ACTUALITATE 21 august 2018

Câinii vagabonzi din Întorsura Buzăului ar putea dispărea în trei ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 2934 vizualizări

Asociația de Protecția Animalelor „Benji” din Târgu Secuiesc a început recoltarea patrupezilor

Imaginea haitelor de câini vagabonzi care își fac veacul între blocurile din zona centrală a orașului Întorsura Buzăului ar putea fi doar o amintire neplăcută peste trei ani, spun reprezentanții autorităților locale. Primăria Întorsura Buzăului a încheiat un contract, valabil pe patru ani, cu Asociația de Protecția Animalelor „Benji” din Târgu Secuiesc, care a început recoltarea câinilor comunitari. Animalele sunt duse la adăpostul din municipiul covăsnean, de unde vor putea fi ulterior adoptate.

De două săptămâni, Primăria din Întorsura Buzăului a încheiat un acord cu cea mai eficientă Asociație de Protecția animalelor din județ, aceeași care a reușit eradicarea aproape totală a fenomenului câinilor vagabonzi în municipiul Târgu Secuiesc și orașul Covasna. Până în prezent, 11 câini, dintre cei mai agresivi și femelele aflate în perioada de reproducere, au fost deja duși la adăpostul administrat de asociația „Benji”, în Târgu Secuiesc, unde vor fi tratați, microcipați, sterilizați și dați spre adopție.

„Contractul este încheiat pe o perioadă de 4 ani. Bugetul nostru, deși e destul de mic, ne-a permis să încheiem un contract ca să prindem anul acesta 80 de câini. Valoarea unui câine prins este de 340 de lei. Suma cuprinde tranchilizarea, prinderea, transportul la adăpostul de la Târgu Secuiesc, microciparea, deparazitarea, sterilizarea și hrana până la termenul la care poate se găsește un potențial adoptator”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ștefan Platon. „Eu mă bucur foarte mult că am făcut primul pas uriaș. (...) Au luat 11 dintre blocuri și se cunoaște”, a mai spus acesta.

„Deja am început să lucrăm, pentru că am câștigat licitația publică. Conform caietului de sarcini, avem de luat 80 de câini în primul an. Noi, dacă putem, o să luăm și 100 – 120, iar așa în al doilea, al treilea an nu o să avem de luat mai mult de 20, 30 de câini, dacă, bineînțeles, la fel cum am procedat și la Târgu Secuiesc, organele de control mă ajută. (...) Dacă abandonul va fi stopat, atunci, peste un an doi, undeva la 80 – 85% din problemă va fi rezolvată și la Întorsura Buzăului”, ne-a spus reprezentantul Asociației „Benji”, Forró Bela.

Acesta a explicat și că în primă fază se va încerca și instruirea populației în ceea ce privește abandonul animalelor în spațiul public și repercusiunile legale pe care le-ar putea suferi, urmând ca ulterior să se înceapă și sancționarea cetățenilor care continuă să încalce legea din lipsă de responsabilitate față de animale și implicit față de comunitate.

„O să stăm de vorbă, pe cale amiabilă și oamenii vor înțelege. Dacă nu, atunci o să facem filtre cu poliția și cu amenzile o să înțeleagă. (...) Eu vreau să rezolv problema. Nu vreau nici banii Primăriei Întorsura, nici altei primării, ci să rezolv problema. O să încercăm pe cale amiabilă, să stăm de vorbă cu oamenii, ca ei să înțeleagă că pentru siguranța locuitorilor și a copiilor din localitate trebuie să facem ceva”, a punctat Forró Bela.

Asociație de protecție a animalelor, nu hingheri

În același timp, specialistul, care este și dresor și mare iubitor de câini, a ținut să sublinieze și să transmită și întorsurenilor că Asociația „Benji” nu are hingheri, asociația fiind una de protecție a animalelor.

De asemenea, acesta a punctat și că recoltarea se face legal, cu fotografii și procese verbale și că la adăpost eutanasierea se impune doar în cazuri extreme, când animalul este foarte bolnav sau foarte agresiv, și aceasta doar în ultimă instanță. În plus, acesta a lansat o invitație către toți iubitorii de animale, neîncrezători în procesul de recoltare a câinilor de pe străzi, să viziteze, fără rețineri, adăpostul din Târgu Secuiesc.

„Chiar pe acești iubitori de animale care stau în fața noastră să nu luăm câinii îi invităm la Târgu Secuiesc la adăpost să vadă cum îi ținem, ce facem, ce o să fie cu câinii capturați, cum sunt ținuți și așa mai departe”, ne-a declarat Forró Bela, care a precizat că acum, în alte zone din județ, chiar iubitorii de animale îl contactează când văd pe străzi câini abandonați. „Pentru că iubitorii de animale și-au dat seama că ceea ce facem noi e un lucru foarte bun”, a spus acesta.

Adăpostul de câini din Întorsura Buzăului și-a schimbat destinația

Deși planul inițial era ca Întorsura Buzăului să aibă propriul adăpost pentru câinii comunitari, autoritățile au ajuns la concluzia că administrarea acestuia ar genera mai multe costuri decât beneficii. Astfel, pentru a nu irosi investiția deja realizată, spațiul ar putea fi transformat în padoc de animale domestice.

„Ca să putem să îl punem în funcțiune, ne-ar depăși cu foarte mult costurile. (...) Noi am luat tot felul de măsuri și am luat în calcul orice variantă ca să putem scăpa de câini. Ne-a costat vreo 80.000 de lei să facem adăpostul, dar când am făcut calculul am văzut cât ne costa pe lună, adică vreo 24.000 de lei, fără hrană, fără nimic. Acolo trebuia să avem permanent un supraveghetor, medic, hingheri, mașină de transport, toată infrastructura. În schimb, asociația aceasta face serviciul acesta și pentru alte primării și e pregătită pentru așa ceva. (...) Cu ce s-a construit acolo, vom facem un padoc pentru animalele care vor fi găsite pe terenurile cetățenilor, fără a fi supravegheate”, a spus viceprimarul Ștefan Platon, care a subliniat că soluția adoptată în prezent este nu numai cea mai simplă și eficientă, ci și cea mai ieftină.

„Trebuie să realizeze oamenii că (adăpostul - n.red.) a mâncat un miliard (de lei vechi, adică 100.000 de lei - n. red.), dar mânca încă 3 miliarde pe an (lei vechi, adică 300.000 de lei - n.red.), în timp ce forma asta ne costă 350 de milioane (lei vechi - n.red.), adică 10%. E o investiție care trebuia făcută că nu a vrut nimeni să ia câinii. Trebuia să o fac eu. Și cu 3 miliarde. Dacă nu ne primea nimeni, trebuie să îi prindem noi. Cât de scump ar fi fost”, a spus și primarul Leca Băncilă.

Camere video pentru depistarea celor care abandonează câini în spațiul public

Următorul pas în eliminarea fenomenului câinilor comunitari, potrivit viceprimarului Ștefan Platon, este instalarea de și mai multe camere de supraveghere video, care să îi surprindă pe cei care aduc din localitățile învecinate câini pentru a-i abandona în zona blocurilor din Întorsura Buzăului.

În prezent, între 150 – 200 de câini comunitari își fac veacul în zona centrală a orașului, dar și în zona străzii Fabricii, la Spitalul orășenesc sau în zona ANL, unde sunt adevărate haite, periculoase pentru populație, în special copii, bicicliști sau bătrâni.

La nivelul orașului Întorsura Buzăului, nici la capitolul microcipare situația nu stă pe roze. Doar 834 de câini sunt microcipați aici, din evidențele medicilor veterinari, cu toate că, la un calcul simplu, peste 2.500 de câini ar putea trăi în gospodăriile întorsurenilor, potrivit reprezentanților Primăriei.

Cert este că lucrurile s-au pus în mișcare, astfel că Întorsura Buzăului este mai aproape de a-și vedea visul, de localitate civilizată de secol XXI, împlinit. Rămâne doar ca planul să continue în ritmul stabilit.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.