrate tocmai pentru că aici mai există tradiția de a fi alături de semenii noștri. Occidentul încearcă să nege moartea, de aceea vedem femei la 80 de ani care își fac lifting facial și arată ca niște mumii cu tenul neted. Așa ceva nu vedem la noi. Aici înmormântarea tradițională, priveghiul chiar și pomana sunt privite câteodată doar ca o cheltuială, dar de fapt au un rol foarte important” – ne-a declarat preotul Kovács István. Acesta a mai spus că cei care merg la înmormântare ar trebui să fie alături de familia îndoliată, și nu să meargă doar de ochii lumii și să iasă la țigară în timpul slujbei.

Ajutor de deces din partea statului de aproape 2.300 de lei

În acest an, ajutorul de deces acordat de statul român asiguratului sau pensionarului a fost majorat cu 75 de lei, comparativ cu valoarea de anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a bugetului de asigurări sociale pentru anul 2014. Astfel cuantumul ajutorului de deces s-a majorat până la 2.298 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului. În schimb, în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi anul acesta de 1.149 lei, faţă de 1.112 de lei, cât era anul trecut. Pentru a primi ajutorul de deces din partea statului, familia răposatului trebuie să dovedească cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Reprezentanta Casei Județene de Pensii Covasna, Köllő Piroska, ne-a declarat că la ei sunt în medie 165 de solicitări pe lună pentru acest ajutor.

Să mori în 2014 nu costă așadar la fel pentru toată lumea. Costurile sunt oarecum direct proporționale cu modul de viață al defunctului și al familiei acestuia, cine a cheltuit mult în viață, are cheltuieli mari şi la înmormântare, iar cei săraci încearcă să iasă cât mai ieftin posibil. Ceea ce rămâne comun la toată lumea este amărăciunea, tristețea pe care o lasă în sufletul nostru al tuturor trecerea în neființă a persoanelor dragi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 19 august 2014
Anul trecut , ne-a costat moartea mamei, in lei, circa 5000, la catolici.Numai chef de " chef" nu aveam...( gen pomana, parastas, etc). Anul asta, dupa un am si 2 luni....Mama e nepretuita.A fost si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.