Câine bătut cu bestialitate în comuna Ozun
Cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoare sau cu amendă, dar din lipsă de martori oculari, cazul ar putea rămâne fără vinovaţi
Un câine comunitar în vârstă de aproximativ cinci ani, cu pui de câteva zile, a fost bătut cu sălbăticie și lăsat aproape fără suflare. Arma folosită de agresori a fost un obiect contondent, asemenea unui ciocan, spun martorii şi medicul care a preluat cazul câinelui.
Animalul a fost descoperit luni, 13 februarie a.c., de o persoană din Ozun, care îl mai îngrijea din când în când. Potrivit acesteia, câinele a dispărut câteva zile şi s-a întors mai mult mort decât viu. Femeia care a găsit câinele a anunţat reprezentanţii ONG-ului Asociaţia pentru câini fără stăpân AMY şi a transportat animalul rănit la un veterinar.
„I s-a dat în cap cu ceva contondent, avea capul inflamat. Câinele avea fisuri craniene şi un prolaps pe pleoapa a treia pe partea stângă (n.red. traumă a ochiului). Are incontinuităţi la nivelul pielii în trei zone alăturate, adică efectiv e gaură. Luni s-au prezentat după masă cu căţelul şi rana era proaspătă, adică avea mai puţin de zece ore. I-am făcut toaletare locală, antibiotic şi antiinflamator, sub anestezie. Acum starea ei generală e foarte bună. De azi dimineaţă a început să mănânce şi să bea”, ne-a declarat medicul veterinar Kovács Benedek.
Potrivit acestuia, cam o dată la două luni ajung astfel de cazuri grave la el, însă nu toţi câinii sunt bătuţi, ci mai sunt şi călcaţi de maşini.
În acest caz însă, medicul a precizat că nu are cum să fie vorba despre un accident de maşină, confirmând ipoteza că traumele au fost provocate de un om. „Când un câine este lovit de o maşină, plăgile şi fracturile sunt pe o parte, în lateral, nu frontal, ca în acest caz. În plus, e puţin probabil şi ca acest câine să se fi lovit cu capul de ceva”, a spus Kovács Benedek.
Conform spuselor persoanei care a găsit animalul rănit, acesta ar fi fătat în urmă cu câteva zile, însă puii au fost de negăsit, iar reprezentanţii Asociaţiei AMY se temeau că aceştia nu vor rezista nopţii geroase fără protecţie.
Cei 10 pui au fost găsiţi teferi
Luni noaptea animalul rănit şi în stare de şoc a fost lăsat sub supravegherea medicului veterinar. Marţi dimineaţa femeia care a găsit câinele şi un reprezentant al Asociaţiei AMY au preluat animalul şi s-au deplasat în comuna Ozun în speranţa că vor găsi puii în viaţă.
„Am găsit 10 pui şi toţi sunt bine. Am fost cu căţeaua în locul unde a fost găsită şi am stat vreo două ore cu ea. Iniţial am încercat cu lesa, să mă ducă la locul unde sunt puii, dar nu a vrut. Apoi i-am dat drumul şi a luat-o la fugă. Noi ne-am ţinut după ea, prin câmp şi prin curţile oamenilor, până am găsit mulţi baloţi de fân. Sub un balot era un spaţiu şi acolo erau cei 10 puiuţi. Şi căţeluşa e bine. S-ar putea să aibă nevoie de o intervenţie chirurgicală la un ochi, dar mai aşteptăm câteva zile şi mai vedem. Acum e important să îşi hrănească puiuţii şi să îşi mai revină”, ne-a spus marţi la prânz, preşedintele Asociaţiei pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora.
Câinele şi puii vor rămâne în grija temporară a unuia dintre membrii Asociaţiei AMY, până când îşi vor găsi un cămin sigur.
Cruzimea va fi reclamată la Poliţie
Kinga Pora a precizat că miercuri dimineaţă va merge la Poliţie pentru a depune o sesizare, urmând ca mai departe autorităţile să ancheteze cazul.
Potrivit legii 205/2004 privind protecţia animalelor, cruzimea faţă de animale, prin care se înţelege şi maltratarea, rănirea şi schingiuirea animalelor, respectiv provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Cazul ar putea rămâne fără vinovaţi
Confruntat cu astfel de situaţii, Forró Béla, de la Asociația de Protecție a Animalelor „Székely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc, este de părere că din cauză că nu au existat martori oculari în cazul agresiunii asupra câinelui, cazul ar putea rămâne fără vinovaţi care să plătească pentru fapta lor.
„Fiind vorba despre un câine comunitar, din păcate, oricine trăieşte în Ozun este suspect. Poliția trebuie să înceapă o cercetare, dar dacă nu a fost nimeni care a văzut fapta, cu aceste suspiciuni, din păcate, nu prea are ce să facă. Dacă nu există probe și martori oculari, cu aceste suspiciuni s-ar putea să se întoarcă totul invers. Dacă eu mă duc la Poliție și depun o reclamație că suspectez pe nea Gheorghe, spre exemplu, că el a făcut și nu putem demonstra, atunci nea Gheorghe o să mă dea în judecată frumos, ca la carte, pentru că l-am făcut suspect într-un caz în care el nu era implicat”, spune Forró Béla, adăugând că în acest caz respectiva persoană are tot dreptul să ceară daune.
Acesta a continuat: „Pot să spun, sincer, că lovirea unui animal, din păcate, nu se pedepsește. (...) Au crescut pedepsele, dar pur și simplu asta nu înseamnă nimic. Legea poate fi schimbată oricum, dar dacă metodologia nu se schimbă, nu se întâmplă nimic. Dacă tu acasă în curte îţi omori propriul animal și nu permiți poliției și celor de la protecția animalelor să intre în curte, ei nu au ce să facă şi trebuie să plece de acolo. Am și trimis, împreună cu domnul senator Fehér László, în comisia juridică, o propunere de modificare a legii și metodologiei. Ar trebui să vină poliția, protecția animalelor și un procuror la faţa locului. În occident așa se lucrează. (...) Astfel, procurorul prezent la faţa locului poate să emită un mandat împotriva celor care chinuie animalele”, a completat Forró Béla.
Internetul, şocat de cazul câinelui bătut
Imagini cu animalul bătut au fost postate luni seara pe pagina Asociaţiei pentru câini fără stăpân AMY din Sfântu Gheorghe. Sute de oameni din toată ţara şi chiar din străinătate au reacţionat prin comentarii şi distribuiri ale imaginilor, majoritatea arătându-se indignaţi de situaţia în care se găseşte animalul, dar şi de faptul că legea privind protecţia animalelor este prea blândă.
„Doamne! Câtă cruzime! Dacă nu se face ceva pentru pedepsirea aspră cu închisoarea pentru aceste brute, atrocităţile acestea nu vor înceta”, a scris cineva.
„Doamne fereşte! Trebuie neapărat pedepsite jigodiile care au făcut așa ceva! Nu trebuie lăsaţi să scape! Eu am o părere foarte dură cu privire la astfel de oameni, adică nu înțeleg nici de ce, nici pentru ce trăiesc. Sunt convinsă că sunt oribili și sunt violenți și cu propriile familii!!! Nu e greu de aflat (n.red. vinovaţii) pentru că ăștia se laudă cu faptele astea îngrozitoare!”, a notat o altă persoană.
„Ce se întâmplă cu noi, oamenii? De ce atâta cruzime? De unde setea asta de a face rău?”, întreabă retoric altcineva.
„«Bătută cu ciocanul» - în halul în care sunt rănile din prima poză, mai-mai să cred că i-au bătut cuie în cap”, transmite încă o persoana, iar o alta precizează că „legile există, dar niciodată nu se aplică. Maxim o amenda amărâtă şi atât. Nu pot să înţeleg de ce până acum, din atâtea exemple de cruzime, nu a existat măcar o condamnare serioasă. Nu pricep”.
Ce e de făcut dacă identificăm astfel de cazuri de cruzime faţă de animale
Potrivit organizaţiilor covăsnene care se ocupă de protecţia animalelor, apelarea numărului de urgenţă 112 este soluţia corectă, rapidă şi cea mai bună de aplicat în cazurile în care suntem martori la un caz de cruzime faţă de animale.
„În astfel de cazuri, trebuie sunat de urgenţă la 112. (...) În cel mai scurt timp trebuie să ajungă poliția care imediat începe cercetările. După aceea pot să intervină și cei de la protecția animalelor pentru a lua câinele și a-l plasa”, a explicat reprezentantul Asociației de Protecție a Animalelor „Székely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc.
Câine spânzurat lângă Sfântu Gheorghe
Un alt caz şocant de cruzime faţă de animale a fost sesizat şi adus în atenţia presei şi a autorităţilor locale la sfârşitul anului trecut, când un câine a fost găsit spânzurat într-o pădure de lângă Sfântu Gheorghe. Atunci Poliţia a identificat făptaşul în persoana unui tânăr în vârstă de 17 ani, domiciliat în reşedinţa de judeţ, dar cazul lui încă se judecă.
În semn de protest faţă de legislaţia prea blândă din România în ceea ce îi priveşte pe agresorii de animale, în luna noiembrie 2016 circa 40 de persoane au protestat paşnic în Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe. Atunci, aceştia şi-au manifestat şi dorinţa de a-l vedea pedepsit cu închisoarea pe tânărul care a spânzurat câinele.