ACTUALITATE 4 iunie 2014

Cadrele didactice nu vor să supravegheze BAC-ul

de Székely Emőke | 785 vizualizări

examen oral bac

Banii foarte puțini și presiunile la care sunt supuse le determină pe cadrele didactice să nu își dorească să facă parte din comisiile de examinare a Bacalaureatului, dar nici ca supraveghetori. Problema este una națională, și nicidecum nu este nouă, același lucru se întâmplă an de an, susține inspectorul școlar responsabil cu examenul de Bacalaureat din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Farkas Csaba.

Suntem în plin proces de recrutare a membrilor comisiilor și a supraveghetorilor, dar așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, cadrele didactice nu vor să vină. Primesc bani puțini și sunt supuși unei presiuni enorme. Pe de o parte președinții de comisii îi întâmpină dimineața cu prezentarea pedepselor care se dau în cazul unor fraude, iar pe de altă parte sunt blestemați de elevii care ar vrea să copieze. Asta este însă procedura, președinții de comisii trebuie să le spună reglementările în vigoare” – ne-a declarat Farkas Csaba.

Acesta a precizat că este lesne de înțeles că și banii sunt puțini, pentru o zi Ministerul Educației plătește 19 lei, iar corectarea unei lucrări este remunerată cu 3 lei. „Nu sunt probleme la examenele orale, cele pe care elevii le susțin în școlile unde au învățat, însă riscăm să avem probleme la examenele scrise” – a precizat inspectorul școlar.

Şcoli fără niciun examinator sau supraveghetor

Presiunea este principala cauză pentru care pedagogii refuză să meargă ca examinatori sau supraveghetori la Bac, este de părere liderul CNSLR Frăția Covasna, Nagy Gábor. „Inspectoratul Școlar a inventariat situația supraveghetorilor și a examinatorilor săptămâna trecută, și s-a dovedit că sunt școli unde numărul persoanelor care doresc să fie examinatori sau supraveghetori este zero. Cred că principala cauză este nu suma mică pe care o primesc aceste cadre didactice, ci presiunea la care sunt supuși acești profesori. În fiecare dimineață președintele de comisie le spune că riscă închisoarea pentru că în cazul în care elevii copiază, profesorii supraveghetori sunt cei care sunt trași la răspundere” – spune liderul de sindicat.

Ministrul educației, Remus Pricopie, a declarat miercuri că nu se pune problema de a avea sesiuni de examene blocate și că împreună cu sindicaliștii vor fi găsite soluții pentru problemele acestora.

Pricopie a precizat că în zilele următoare se vor purta discuții cu sindicaliștii din învățământ în care vor fi abordate inclusiv modificări legislative ca urmare a solicitărilor acestora. Potrivit demnitarului, începând de anul școlar viitor, plata personalului didactic care participă la examenele naționale se va face din fonduri structurale. „Sunt lucruri pe care le-am anunțat și ne vom ține de cuvânt”, a asigurat Pricopie.

Examenul de Bacalaureat începe săptămâna viitoare, pe 10 iunie cu probele orale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Leo, 5 iunie 2014
nu cumva primesc si salariu pentru asta?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.