ACTUALITATE 22 mai 2012

Căpușele – pericol și în Covasna

de Székely Emőke | 501 vizualizări
În luna mai s-au prezentat la Spitalul Judeţean 45 de pacienți mușcați de căpușe, față de doar 7 pacienți înregistrați în aprilie. A crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe şi în județul Covasna. Aceste insecte sunt deosebit de periculoase...

În luna mai s-au prezentat la Spitalul Judeţean 45 de pacienți mușcați de căpușe, față de doar 7 pacienți înregistrați în aprilie.

A crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe şi în județul Covasna. Aceste insecte sunt deosebit de periculoase, iar medicii ne sfătuiesc să nu încercăm să le scoatem singuri din piele, pentru că riscăm să facem complicații.

Căpușele – inamic național

Județul Sibiu este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește numărul cazurilor de mușcături de căpușe. Sute de cazuri sunt raportate lunar, așadar problema pare să ia amploare. Și în Covasna a crescut numărul cazurilor de mușcătură de căpușe. Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, Pataki Annamária, ne-a declarat că în perioada 1-20 mai s-au prezentat la unitatea de primiri urgențe a spitalului 45 de pacienți mușcați de căpușe, față de doar 7 pacienți înregistrați în aprilie. Partea bună a lucrurilor, dacă se poate numi așa, este că în nici un caz nu s-a înregistrat apariția bolii Lyme la pacienții aduși la spital în urma mușcării căpușelor.

„Este o creștere evidentă, iar aceasta se explică prin faptul că a venit căldura, iar oamenii ies mai mult în natură. Ceea ce trebuie să știe populația este că, după o astfel de ieșire, trebuie verificate cu atenție locurile mai ascunse ale corpului, pentru a identifica aceste înțepături. Dacă se constată o astfel de înțepătură este necesară prezentarea la Unitatea de Primiri Urgențe și îndepărtarea profesională a căpușei, nefiind recomandată încercarea de îndepărtare acasă, pe cont propriu” – a explicat Pataki Annamária.

Nici animalele de companie nu sunt în siguranță

Câinii și pisicile pot fi și ele mușcate de căpușe. Din cauza blănii acestor animale, stăpânii depistează mai greu aceste insecte. Am mers la un cabinet veterinar, de unde am aflat că în ultima lună tot mai mulți stăpâni își aduc câinii la medic pentru a le fi scoase căpușele din animale. Procedura este rapidă și nu foarte dureroasă pentru animal. Veterinarul ne-a povestit și despre posibila complicație pe care o poate aduce mușcătura de căpușă la câini: babesioza – o boală vectorială transmisă de la animal la animal prin înţepătura de căpuşe. De aceea babesioza este o boală sezonieră şi zonală, depinzând de aria de răspândire şi biologia căpuşelor. Având în vedere această boală care pune în pericol viaţa câinelui, este important să se ferească animalul de înţepături de căpuşe, protejându-l astfel de infecţie. Prevenirea înţepăturii de căpuşă se face atât prin protejarea periodică a animalului cu substanţe antiparazitare externe cât si prin înlăturarea căpuşelor din mediu.

Acțiuni de deparazitare în oraș

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că administrația publică locală va efectua și anul acesta acțiuni de stropire a zonelor verzi împotriva insectelor nedorite: țânțari și căpușe. Aceste stropiri sunt însă eficiente doar în oraș, pe când tărâmul căpușelor este în zonele unde oamenii merg la iarbă verde.

Oamenilor nu le este frică

Am mers în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe pentru a afla dacă localnicii sunt sau nu îngrijorați din cauza căpușelor. Am găsit copii pe spațiile verzi din parc şi i-am întrebat pe părinți dacă le este sau nu teamă de aceste insecte.

„Căpușe sunt și vor fi mereu. În copilărie am fost și eu înțepată de aceste insecte de multe ori, dar numai la țară, unde erau oi. Nu cred că este o atitudine sănătoasă să ne fie frică de orice. Eu nu am nicio teamă să îmi las copilul să alerge prin iarbă în parc, dacă este să fie mușcat, se poate întâmpla oriunde” – ne-a declarat Carmen Ionescu, mama unui băiețel de trei ani.

Kovács Magdolna este bunica a două fetițe. Am întâlnit-o tot în parc, iar ea ne-a spus că în cazul în care se întâmplă ca cineva să fie mușcat de căpușă, trebuie acționat imediat. „Se pune ulei pe zona cu căpușă, după care se ține o flacără deschisă cât mai aproape de piele. Căpușelor nu le place căldura și astfel vor ieși singure. Așa am învățat și eu de la mama, aceasta este și metoda pe care am folosit-o și la copiii mei, că s-a mai întâmplat să vină acasă din excursie cu câte un musafir nepoftit” – explică femeia.

O altă trecătoare prin parc, Máthé Ilona, are o altă rețetă pe care ne-a împărtășit-o. Ea se jură că cea mai bună metodă pentru îndepărtarea căpușei este frecarea rănii cu sare. Femeia spune că această metodă este folosită de ani buni în sate și nu dă greș. „Pe vremuri nimeni nu făcea atâta caz dintr-o înțepătură. Se întâmpla și atunci, ca și acum, dar era un lucru firesc, care se rezolva pe loc. Copii fiind, mama ne descoperea căpușe în corp și le scotea cu sare” – spune Máthé Ilona.

Se cunosc așadar și soluții „băbești” pentru îndepărtarea căpușelor, dar medicii ne sfătuiesc să uităm de ele și să urmăm calea medicinii moderne. Îndepărtarea corespunzătoare a căpușei se face de specialiști la spital, așa că pentru a evita eventuale neplăceri, infecții sau complicații ar fi bine să lăsăm uleiul, flacăra și sarea în detrimentul pensetei medicale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.