ACTUALITATE 9 mai 2024

Călătorie prin mofetele din județul Covasna: 11 panouri informative pentru o experiență completă

de Daniela Luca | 1497 vizualizări

Mai mulți parteneri au colaborat la realizarea celor 11 panouri informative despre comorile naturale ale județului nostru. Proiectul a avut ca scop familiarizarea publicului cu aceste resurse deosebite și rare, de care prea puțini localnici și turiști sunt conștienți. Codurile QR de pe fiecare panou îndrumă vizitatorii către site-ul visitcovasna.com și oferă informații detaliate despre fiecare mofetă.

În cadrul unei conferinței de presă, care a avut loc la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza din Covasna, a fost prezentat unul din cele 11 panouri din județ. Acesta a fost instalat chiar la intrarea în mofeta din curtea spitalului. În total,  sunt câte 3 la Covasna și Turia și câte unul la Șugaș Băi, Malnaș, Hătuica, Valea Zălanului și Bixad.

Pacienții se pot informa, în trei limbi, română, maghiară și engleză, despre beneficiile mofetei și, foarte important, despre contraindicații. Codul QR duce la site-ul visitcovasna.com, iar pe această platformă cei interesați pot afla mai multe detalii despre mofete. Informațiile vor fi actualizate periodic, mai spun cei care au venit cu ideea.

Obiectivul principal al proiectului intitulat „Mofete din Ținutul Secuiesc - o nișă și o promovare modernă a acestor valori”, a fost acela de a le face cunoscute și de a le pune la dispoziția publicului, a spus, în cadrul conferinței, directoarea Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Deák Gyöngyvér.

Szőts Papp Zsuzsa, specialist în protecția patrimoniului cultural al Centrului de Cultură al Județului Covasna și managerul programului, a precizat că demersul cuprinde o gamă variată de componente care vor ajuta valorificarea acestor comori ale naturii, inclusiv traducerea unei cărți despre mofete din limba maghiară, materiale didactice și de promovare, precum și un film documentar și o hartă cu toate mofetele din județele Covasna și Harghita.

„Nu toate mofetele au fost cercetate. Se fac studii și acum de către cei de la facultățile din București și Cluj-Napoca și după ce vor fi anunțate rezultatele acestor cercetări se pot adăuga informații noi pe site. Deci panourile conțin doar informații pe scurt – ce este o mofetă, cum se folosește și la ce trebuie să avem grijă când intrăm în mofetă. Aici, la Covasna, este mai ușor pentru că este o bază de tratament, dar dacă mergem la Hătuica sau la Valea Zălanului, nu este nimeni acolo care să ne ajute cu informații”, a explicat Szőts Papp Zsuzsa.

„Datorită mofetei noi am reușit să scădem doza de medicamente”

Nicolae Enea, directorul medical al Spitalului de Cardiologie din Covasna, a subliniat că prin intermediul acestor resurse naturale s-a reușit reducerea sau chiar eliminarea dozelor de medicamente, în special în cazul afecțiunilor precum hipertensiunea. Această realizare nu doar îmbunătățește calitatea vieții pacienților, ci și optimizează eficiența sistemului medical, a precizat directorul.

„Datorită mofetei noi am reușit să scădem doza de medicamente, de exemplu la hipertensiune sau chiar să o reducem complet, adică să nu mai ia medicamente. Și vă dați seama că acest lucru este foarte important și pentru spitalele acute, pentru că le eficientizăm munca. Pacientul, dacă vine din șase în șase luni la Covasna, el ia o doză mică de medicamente și o duce bine, iar dacă nu vine, boala devine mai acută, se internează într-un spital și în loc să meargă acolo un bolnav care are o urgență, îi ocupă locul un bolnav cronic și care nu a venit la Covasna sau în alte zone, deci suntem și eficienți pe palierul ăsta financiar”, a spus dr. Nicolae Enea.

Mofeta face diferența

Deși protocolul medical este standardizat, este clar că factorii naturali din Covasna fac diferența în procesul de recuperare cardiovasculară, a adăugat managerul spitalului, Monica Sporea.

„Noi tratăm pacienți din toată țara. Chiar și acum, în perioada sărbătorilor, avem un efectiv de 450-500 de persoane. Mofeta face diferența. Și factorii ăștia naturali, nu doar apa minerală și mofeta, ci și zona în care e amplasat acest spital. Partea medicală urmează un protocol, nu ne deosebim cu nimic de alte secții de recuperare cardiovasculară din țară, dar această bază de tratament și factorii naturali fac diferența. Ne bucurăm că am reușit să atragem și personal tânăr ca să continuie activitatea personalului care a început activitatea în 1960”, a spus, în cadrul conferinței de miercuri, managerul Monica Sporea.

Proiectul care promovează aceste resurse naturale a câștigat premiul Asociației Europeane de Balneologie ESPA pentru promovarea mofetelor în cadrul educațional, a mai adăugat Szőts Papp Zsuzsa. Finanțarea întregului demers a fost susținută atât de Guvernul Ungariei, cât și de către Consiliul Județean Covasna.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.