Câinii de la stâne – pericol pentru oameni și animale
Mai multe persoane au fost atacate în ultima perioadă de câinii de la stâne, dar nici animalele sălbatice nu sunt în siguranță. Autoritățile cunosc problema și caută rezolvări.
O femeie din Sfântu Gheorghe a avut ideea neinspirată de a se plimba la sfârșitul săptămânii trecute pe o pajiște în apropierea orașului. Nu a fost singură, ci însoțită de o prietenă. „Ne plimbam pe deal, când dintr-odată au apărut cinci câini din senin și au început să latre și să se apropie periculos de mult de noi. Norocul nostru a fost că era și stăpânul câinilor prin apropiere și i-a potolit. După aceea ne-am dat seama că de fapt în apropiere este o stână, iar câinii sunt ai ciobanului care este cu oile pe același deal. I-am cerut socoteală, dar el, foarte arogant, ne-a spus că este treaba lui câți câini are și că de fapt noi i-am provocat animalele” – povestește femeia.
Nu același noroc l-a avut un alt bărbat, care a fost atacat de o haită de câini în timp ce era la cules de ciuperci. Acesta a ajuns cu răni grave la spital, după ce animalele l-au mușcat. În acest caz poliția demarează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală, deși ciobanul afirmă că l-a atenționat pe bărbat să nu se apropie de câini, după cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Buzsi Andrea.
Alarma anti câini – o posibilă soluție
Cei care iubesc drumețiile, de obicei iubesc și animalele și nu ar dori ca acestea să aibă de suferit, chiar dacă sunt agresive. O posibilă soluție este alarma anti câini – un dispozitiv care emite ultrasunete care deranjează animalul, iar acesta pleacă. Robert este proprietarul unei astfel de alarme și ne-a spus că de când are micul gadget, se simte mai în siguranță. „Am văzut o reclamă la televizor, după care am căutat pe internet și mi-am comandat un astfel de dispozitiv. M-a costat mai puțin de 100 de lei, iar investiția merită. De când am alarma, nu îmi mai este teamă, am folosit-o și chiar funcționează, câinii au plecat de îndată ce am apăsat butonul de emitere a ultrasunetelor” – ne-a povestit el.
Există lege – teoretic
Legea care reglementează numărul câinilor la stână este veche, din 1954, poate prea veche pentru a fi respectată de toată lumea. Potrivit reglementărilor, la o turmă de 300 de oi numărul maxim de câini de pază este de trei. Legea spune că acești câini trebuie să aibă în mod obligatoriu jujeu la gât. Dacă această din urmă condiție este cât de cât respectată, numărul câinilor de la stânele covăsnene este mult mai mare decât limita admisă de lege. Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna spune că polițiștii efectuează verificări la stâne în fiecare an, iar ciobanii la care se găsesc nereguli sunt amendați. Ea a mai adăugat că problema atacurilor acestor animale de pază este una de sezon. Principiul „apa curge, pietrele rămân” este transcrisă în cazul ciobanilor în „polițistul pleacă, animalele rămân”, întrucât experiența arată că deși sunt amendați, ciobanii continuă să țină un număr mult prea mare de câini la stâne.
Câinii atacă și animalele sălbatice
Nu doar oamenii sunt vizați de atacul câinilor de la stână, ci și animalele sălbatice. Președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor din Covasna, László Béla, spune că 90% din puii de iepuri și căprioare sunt mâncați de câinii de la stâne. „Acești câini sunt deseori flămânzi și atacă animalele sălbatice. Și ciobanii organizează partide de vânătoare, după ce câinii fugăresc cerbii și căprioarele până când acestea sunt epuizate complet, ciobanii termină treaba cu un cuțit. De asemenea, acești câini nu sunt vaccinați și deparazitați, așadar transmit şi tot felul de boli” – afirmă László Béla.
Vânătorii pot împușca câinii fără jujeu
Președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Covasna ne-a declarat că vânătorii pot împușca acei câini care nu au jujeu la gât, dar a adăugat că în clipa în care un cioban vede că vânătorii sunt prin zonă, își informează colegii de breaslă, care închid câinii în cotețe până la plecarea „inamicilor”. „Cred că ne luptăm cu morile de vânt, nimeni nu ne ajută să îi facem pe ciobani să respecte legea și să nu țină mai mulți câini decât le permite legea. Știm că la stână este și o chestiune de prestigiu să ai cât mai mulți câini, iar acest lucru ne îngreunează situația” – spune László Béla.
Ciobanii se tem de urs
Nu demult viața unui cioban din județ a fost salvată de unul dintre câinii de la stână. Bărbatul a fost atacat de un urs, iar câinele a fost cel care a avut curajul să sară în ajutorul stăpânului. Am încercat să îl contactăm pe acest cioban pentru a-i cere părerea, însă la telefon ne-a răspuns o altă persoană, care lucrează tot la stână, iar aceasta ne-a spus că în ultima perioadă numărul urșilor este din ce în ce mai mare, iar câinii sunt singura lor nădejde că ar putea scăpa cu viață în cazul unui atac al urșilor. Ciobanul ne-a mai spus că legea este o aberație, pentru că lupii de exemplu circulă și atacă în haită, iar în cazul în care vin 5-6 lupi, trei câini nu pot face față situației.
Iată așadar o problemă cu multe fețe, iar rezolvarea, care ține de mai mulți factori, se lasă așteptată. Până când se va ajunge la un consens, atenție pe unde mergeți în drumeții.