Casa Keresztes va fi scoasă la vânzare; licitația începe de la 300.000 de euro
Autoritățile spun că sunt prea mari costurile pentru reabilitare, dar și că Fundația Sapientia ar fi interesată să investească aici
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, inițierea unei licitații publice deschise, cu oferte în plic sigilat, pentru vânzarea Casei Keresztes din centrul orașului. Autoritățile spun că reabilitarea, de care are nevoie clădirea-monument istoric, ar costa prea mult: peste 460.000 de euro. Din spusele viceprimarului Tóth-Birtan Csaba în plenul CL, se pare că Fundația Sapientia ar fi interesată să cumpere clădirea, pentru a face aici un spațiu pentru cultură și educație.
Și în documentele oficiale adoptate marți se arată că în iulie anul trecut, Fundația Sapientia a trimis o cerere către Primărie în care și-a manifestat interesul pentru achiziționarea clădirii situată în Strada Gróf Mikó Imre, nr.19.
Potrivit referatului de aprobare anexat hotărârii, municipiul Sfântu Gheorghe a achiziționat imobilul la o valoare de peste un milion de lei (mai exact 1.016.221 lei) în 2014. Ulterior, prin proiectul de „Reabilitare și refuncționalizare Casa Keresztes, demolare anexe” s-a stabilit că valoarea de reabilitare a imobilului se ridică la 467.549 euro.
„Având în vedere că municipiul nu deține aceste fonduri, nu se consideră o prioritate, este oportună vânzarea prin licitație publică a acestuia.
În conformitate cu HCL nr. 311/2014, imobilul a fost achiziționat în vederea desfășurării de activități culturale, totodată municipiul Sfântu Gheorghe dorește păstrarea destinației stabilite, din această cauză noul proprietar va avea obligația păstrării destinației pe o perioadă de 49 ani calculată de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, sub sancțiunea rezoluționării acestuia”, se mai arată în raport.
Un raport de specialitate arată faptul că valoarea de piață a imobilului este de 223.900 de euro, echivalentul a 1.091.300 de lei, iar „valoarea de inventar a imobilului este de 1.146.049,97 RON echivalent 235.130,58 EUR la data evaluării”, se arată în documentul atașat hotărârii adoptate marți.
Prețul de pornire al licitației: 300.000 de euro
Hotărârea adoptată de consilierii locali arată că prețul de pornire a licitației este de 300.000 euro. Dar, pe lângă asumarea păstrării destinației – de loc pentru desfășurarea de activități culturale, noul proprietar va avea și o altă obligație importantă de îndeplinit: va trebui să depună, cu titlul de garanție, o sumă de 100.000 de euro. Banii îi vor fi restituiți în tranșe: 50.000 de euro după ce se emite autorizația de construire pentru reabilitarea clădirii, iar tranșa a doua după finalizarea lucrărilor de fațadă.
„Garanția va fi depusă în lei, în funcție de evoluția oficială a cursului leu/euro, comunicat de B.N.R, la ziua plății”, mai arată documentele oficiale.
Clădirea monument istoric de pe strada Gróf Mikó Imre nr. 9 a fost proiectată de Kós Károly.